Articole care merită citite
Valea Plângerii, un documentar despre o istorie a oamenilor

Valea Plângerii, un documentar despre o istorie a oamenilor

access_time 18 ianuarie 2014

Sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 17.00,   în Sala de spectacole a Palatului Cultural Ionel Floaşiu,a avut loc  proiecţia

Bugetul local din Câmpia Turzii dispune de  360.000 de lei pentru cumpărarea terenului necesar parcului industrial

Bugetul local din Câmpia Turzii dispune de 360.000 de lei pentru cumpărarea terenului necesar parcului industrial

access_time 13 mai 2013

  Rectificarea de buget de săptămâna trecută a pus la dispoziția executivului  din Câmpia Turzii și prima tranșă de bani

Ziua Veteranilor de Război: Comemorare, demitizare şi reproşuri adresate autorităţilor

Ziua Veteranilor de Război: Comemorare, demitizare şi reproşuri adresate autorităţilor

access_time 29 aprilie 2014

    Sala Mare a Primăriei Turda a găzduit astăzi de ora 11.00  un eveniment destinat sărăbătoririi  Zilei Naţionale a

Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, plătit din bugetul anului 2016

Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, plătit din bugetul anului 2016

Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, plătit din bugetul anului 2016

access_time 19 ianuarie 2016 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: www.agrari.ro

Sursa imaginii: www.agrari.ro

Atât de bine s-au potrivit cantitățile de motorină ce aprecia Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) că se vor consuma pentru efectuarea lucrărilor agricole în anul 2015, încât suma stabilită de Ministerul Finanțelor pentru plata ajutorului de stat acordat fermierilor, în vederea reducerii accizei pentru motorină, s-a dovedit insuficientă în raport cu cantitatea de carburant consumată de utilajele agricole.
Potrivit Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), după verificarea cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru motorină, aferente trimestrului al III-lea din anul 2015, a rezultat că pentru cei peste 138 de milioane de litri de motorină folosită pentru lucrări, statul are de plătit peste 248,5 milioane de lei, în vederea compensării accizei la motorină. Suma corespunzătoare trimestrului III se apropie de cea stabilită inițial pentru tot anul 2015, pentru care, conform estimărilor MADR, s-au alocat aproape 270,7 milioane de lei. Întrucât numai pentru motorina folosită în prima jumătate a anului de către agricultori s-au plătit, în contul ajutorului pentru reducerea accizei, aproape 248,5 milioane de lei, în luna decembrie Guvernul, prin Hotărârea nr. 967, a suplimentat, cu aproape 107 milioane de lei suma alocată inițial pentru întreg anul 2015. Astfel, fondul alocat plății ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură în anul 2015 a crescut, de la 270,7 milioane de lei, la aproape 377,5 milioane de lei.
Deoarece și această sumă s-a dovedit insuficientă, în condițiile în care suma necesară plății ajutorului reducerea accizei la motorina consumată pentru lucrări agricole, în cele trei luni aferente trimestrului al III-lea, depășește suma plătită în primele șase luni ale anului 2015 (248.513.630 lei, față de 248.328.175,30 lei), o diferență de aproape 120 de milioane de lei se va plăti agricultorilor din bugetul statului pentru anul 2016, după cum se precizează într-un comunicat al APIA Cluj.
”Sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor aferente acestui tip de ajutor de stat, se stabilesc anual, prin hotărâre de Guvern. Cantitatea determinată pentru fiecare trimestru se stabilește prin ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Finanțelor, cu încadrarea în plafonul stabilit prin Hotărâre de Guvern. Menționăm că nu există niciun impediment pentru decontarea restului de plată pentru trimestrul III, din bugetul național aferent anului 2016” se mai precizează în finalul comunicatului APIA Cluj.

Emil HĂLĂȘTUAN

Comentarii Facebook