Articole care merită citite
Consilerul local Cristian Matei propune o premieră în România: Asfaltarea realizată prin polimerizarea pământului

Consilerul local Cristian Matei propune o premieră în România: Asfaltarea realizată prin polimerizarea pământului

access_time 11 iunie 2013

  Marţi, 11 iunie a avut loc la capătul străzii Petru Maior din Turda prima probă de lucru a unei

Un grup de copii au descoperit o bombă la Săndulești!

Un grup de copii au descoperit o bombă la Săndulești!

access_time 6 martie 2019

Echipa de pirotehniști din cadrul ISU Cluj a fost marți în alertă. Două solicitări au venit de la Turda și

Avans considerabil pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda

access_time 17 aprilie 2019

Lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda ar fi trebuit să fie finalizat de mai bine de doi ani. Constructorul Aktor

Autocontrol

Autocontrol

Autocontrol

access_time 15 decembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Succesul în viaţă este condiţionat de mai mulţi factori, printre aceştia fiind şi capacitatea de a ne controla, de a ne concentra pe sarcini concrete, de a le duce la capăt, renunţând la plăceri imediate, dar asigurându-ne gratificări mai rare, dar mai intense.

Pentru a ne gestiona emoţiile şi comportamentele avem nevoie de o bună folosire a funcţiilor executive ale creierului: atenţia, memoria de scurtă durată şi controlul inhibitor. Există o legătură strânsă între autocontrol şi stres, în sensul că persoanele care au capacitatea de a-şi controla impulsurile iniţiale, care pot fi atente şi îşi amintesc regulile după care e de dorit să se ghideze în atingerea unui scop, sunt mai puţin supuse stresului, sunt mai eficiente şi mai optimiste faţă de ceea ce au de realizat. Aşadar autocontrolul ne face mai împliniţi.

Există abilităţi fundamentale pentru a reuşi în viaţă, care ne ajută să ne adaptăm unor oportunităţi care ne provoacă spre schimbare şi  spre dezvoltare.

Creativitatea este una dintre acestea. Pentru a fi creativ este necesară capacitatea de a reconfigura informaţiile avute, elaborând idei noi, inventând, găsind modalităţi originale de a rezolva probleme. Acestea tendinţe nu sunt suficiente în sine, dacă nu ai încredere în tine, dacă nu ai curajul de a fi diferit în opţiuni şi idei, asumându-ţi riscul de a încerca ceva nou.

A fi flexibil este o abilitate fundamentală pentru succes, dar şi o condiţie a sănătăţii psihice. A fi flexibil înseamnă a fi atent la oportunităţi, deschis la alte opinii, idei , direcţii de mers, înseamnă a putea ieşi din orgoliile unui ego egoist şi închistat.

A fi flexibil înseamnă a avea capacitatea de a privi lucrurile nuanţându-ţi ideile, văzându-le şi din perspectiva altora.  Capacitatea de a fi flexibil este influenţată de controlul tendinţei de a sări la prima soluţie, de a considera că deţii adevărul total.

Autocontrolul prin funcţia sa de a ne ajuta să inhibăm un răspuns impulsiv, de a ne feri de ceva ce ar putea deveni regret mai târziu, are rolul de a ne disciplina, de a ne ajuta să controlăm situaţiile chiar cu riscul unor pierderi imediate, sau cu amânarea unor plăceri  mai puţin semnificative. Controlul inhibitor este critic în relație cu ceilalți, asta înseamnă să ne abținem anumite impulsuri în favoarea unui comportament civilizat și adecvat, chiar dacă am fi tentaţi să fim revendicativi şi să manifestăm intoleranţă la frustrări sau la alte opinii.

Funcţiile superioare se dezvoltă pornind de pe acest teren, iar acestea sunt rezolvarea de probleme, planificarea, organizarea, luarea de decizii.

Funcţiile executive sunt mai importante pentru reuşita în viaţă decât celebrul IQ,  dar ele deţin un rol important şi pentru starea noastră general de bine şi de echilibru psiho-emoţional.

Activităţile creative contribuie la reglarea autocontrolului ajutându-ne să devenim mai înţelegători şi mai adaptaţi. Exersarea lor se cuvine a nu se termina la un anumit moment de dezvoltare, ci a se  continua toată viaţa. Pentru a fi chiar şi mai fericiţi.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

 

Comentarii Facebook