Articole care merită citite
Mesajul primarului Tudor Ştefănie, cu ocazia Zilelor Turzii:  „Ediţia a XIV-a a Zilelor municipiului Turda este cu şi pentru turdeni, cu şi pentru oameni”

Mesajul primarului Tudor Ştefănie, cu ocazia Zilelor Turzii: „Ediţia a XIV-a a Zilelor municipiului Turda este cu şi pentru turdeni, cu şi pentru oameni”

access_time 29 august 2014

Fiecare eveniment important din viaţa noastră trebuie celebrat alături de cei dragi. De-a lungul timpului, prin organizarea Zilelor municipiului Turda,

Turdean sancționat pentru lipsă de respect față de curățenia orașului

Turdean sancționat pentru lipsă de respect față de curățenia orașului

access_time 14 mai 2018

Poliția Locală a surprins și sancționat o persoană care, aflată în stare de ebrietate, împrăștia gunoiul din punctul de colectare

Peste 40.000 de lei cheltuiți la Câmpia Turzii pentru vopsirea bordurilor

Peste 40.000 de lei cheltuiți la Câmpia Turzii pentru vopsirea bordurilor

access_time 9 aprilie 2017

Administrația locală din Câmpia Turzii a demarat procedura de achiziție pentru lucrări de vopsire a bordurilor, cu vopsea și cu

Autocontrol

Autocontrol

Autocontrol

access_time 15 decembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Succesul în viaţă este condiţionat de mai mulţi factori, printre aceştia fiind şi capacitatea de a ne controla, de a ne concentra pe sarcini concrete, de a le duce la capăt, renunţând la plăceri imediate, dar asigurându-ne gratificări mai rare, dar mai intense.

Pentru a ne gestiona emoţiile şi comportamentele avem nevoie de o bună folosire a funcţiilor executive ale creierului: atenţia, memoria de scurtă durată şi controlul inhibitor. Există o legătură strânsă între autocontrol şi stres, în sensul că persoanele care au capacitatea de a-şi controla impulsurile iniţiale, care pot fi atente şi îşi amintesc regulile după care e de dorit să se ghideze în atingerea unui scop, sunt mai puţin supuse stresului, sunt mai eficiente şi mai optimiste faţă de ceea ce au de realizat. Aşadar autocontrolul ne face mai împliniţi.

Există abilităţi fundamentale pentru a reuşi în viaţă, care ne ajută să ne adaptăm unor oportunităţi care ne provoacă spre schimbare şi  spre dezvoltare.

Creativitatea este una dintre acestea. Pentru a fi creativ este necesară capacitatea de a reconfigura informaţiile avute, elaborând idei noi, inventând, găsind modalităţi originale de a rezolva probleme. Acestea tendinţe nu sunt suficiente în sine, dacă nu ai încredere în tine, dacă nu ai curajul de a fi diferit în opţiuni şi idei, asumându-ţi riscul de a încerca ceva nou.

A fi flexibil este o abilitate fundamentală pentru succes, dar şi o condiţie a sănătăţii psihice. A fi flexibil înseamnă a fi atent la oportunităţi, deschis la alte opinii, idei , direcţii de mers, înseamnă a putea ieşi din orgoliile unui ego egoist şi închistat.

A fi flexibil înseamnă a avea capacitatea de a privi lucrurile nuanţându-ţi ideile, văzându-le şi din perspectiva altora.  Capacitatea de a fi flexibil este influenţată de controlul tendinţei de a sări la prima soluţie, de a considera că deţii adevărul total.

Autocontrolul prin funcţia sa de a ne ajuta să inhibăm un răspuns impulsiv, de a ne feri de ceva ce ar putea deveni regret mai târziu, are rolul de a ne disciplina, de a ne ajuta să controlăm situaţiile chiar cu riscul unor pierderi imediate, sau cu amânarea unor plăceri  mai puţin semnificative. Controlul inhibitor este critic în relație cu ceilalți, asta înseamnă să ne abținem anumite impulsuri în favoarea unui comportament civilizat și adecvat, chiar dacă am fi tentaţi să fim revendicativi şi să manifestăm intoleranţă la frustrări sau la alte opinii.

Funcţiile superioare se dezvoltă pornind de pe acest teren, iar acestea sunt rezolvarea de probleme, planificarea, organizarea, luarea de decizii.

Funcţiile executive sunt mai importante pentru reuşita în viaţă decât celebrul IQ,  dar ele deţin un rol important şi pentru starea noastră general de bine şi de echilibru psiho-emoţional.

Activităţile creative contribuie la reglarea autocontrolului ajutându-ne să devenim mai înţelegători şi mai adaptaţi. Exersarea lor se cuvine a nu se termina la un anumit moment de dezvoltare, ci a se  continua toată viaţa. Pentru a fi chiar şi mai fericiţi.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

 

Comentarii Facebook