Articole care merită citite
La 15 ani a fugit de acasă!

La 15 ani a fugit de acasă!

access_time 8 mai 2019

Poliţiştii desfăşoară activităţi pentru depistarea unei minore, în vârstă de 15 de ani, care a plecat de acasă, din localitatea Sînnicoara,

”Promenada verii” la Câmpia Turzii

”Promenada verii” la Câmpia Turzii

access_time 16 iulie 2014

    Manifestarea culturală „Promenada Verii”, organizată pentru a VI-a oară la Câmpia Turzii, va avea loc la 25 iulie

Ovidiu Sebastian Stănilă noul manager al Spitalului Municipal Turda

Ovidiu Sebastian Stănilă noul manager al Spitalului Municipal Turda

access_time 2 noiembrie 2016

  Stanila Ovidiu Sebastian a fost numit în funcția de manager a Spitalului Municipal Turda după ce mandatul medicului Vasile Grumaz

30 de secunde pentru a te iubi

30 de secunde pentru a te iubi

30 de secunde pentru a te iubi

access_time 8 februarie 2016 chat_bubble_outline 0 comentarii

Se pare că este necesar mai puţin de un minut pentru a ne putea îndrăgosti. Săgeata lui Cupidon nu este aşadar o metaforă, iar scepticii nu deţin decât adevărul propriilor experienţe.

Dragostea la prima vedere poate să apară sau nu în funcţie de mai multe variabile, de la dispoziţia noastră la un moment dat, la evaluarea și intuirea imediată a unor caracteristici ale persoanei  care ne subjugă sau prin sentimentul  găsirii a ceva care ne lipsea pentru a fi compleți. Toată viața căutăm, mai mult sau mai puțin conștienți, împlinirea. Ne surprinde imaginea unui om, privirea lui, vocea, mirosul, dezvoltând  o atracție imediată față de acesta. Emoțiile generate nu sunt doar de încântare, ci și de nedumerire și surpriză față de propriile reacții. Psihologii susțin că suprapunerea a două stări sau mai multe emoționale determină potențarea acestora și întăresc  legăturile pe care le facem cu ceilați.

Idealurile noastre, imaginația, dorința unei schimbări, asigură terenul pe care se poate produce îndrăgostirea. Este mai greu să fii atins de fulgerul trăirilor dacă esti obosit, preocupat de probleme importante, fiind închis în alte frământări.

O relație care începe ca o dragoste năucitoare, dă primei clipe aura unei întâlniri semnificative,  poate implica o conectare cu evoluție explozivă,  într-un  timp foarte scurt. ”Este jumătatea mea”, ”Este sufletul meu pereche” sunt formulele prin care cei care devin pradă acestei forme de iubire își explică ceea ce simt, ferm convinși de adevărul propriilor afirmații.

Se pare că adesea această formă de atracție are o viață mai scurtă datorită insuficienței legăturilor dintre cei doi. Ea este pasiune, o pasiune copleșitoare. Desigur, realitatea poate veni destul de repede împotriva lor. Chiar prea des. Este dureros când celălalt este indiferent la ceea ce trăim, nu rezonează cu noi, ia totul în joacă sau se sperie. La fel de periculos este să ni se dea răspunsuri ambigue, cărora noi să le atribuim sensuri mai ample, conform distorsiunilor tipice prezente în gândirea celor îndrăgostiți. Atunci ne permitem să exagerăm, să extragem din realitate ceva ce apreciem într-un mod aparte.

Putem spune că sunt și situații în care am perceput ca fiind uimitoare și de un magnetism irezistibil, nu doar aspectele ce țin de înfățișarea unui om, ci și ideile lui, căldura și pasiunea cu care și le prezintă, anumite elemente valorice comune detectate imediat, preferințe și trăsături de personalitate, dezvăluite de gesturi și atitudini care ne-au cucerit. În aceste cazuri există șanse mai mari ca dragostea la prima vedere să nu se spulbere, asemeni unui foc de paie, ci să devină o legătură care va duce la angajament, intimitate și sentimente care pot dura.

Cea mai renumită teorie tri-stadială despre iubire a fost propusă în urmă cu mai bine de 30 de ani de către Bernard Murstein. Conform acestei teorii, primul stadiu al relațiilor romantice este, cel al stimulării, în care elementele externe precum aparența, aspectele exterioare, au cel mai mare impact. Al doilea stadiu, denumit stadiul valorilor, este definit de atracția care se construiește pe similaritate între valori, convingeri, principii și interese. Iar în al treilea stadiu, denumit stadiul rolurilor, partenerii cuplului își evaluează funcționalitatea în rolurile asumate și își caută identitatea de cuplu: ca prieteni, iubiți, amanți sau soți.

Așadar, dragostea la prima vedere poate să se consume doar prin parcurgerea primului stadiu, dar este la fel de  posibil să fie doar primul pas,  care să ne conducă spre situarea într-un rol asumat, în care iubirea poate deveni mult mai profundă.

Să nu desconsiderăm primele secunde alături de un om, fiindcă putem întâlni, de ce nu,  chiar marea iubire!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook