Articole care merită citite
Cristina Burciu- Moţiunea de cenzură a liberalilor: „E uşor a scrie versuri, Când nimic nu ai de spus!”

Cristina Burciu- Moţiunea de cenzură a liberalilor: „E uşor a scrie versuri, Când nimic nu ai de spus!”

access_time 21 noiembrie 2017

Dicţionarul explicativ al Limbii Române defineşte termenul „moţiune” printr-o Hotărâre a unei adunări, aprobată prin vot, prin care aceasta îşi

Fotbal, liga a III-a, seria a V-a: Arieșul joacă acasă cu FC Zalău

Fotbal, liga a III-a, seria a V-a: Arieșul joacă acasă cu FC Zalău

access_time 14 noiembrie 2014

Formația turdeană joacă vineri, 14 noiembrie, de la ora 14, pe teren propriu cu FC Zalău, partidă ce va conta

Comunicat: Oprire furnizare apă potabilă

Comunicat: Oprire furnizare apă potabilă

access_time 12 decembrie 2013

1024x768 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99;

Articol

Atenție la intoxicațiile cu ciuperci! Sfaturi de la DSP Cluj!

Atenție la intoxicațiile cu ciuperci! Sfaturi de la DSP Cluj!

access_time 13 iulie 2018 chat_bubble_outline 0 comentarii

Intoxicațiile cu ciuperci recoltate din flora spontană se produc prin neidentificarea corectă a tipurilor de ciuperci cât și prin fenomenul de încrucișare cu spori între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare.

 

Substanțele toxice conținute nu sunt anihilate prin spălare sau curățarea învelișului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare și nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor, arată Direcția de Sănătate Publică într-un comunicat.

 

Simptomele intoxicațiilor cu ciuperci pot să apară după o perioadă de incubație scurtă (minim 15 minute maxim 3 ore) sau după o perioadă de incubație lungă (cel putin 12 ore de la consumul ciupercilor). Acestea pot fi: scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, dureri abdominale, grețuri, vărsături, tulburări gastrointestinale, micșorarea pupilei, transpirații, icter, hemoragii, afecțiuni hepatice.

“Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanță, pe de o parte din cauza frecvenței mari a acestora, pe de altă parte din cauza gravității lor. Este totodata una dintre marile urgențe medicale deoarece o treime din intoxicațiile care se soldează cu deces se înregistrează atât la adulți, cât și la copii. Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolă, Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj recomandă: consumul exclusiv de ciuperci din cultură (crescătorii autorizate) și nu din flora spontană a pădurilor, achiziționarea ciupercilor numai din surse autorizate (nu achiziționați ciuperci de la persoanele care le comercializează pe marginile de drum sau în locuri neautorizate). În cazul apariției simptomelor de intoxicație prezentarea de urgență în Unitățile de Primiri Urgențe din spitale sau vă adresați Serviciului de Ambulanță”, transmite DSP Cluj.

650 Vizualizări totale, 179 Vizualizări azi

Comentarii Facebook