Articole care merită citite
Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” aduce resurse și formează profesori pentru creșterea calității educației preșcolare în județul Cluj

Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” aduce resurse și formează profesori pentru creșterea calității educației preșcolare în județul Cluj

access_time 11 octombrie 2018

Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin lansarea, la

Un nou subprefect la Cluj!

Un nou subprefect la Cluj!

access_time 1 martie 2019

Guvernul a desemnat și numit un nou subprefect al Clujului. Alin Danci a fost numit prin detașare de la Consiliul

“Dorel” de Turda

“Dorel” de Turda

access_time 28 septembrie 2015

Numai celebrul personaj “Dorel” ar fi putut trasa marcajul rutier pe strada Izvor din Turda. Doar aşa se poate explica felul

Artă plastică fără frontiere

Artă plastică fără frontiere

Artă plastică fără frontiere

access_time 18 august 2012 chat_bubble_outline 0 comentarii

Numărul artiştilor plastici care aleg ca şi sursă de inspiraţie pentru creaţiile lor piesajele şi monumentele Turzii sporeşte de la an la an. De asemenea, locurilor de unde vin artiştii li se adaugă, an de an, alte şi alte aşezări, din tot mai multe ţări.

Între 12 şi 19 august, asociaţia „Cultură fără Frontiere Transilvania” a organizat, la Casa  „Simonfy”  cea de-a doua ediţie a taberei de creaţie „Artă plastică fără frontiere Turda”.

La această ediţie, coordonată de către profesoara Simonfy Dani Irén, au participat artiştii plastici Larisa Maria Oniş, Felicia Răcean, din Turda, Simonfi Éva, de la Târgu Mureş, respectiv doi oaspeţi de peste hotare, sculptorii Szüts Tamás şi Mihály Lászlő, din Kiskunfélegyháza(Ungaria).

În ceea ce priveşte „palmaresul” participanţilor, aceştia au adus ca ofrandă artelor mulţi ani de trudă, materializată în participări la numeroase expoziţii. Un alt amănunt menit să atragă atenţia este complexitatea pregătirii profesionale a celor şase pictori şi sculptori care au participat la cea de-a doua ediţie a taberei de creaţie „Artă plastică fără frontiere”.

Astfel, Simonfy Dani Irén a absolvit secţia Ştiinţe Naturale-Geografie a Institutului Pedagogic din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai  din Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte artele plastice,  Simonfy Dani Irén a urmat cursurile de grafică la Şcoala Populară de Artă din Cluj-Napoca, unde a studiat cu profesorii Budai Lajos, Grosz Irma, Horák Jozsef şi Vasile Crişan. Profesoara Simonfy Dani Irén este membru al   Asociaţiei Artiştilor Plastici Amatori şi a Cenaclului de Arte Plastice “Atelier 11” de la Casa  municipală de Cultură Cluj-Napoca, dar şi a Uniunii MŰVÉSZETBARÁTOK EGYESÜLETE” din Budapesta –Ungaria.

Director al Casei municipale de Cultură din Turda, profesoara  Felicia Răcean,   licenţiată a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filologie, specializarea “ bulgară-romană” a absolvit recent şi secţia de pictură a Universităţii de Artă şi Design  Cluj-Napoca.  Membră a Asociatiei Artiştilor Plastici  Cluj şi a Societăţii Culturale Filarmonia Turda, în domeniul artelor plastice Felicia Răcean realizează tablouri cusute, icoane pe lemn şi picturi.

Absolventă a Facultăţii de Litere, preşedinte al Cenaclului literar “Pavel Dan” din Turda, profesoara Maria Larisa Oniş a cochetat şi cu artele plastice. Dacă înclinarea Mariei Larisa Oniş spre literatură s-a concretizat, până acum, în trei volume de poezii publicate, pasiunea poetei pentru grafică şi pictură a oferit publicului primele lucrări în anul 2003, când artista a participat la expoziţia de grup de la Sala Radio Bucureşti. De atunci şi până azi, Maria Larisa Oniş a mai participat cu lucrări la circa 30 de expoziţii personale sau de grup, organizate atât la Turda cât şi în alte oraşe din ţară.

Absolventă a Institutului Politehnic Cluj-Napoca – Facultatea de Construcţii, în anul 1978, Simonfi Éva, îndrumată de către profesoara Lucia Călinescu, a urmat Şcoala de Arte Târgu-Mureş, pe care a absolvit-o în anul 2011. Membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, din anul 2005,  Simonfi Éva a avut opt expoziţii personale, organizate la Târgu-Mureş, respectiv Sângeorgiu de Mureş. Pictoriţa a mai participat la 14 expoziţii colective, organizate la Turda, Suceava, Brăila, Mădăraş, respective Târgu-Mureş. Picturi semnate de Simonfi Éva se află în colecţii din România, Ungaria, Austria, Germania, Suedia, S.U.A,  Israel şi Italia.

Mihály Lászlő, sculptor român, originar din Hoghiz, judeţul Braşov, stabilit încă din anii copilăriei la Hunedoara, trăieşte de 20 de ani în Ungaria, la Kiskunfélegyháza. Membru al Asociaţiei Holló László din localitatea de adopţie, Mihály Lászlő a realizat lucrări de artă plastică expuse la Biblioteca oraşului Kiskunfélegyháza (portretul lui Petőfi Sándor),Gimnaziul Móra Ferenc (portretele lui Móra Ferenc şi Bethlen Gábor),Şcoala generală Battyhányi (portretul lui Battyhányi Lajos), Şcoala profesională Kossuth Lajos (portretul lui Kossuth Lajos),precum şi în colecţii particulare din Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Canada, Ungaria şi România.

Szüts Tamás, artist plastic născut la Szeged, locuieşte de aproape trei decenii la Kiskunfélegyháza (Ungaria). Membru al Uniunii Sculptorilor din Ungaria, Szüts Tamás a realizat simbolul oraşului Kiskunfélegyháza. Autorităţile locale au oferit insigne cu acest simbol oficialilor străini care au vizitat oraşul. Szüts Tamás  a creat şi executat plachetele  ce se înmânează cetăţenilor de onoare ai oraşelor Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Fülöpjakab, Tiszaalpár. Sculptorul a mai realizat 30 de lucrări, expuse pe domeniul public, în Austria  şi în mai multe oraşe din Ungaria. Printre acestea se află „Fântâna Europa” din faţa Primăriei Kiskunfélegyháza.

Szüts Tamás a participat la 120 de expoziţii colective, în Ungaria, Germania, Serbia şi Ucraina şi a realizat peste 30 de expoziţii personale, în Silkeborg (Danemarca) Budapesta,Szeged şi Kiskunfélegyháza, (Ungaria). Cu lucrările realizate de cei şase artişti plastici participanţi la cea de-a doua ediţie a taberei  de creaţie „Artă plastică fără frontiere Turda” s-a organizat o expoziţie, vernisată sâmbătă, 18 august. Expoziţia, amenajată la intrarea în Salină, rămâne deschisă publicului până după Zilele Turzii, eveniment ce va avea loc între 31 august şi 2 septembrie.

Preşedintele Asociaţiei „Cultură Fără Frontiere Transilvania” ing. Simonfy Zoltán,  a menţionat că organizarea celei de-a doua ediţii a taberei a fost posibilă datorită sprijinului oferit în acest scop de Primăria Turda, fundaţia „Bethlen Gábor”(Ungaria) şi firma IB Lemn Comimpex din Târgu-Mureş.

Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook