Articole care merită citite
Gala Excelenţei clujene în educaţie 2016

Gala Excelenţei clujene în educaţie 2016

access_time 26 septembrie 2016

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, în colaborare cu Consiliul Judeţean Cluj, anunţă  organizarea unei noi ediţii a Galei Excelenţei clujene în

Report de 41,5 milioane de lei la Loto 6/49

Report de 41,5 milioane de lei la Loto 6/49

access_time 12 decembrie 2014

Pe jucătorii de le loto îi așteaptă premii de peste 45 de milioane de lei la tragerile de duminică. În

Despre beneficiile sistemului SCADA(partea III)

Despre beneficiile sistemului SCADA(partea III)

access_time 27 iunie 2014

Pentru o mai bună înțelegere a serviciilor prestate de CAA, ne-am propus să oferim, săptămânal, informații opiniei publice, despre investițiile

Agresivitatea

Agresivitatea

Agresivitatea

access_time 11 mai 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

   

 

Orientată împotriva celorlalți, aducând prejudicii fizice și psihologice acestora, intimidând, atrăgând izolarea și marginalizarea celui care o manifestă, agresivitatea este adesea considerată ca un comportament care se impune să fie stopat urgent, dar adesea nu se abordează cauzele care conduc la aceasta și nu se identifică factorii care ar putea fi modificați.

Agresivitatea este un comportament frecvent asociat cu emoții precum furia și frustrarea. Uneori ea poate fi însă un mod de comunicare sau un mod de apărare (în situații generatoare de frică sau de deprimare, de exemplu) sau un mod de a atrage atenția.

Moștenită genetic, fiind expresie a unui control defectuos al impulsurilor sau determinată de învătarea socială, pe baza unor modele observate în cursul dezvoltării ( fie la părinți, prieteni sau în filme sau jocuri), agresivitatea este o problemă care se răsfrânge atât asupra celui care o manifestă, cât și a celui care devine agresat.

Bazele comportamentului agresiv se pun, așadar, destul de devreme.

Educația pe care o oferim copiilor este indicat să urmărească inhibarea reacțiilor agresive înnăscute și să ofere modele educaționale prin care să prevenim ca aceștia să învețe să reacționeze agresiv.

Orice comportament uman are o funcție. Identificare corectă  a funcției pe care agresivitatea o are pentru o persoană ne va pune în situația de a ajuta adecvat să o rezolve. Abordarea  precoce a comportamentelor nedorite este foarte importantă pentru că odată ce acestea sunt  învățate și funcționează ca soluții la probleme, aducând beneficii, devin tipare care au tendința de a fi aplicate cu  o anumită consecvența, iar schimbarea este tot mai dificilă.

Când dorim să ajutăm la depășirea problemelor de agresivitate ( indiferent dacă aceasta este fizică, verbală, emoțională etc) este important în primul rând să evităm să răspundem în aceiași manieră agresivă.

Focalizarea atenției spre factorii care declanșează răspunsul agresiv este important, dar și constatarea consecințelor acestuia, pentru că numai așa putem observa care sunt beneficiile care devin întăriri ce întrețin acel comportament.

Oferirea de alternative în rezolvarea oricăror probleme este esențială în a flexibiliza modul de reacție în situații critice, ajutând și la modificarea comportamentului agresiv care adesea are funcția de soluție, desigur total ineficientă și inadecvată.

Încurajarea exprimării emoționale contribuie la diminuarea unor emoții disfuncționale precum furia și frustrarea, oferind o imagine nouă a răspunsului comportamental, care nu va mai fi atât de amplu,  distructiv  și agresiv.

Un specialist este indicat să ghideze modificările comportamentale atunci când acestea devin periculoase pentru cei din jur sau pentru cel care le manifestă.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook