Articole care merită citite
Rondul poeţilor cules tot anul de USR filiala Cluj

Rondul poeţilor cules tot anul de USR filiala Cluj

access_time 13 ianuarie 2014

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, miercuri, 15 ianuarie, filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (USR), în parteneriat cu Muzeul

Guvernările „Să trăiţi  bine” au îmbolnăvit sănătatea

Guvernările „Să trăiţi bine” au îmbolnăvit sănătatea

access_time 19 februarie 2013

Cu 11,4 la sută din produsul intern brut alocat pentru sănătate, România ocupă unul din ultimele locuri între ţările Uniunii

ÎPD Andreicuț vine la Turda pentru sfințirea unei biserici

ÎPD Andreicuț vine la Turda pentru sfințirea unei biserici

access_time 27 decembrie 2018

Parohia Turda Fabrici îi invită pe credincioși la hramul bisericii, care va avea loc în data de 7 ianuarie. la acest eveniment și-a

Boala, ca un stigmat

Boala, ca un stigmat

Boala, ca un stigmat

access_time 30 martie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Boala nu alege pe considerente criteriale: în funcţie de statut social, vârstă, pregătire academică sau sex. E extrem de „democratic” modul său de a putea aparţine oricui. Fără a fi cinici, putem să ne gândim, cu multă profunzime, la faptul că uneori îi tratăm diferit faţă de cum eram obişnuiţi a-i trata pe cei bolnavi: îi ocolim, nu vrem să ne „încărcăm” cu problemele lor, preferăm să îi lăsăm deoparte.

Fără să vrem neapărat să le facem rău, dar protejând exagerat starea noastră de confort şi de bine, începem să îi stigmatizăm.

Stigmatul, semnul cu care erau infieraţi oamenii pentru a le limita libertatea, îl aplicăm şi noi bolnavilor. Motivul este perceperea diferenţelor dintre noi, oameni sănătoşi, şi ei, oameni bolnavi, ca pe un pericol pentru noi. Pericolul se referă la posibilitatea ca o potenţială contaminare să ne afecteze viaţa, să ne oprească din drumul pe care îl parcurgem, încă fără griji.

Contaminarea nu o percepem neapărat ca posibilă la nivel fizic, fiindcă foarte multe boli nu sunt contagioase, dar aceasta poate fi apreciată şi ca o amprentare a stării noastre psihice cu o dispoziţie nedorită.

Lipsa de cunoaştere, aprecierea distorsionată a datelor realităţii, pot determina o evaluare globală negativă a ideii de a avea bolnavi alături de noi, astfel încât atitudinea injustă apare imediat ca o consecinţă a acestei percepţii a celuilalt.

Ca primă reacţie, apar elementele comportamentale de marginalizare a celui bolnav, de desconsiderare a sa, de negare a responsabilităţilor acestuia. Se manifestă dorinţa de distanţare socială faţă de cel bolnav şi excluderea sa, treptată, din spaţiul activităţilor pe care le desfăşura când era sănătos, făcându-se uz de elemente mai mult sau mai puţin legale sau morale.

Un răspuns nedorit este cel de autostigmatizare care apare la bolnav, tocmai anticipând aceste posibile răspunsuri din mediul social. El va refuza să îşi asume boala, să vorbească despre ea, să o abordeze corect. Pe acest fond apar multiple consecinţe personale precum: diminuarea încrederii în sine, experimentarea unor stări precum anxietatea, furia, frustrarea sau depresia.

Suplimentar bolii existente se pot dezvolta alte probleme de sănătate, cauzate de nivelul prea ridicat de stres la care este supus cel afectat.

Cel mai nedrept mod de a aborda un om bolnav este acela de a-l face egal cu boala sa, ca şi când toate celelate calităţi s-ar pierde brusc, fiind înlăturate de boală.

Cel mai uman gest este acela de a nu uita că dincolo de boală este un om, care are calităţi, demnitate, planuri, vise şi multe speranţe.

Viaţa este complexă, adesea impredictibilă, iar sănătatea este un element instabil şi de mare vulnerabiltate.

Să fiţi sănătoşi, chiar şi în gândurile pe care le aveţi pentru ceilalţi!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook