Articole care merită citite
ANAF propune spre aprobare formulare pentru  stabilirea din oficiu a CAS pentru persoanele fizice

ANAF propune spre aprobare formulare pentru stabilirea din oficiu a CAS pentru persoanele fizice

access_time 21 ianuarie 2017

  ANAF adaptează formularele utilizate de organele fiscale pentru stabilirea din oficiu a CAS pentru presoanele fizice, în cazul în

8 alimente care te vor ajuta sa scapi de celulită

8 alimente care te vor ajuta sa scapi de celulită

access_time 4 septembrie 2016

Vrem sa va impartasim 8 alimente care va vor ajuta in lupta pentru eliminarea celulitei Incearca si vei vedea rezultatele

Criza gunoaielor: Consiliul Judeţean Cluj sună goarna pentru reînceperea lucrărilor la CMID

Criza gunoaielor: Consiliul Judeţean Cluj sună goarna pentru reînceperea lucrărilor la CMID

access_time 23 septembrie 2015

Vor reîncepe lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Cluj (CMID). Consiliul Judeţean Cluj a demarat procedura

Articol

Atenție la intoxicațiile cu ciuperci! Sfaturi de la DSP Cluj!

Atenție la intoxicațiile cu ciuperci! Sfaturi de la DSP Cluj!

access_time 13 iulie 2018 chat_bubble_outline 0 comentarii

Intoxicațiile cu ciuperci recoltate din flora spontană se produc prin neidentificarea corectă a tipurilor de ciuperci cât și prin fenomenul de încrucișare cu spori între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare.

 

Substanțele toxice conținute nu sunt anihilate prin spălare sau curățarea învelișului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare și nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor, arată Direcția de Sănătate Publică într-un comunicat.

 

Simptomele intoxicațiilor cu ciuperci pot să apară după o perioadă de incubație scurtă (minim 15 minute maxim 3 ore) sau după o perioadă de incubație lungă (cel putin 12 ore de la consumul ciupercilor). Acestea pot fi: scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, dureri abdominale, grețuri, vărsături, tulburări gastrointestinale, micșorarea pupilei, transpirații, icter, hemoragii, afecțiuni hepatice.

“Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanță, pe de o parte din cauza frecvenței mari a acestora, pe de altă parte din cauza gravității lor. Este totodata una dintre marile urgențe medicale deoarece o treime din intoxicațiile care se soldează cu deces se înregistrează atât la adulți, cât și la copii. Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolă, Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj recomandă: consumul exclusiv de ciuperci din cultură (crescătorii autorizate) și nu din flora spontană a pădurilor, achiziționarea ciupercilor numai din surse autorizate (nu achiziționați ciuperci de la persoanele care le comercializează pe marginile de drum sau în locuri neautorizate). În cazul apariției simptomelor de intoxicație prezentarea de urgență în Unitățile de Primiri Urgențe din spitale sau vă adresați Serviciului de Ambulanță”, transmite DSP Cluj.

1,356 Vizualizări totale, 4 Vizualizări azi

Comentarii Facebook