Articole care merită citite
O restituire necesară istoriei Turzii: Cartea ““120 de ani de la Procesul Memorandului – Familia Raţiu înainte şi după Memorand”

O restituire necesară istoriei Turzii: Cartea ““120 de ani de la Procesul Memorandului – Familia Raţiu înainte şi după Memorand”

access_time 30 august 2014

Cu ocazia Zilelor Turzii a avut loc un gest prin care s-a cinstit atât memoria dr. Ioan Raţiu cât şi

Consiliul Judeţean a cerut suspendarea controlului dispus de Guvern

Consiliul Judeţean a cerut suspendarea controlului dispus de Guvern

access_time 6 august 2014

  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Mihai Seplecan a transmis azi, 6 august 2014, o adresă

Acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere

Acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere

access_time 7 decembrie 2016

  Poliţiştii clujeni au acţionat pe raza municipiului Cluj-Napoca pentru prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse în zona

Articol

Atenție de unde cumpărați portocale! Conțin susbstanțe periculoase pentru sănătatea umană!

Atenție de unde cumpărați portocale! Conțin susbstanțe periculoase pentru sănătatea umană!

access_time 13 noiembrie 2017 chat_bubble_outline 0 comentarii

portocale

Directorul general al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, a atras atenția asupra faptului că în comerț se regăsesc citrice tratate cu o substanță periculoasă, care poate ataca ficatul și rinichii și poate fi cancerigenă!

 

Sub stanța este Imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE.

 

„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă. (…) Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte. Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”, precizează Paul Anghel, citat de News.ro, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură.

 

Însă, surpriză! TurdaNews a descoperit că portocalele comercializate la Lidl, importate din Grecia (vezi eticheta din foto, produs cumpărat sâmbătă, 11 noiembrie 2017), conțin această substanță periculoasă, chiar dacă Grecia este țară membră a Uniunii Europene și după spusele lui Paul Anghel nu ar avea voie să folosească substanța!

 

”Principalul efect negativ al acestui fungicid este faptul că are efecte cancerigene.

Studiile privind potențialul acestuia de a produce cancer au fost efectuate pe animale. Acestea au dovedit ca imazalilul poate produce cancer în cazul șoarecilor și șobolanilor, în special hepatic și de tiroidă.

S-a observat că influențează negativ și rata nascuților vii, atunci când este administrat în cantitate mare (80 mg/kg). Studiile au fost efectuate pe animale.

Acesta este un iritant puternic pentru ochi, dar unul slab pentru piele.

Chiar dacă acest fungicid este destul de toxic, evaluarea impactului acestuia asupra sănatății atunci când este obținut din consumul de alimente și apă este nesemnificativ. Acest lucru este posibil pentru că în apă și alimente se găsesc concentrații foarte mici.

Totuși, acest lucru este valabil pentru cei care au o alimentație variată și care nu exagerează cu consumul unui singur aliment (de exemplu citrice).”, precizează siteul cesamancam.ro.

SURSA:  TurdaNews.net

1,510 Vizualizări totale, 4 Vizualizări azi

Comentarii Facebook