Articole care merită citite
70 de persoane au început cursul de calificare în meseria de brancardier din cadrul proiectului „Workcall”, Partener 1 Turda Salina Durgău SA

70 de persoane au început cursul de calificare în meseria de brancardier din cadrul proiectului „Workcall”, Partener 1 Turda Salina Durgău SA

access_time 17 august 2015

Turda Salina Durgău SA a început săptămâna trecută cursul de calificare în ocupația de brancardier, adresate persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile.

Tabăra de pictură a Asociaţiei Artiştilor Plastici Cluj

Tabăra de pictură a Asociaţiei Artiştilor Plastici Cluj

access_time 29 iunie 2014

În perioada 21-28 iunie, la pensiunea Matiş din Râşca s-a desfășurat ediţia a şasea a „Taberei de creaţie şi pictură

Societatea civilă cere socoteală managerului teatrului turdean

Societatea civilă cere socoteală managerului teatrului turdean

access_time 5 noiembrie 2015

Unul din exponenţii societăţii civile din Turda, asociaţia Rei Culturae Fautores, a solicitat, printr-un document înaintat autorităţilor locale şi conducerii

Avortul, ca o traumă

Avortul, ca o traumă

Avortul, ca o traumă

access_time 19 noiembrie 2012 chat_bubble_outline 1 comentariu

 (Responsabil de rubrică: Camelia TEREC)

Rezultatul testului de sarcină poate provoca multă spaimă şi zeci de întrebări fără răspuns. Universul tău zdruncinat caută puncte de echilibru şi nu găseşte. Neprevăzutul, acel ceva ce credeai că se poate întâmpla doar altora, s-a  produs şi debusolată,  hărţuită de gânduri nu ştii ce să faci.

Aşa apare scenariul simplificat al aflării veştii unei sarcini nedorite, însoţită automat de gândul la avort. Avortul este văzut ca o soluţie, ca un mecanism de apărare a scopurilor din viaţă, ca un mod de a-ţi proteja viitorul. Acestea sunt cele mai frecvente motivaţii ale pacientelor care recurg la întreruperea sarcinii. Alegerea soluţiei avortului are un grad mare de dificultate, din cauza situaţiei de criză (atunci se produc cele mai mari distorsiuni cognitive în perceperea realităţii) şi a implicaţiilor morale, religioase, sociale şi a celor subiectiv-emoţionale.Conflictul intern apare apoi  între instanţa morală din noi şi nevoia practică de a evada dintr-o situaţie percepută ca ameninţătoare, ca cel mai îngrozitor lucru ce se putea întâmpla.

 După avort se manifestă tendinţele de autoblamare, de învinovăţire, de apreciere a avortului drept un act criminal. Reprimarea stării emoţionale şi retragerea în sine provoacă sindromul post-avort ce poate interfera cu viaţa profesională, socială şi personală, perioade mai scurte sau chiar foarte lungi, de ordinul anilor. Frecvent apare depresia post-avort (mult asemănatoare cu depresia de doliu) însoţită de ideea sinuciderii, de o anumită înstrăinare de propriul corp şi de ruperea unor relaţii.

Pentru a evita apariţia acestor probleme femeiile aflate în astfel de situaţii ar trebui să consulte un psiholog sau un medic, înainte de a recurge la avort. Evaluarea globală negativă a situaţiei şi catastrofarea  aparţin unui stil de gândire iraţional, iar deciziile luate în grabă le vom regreta, cel mai adesea.

Necesitatea intervenţiei psihoterapeutice este mai puternic conturată după avort. În această etapă se manifestă mai acut nevoia de suport emoţional. Vei fi ajutată treptat să te regăseşti, să te accepţi, chiar dacă regreţi profund, să te ierţi,  să înveţi din această experienţă şi să modifici pentru viitor un mod de a reacţiona ce s-a dovedit a fi şi dureros şi dezadaptativ.

 

Poţi să scrii şi tu pe Turda Live, mereu îţi voi răspunde. Problemele tale au soluţie.

Povestea ta poate fi şi a noastră.

 

Cu prietenie, 

Psiholog clinician si psihoterapeut,

Cerasela LIBEG

Comentarii Facebook

  • Problema e că mulți medici promovează avortul! Majoritatea femeilor însărcinate sunt dezinformate și supuse presiunilor de către familie și societate.