Articole care merită citite
Companie din Turda angajează: RESPONSABIL MENTENANŢĂ / INSTALATOR

Companie din Turda angajează: RESPONSABIL MENTENANŢĂ / INSTALATOR

access_time 5 decembrie 2018

Compania din Turda este specializată în acoperiri electrolitice pentru piese metalice – dedicate Industriei Auto, principalul proces fiind de acoperire

Un nou exercițiu de alarmare publică la Turda

Un nou exercițiu de alarmare publică la Turda

access_time 6 februarie 2018

Primăria Municipiului Turda prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, informează populația municipiului Turda că în prima zi de miercuri

Comunicat: Chestionar Strategia de Dezvoltare a Municipiului Turda

Comunicat: Chestionar Strategia de Dezvoltare a Municipiului Turda

access_time 17 mai 2017

Primăria Turda lansează un chestionar privind strategia de dezvoltare a orașului.   Având în vedere contextul actual al atragerii fondurilor

A merge la psiholog

A merge la psiholog

A merge la psiholog

access_time 8 septembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

La psiholog nu se merge când eşti fericit şi sigur pe tine, ci atunci când simţi că pământul îţi fuge de sub picioare, când simţi tristeţea sau frica cum te răscolesc şi te domină, când fiecare clipă aduce o durere, devenită tot mai greu suportabilă.

La psiholog se merge când eşti dispus să admiţi că ai nişte limite, când vrei să te dezvolţi şi să optimizezi ceva ce ştii că poate fi îmbunătăţit.

La psiholog se merge când eşti singur şi nu mai ştii ce să faci, când te-ai pierdut de tine, rătăcind în căutarea a ceea ce ai fost, jinduind după ieşirea din prăpastia în care ai căzut, din starea care te dezamăgeşte şi, mai ales, de care ţi-este ruşine sau teamă să vorbeşti cu ceilalţi.

Ştii că ceilalţi te vor privi lung, te vor eticheta, unii vor spune direct: “Dar ce ai, eşti nebun?”. Vor fi sceptici, vor fi miraţi, se vor feri de tine, de fapt nu vor înţelege nimic sau îţi vor spune un nefolositor: “Lasă că îţi trece!”.

Este o curiozitate, o nedumerire faţă de ceea ce înseamnă mersul la psiholog. Mi-am dat seama, în timp, că mulţi oameni nu prea ştiu când se merge la psiholog sau  cum este  o şedinţă de psihoterapie şi poate e bine că nu ştiu. Sau nu…

Printre primele întrebări puse în cabinet e mereu aceasta: “Ce v-a adus la mine?”. Probabil acum vă gândiţi că răspunsurile sunt foarte diferite, fiindcă noi oamenii suntem cu probleme foarte diferite. Vă voi spune că nu este aşa. Aproape toţi cei întrebaţi răspund asemănător: “ Vreau să schimb ceva. Nu mai pot continua aşa.”

Urmează întrebarea “Ce aţi făcut, în acest sens, până acum?”.  Răspunsurile sunt iar asemănătoare şi vă las să le bănuiţi. Aţi ghicit! Frecvent ei fac ceva care menţine problemele!

Când am ales să devin psiholog nu m-am gândit câte prejudecăţi sunt, nici la faptul că adesea oamenii îşi subminează propriile interese, pentru a proteja imagini de faţadă, aparenţe sau siguranţa acceptării din partea celorlalţi, din orgoliu sau din alte mii de motive..

Acum sunt un profesionist care asistă la schimbare. Constat că tot mai mulţi oameni încep să aibă grijă de sănătatea lor psihică, de emoţiile, de gândurile şi de comportamentele lor, într-o manieră asistată, ghidată de profesionişti, când este necesar, structurată sub forma unor intervenţii având ca fundament paradigme ştiinţifice, făcând uz de instrumente validate ştiinţific.

Când nu eşti în regulă emoţional, te poţi duce şi altundeva, la un prieten, de exemplu. Este adevărat, dar prietenul nu va reuşi întotdeauna să evalueze obiectiv problema ta, să identifice factorii care au determinat-o şi să intervină respectând rigoarea unui model de intervenţie aflat în ghiduri clinice, care să ducă la ameliorare. Nu va reusi să definească neapărat suferinţa ta şi să constate magnitudinea tulburării. El îţi va da sfaturi, ceea ce psihologul nu va face. Eu cred că a avea prieteni este foarte important în menţinerea echilibrului sufletesc, ei sunt parte din terapie ca elemente de suport, dar nu pot înlocui un specialist.

La psiholog eşti protejat, în plus, prin faptul că este o cerinţă deontologică, cea de păstare a confidenţialităţii. De multe ori, sunt surprinsă de faptul că oamenii pot păstra singuri secrete care îi chinuie, uneori zeci de ani ( recordul cabinetului meu i-a aparţinut unei doamne care a păstrat o taină terifiantă 45 de ani). Câtă suferinţă poate determina un astfel de gest şi câtă eliberare poate să apară când ai siguranţa că o dezvăluire va fi protejată, puteţi  să vă imaginaţi.

Când veţi merge la psiholog nu veţi fi compătimit, nici judecat, nu veţi fi criticat. Veţi fi tratat cu înţelegere, cu empaţie, veţi deveni un colaborator în schimbarea propriei vieţi.

Veţi fi pregătit pentru a găsi cel mai de preţ dar: libertatea interioară.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook