Articole care merită citite
ARESTAT PENTRU COMITEREA DE FURTURI DIN BUZUNARE

ARESTAT PENTRU COMITEREA DE FURTURI DIN BUZUNARE

access_time 2 aprilie 2018

Bărbat de 50 de ani, din comuna Arbore,  județul Suceava,  arestat pentru 30 de zile, după comiterea a două furturi

Noi sistări de curent în zona Turzii

Noi sistări de curent în zona Turzii

access_time 17 aprilie 2018

Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Cluj-Napoca anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică:   Data întreruperii: 18.04.2018 Adresa/Localitatea: Localitatea Câmpia Turzii,

Peste 800 de posturi sunt oferite clujenilor la Bursa generală a locurilor de muncă

Peste 800 de posturi sunt oferite clujenilor la Bursa generală a locurilor de muncă

access_time 14 aprilie 2016

Evenimentul are joi, 14 aprilie,  între orele 9.00-15.00, la Casa de Cultura a Studenților din muncipiu. Bursa organizată de AJOFM

Autodistructiv

Autodistructiv

Autodistructiv

access_time 12 mai 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Guvernați  de impulsuri, dorind să demonstreze și să comunice celorlalți ceva, nu neapărat dorind sinucidere sau suferință, prin actele de automutilare și autoagresiune, violente prin mesajul și manifestarea lor, adolescenții produc spaimă celor apropiați și, putând scăpa de sub control lucrurile, cei care le inițiază,  demonstrează că nu le înțeleg puterea reală.

Tot mai des întâlnesc adolescenți care încearcă să manifeste inadecvat emoții, sentimente sau intense trăiri, într-o formă ciudată, controlată spre a nu fi prea mult exteriorizată, orientată doar spre sine, cu ură uneori, cu frustrare și furie alteori. Simplu spus, își fac rău, simțindu-se cel mai frecvent singuri și neînțeleși, dorind ca astfel să rezolve o problemă sau să dea o lecție adulților  din viața lor.

Este vorba de o anumită violență orientată spre sine, dar având funcția (căci oricărui comportament este bine să îi aflăm funcția înainte de a-l analiza) de comunicare nonverbală.

Gama de nuanțe ale emoțiilor lor este adesea destul de subțire, săracă în a putea exprima ceea ce simte un tânăr, care nu are la îndemână resurse de găsire și regăsire a exprimării, derivate  din lecturi sau discuții echilibrate cu adulții, exigenți, dar raționali și mai dispuși să fie suportivi.

Așadar nu mai este calea, iar receptorii nu prea deschid ochii, decât în situații care îi impresionează…

Am asistat copiii care se automutilau, își tatuau disperarea cu brățări aproape fatale sau alegeau soluții greu de dezvăluit aici. Am asistat părinți care nu mai înțelegeau nimic, devenind îngroziți,  învinovățindu-se, privindu-și copilul ca pe un străin, ciudat de necunoscut.

Cauzele sunt căutate pe lângă adevărata lor sursă, adesea se fac acuze nefondate, se caută țapi ispășitori și cei implicați încep să nu mai vadă pădurea din cauza copacilor.

Adevărul este că nu ne pregătește nimeni pentru a face față trăirilor care derivă din înțelegerea a aceea ce ni se întâmplă nedorit. Adolescenții, când sunt triști sau furioși, cred că renunțând la o viață cu momente grele aleg soluția corectă, deși doar continuarea vieții ne ajută să rezolvăm orice problemă.

Al doilea adevăr este că manifestările explozive adesea sunt învățate prin modelare, iar modele sunt pentru copii, cel mai frecvent, părinții. Așadar uimirea acestora pare cel puțin ciudată, dacă există această determinare, prin preluarea unui tipar.

Veți zice că nu este de înțeles cum poți să îți produci singur durere, că ar fi mai acceptabil de înțeles manifestarea furiei lovind sau distrugând alte lucruri. Este adevărat, dar un  adolescent singur și introvertit, de exemplu,  se are cel mai aproape pe sine, în plus este și revoltă față de ce este el sau ce nu poate fi, iar actul în sine are și puterea de a modifica reacțiile celorlalți, de a atrage atenția într-o manieră extremă, care din păcate poate deveni ireversibilă.

Automutilare poate deveni atentat la propria viață, aceasta fiind complicația majoră.

Răspunsurile la orice întrebări le veți pune le puteți găsi la adolescent. Fără a-l costrânge spre  promisiuni deșarte, căutați să arătați disponibilitate în a asculta, accepta și ajuta. Identificați împreună problemele și ajutați-l să se elibereze de gânduri, reducând implicit volumul si intensitatea trăirilor simțite.

Uneori părinții nu izbutesc să se descurge singuri, iar atunci când sunt ajunși într-un astfel de punct critic, este recomandabil să se apeleze la un specialist.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Comentarii Facebook