Articole care merită citite
Reacția românilor, după evenimentele de la Târgu-Mureș: Vona, afară din țară!

Reacția românilor, după evenimentele de la Târgu-Mureș: Vona, afară din țară!

access_time 15 martie 2014

Evenimentele organizate la Târgu Mureș de Jobbik – Alianța Tinerilor de Dreapta – Mișcarea pentru o Ungarie mai bună, partid

Dorin Lojigan: Am încheiat un tur de foc! Mă mândresc cu voi!

Dorin Lojigan: Am încheiat un tur de foc! Mă mândresc cu voi!

access_time 16 august 2017

Am încheiat un tur de foc! Ieri a fost ultima zi din cele 13 ale Zilelor Municipiului Câmpia Turzii. Consider

Tânără din Turda dispărută fără urmă!

access_time 2 aprilie 2019

Polițiștii clujeni solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi pe o adolescentă de 16 ani, din Turda, care a plecat

Când aştept

Când aştept

Când aştept

access_time 10 noiembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Aşteptăm ceva de la ceilalţi, aşteptăm pe cineva în viaţa noastră, aşteptăm rezultatul unei investigaţii medicale importante, aşteptăm să treacă timpul, aşteptăm ceva care este chiar viaţa noastră şi pe care nu o mai trăim în prezent…

Aşteptarea, în sine, este un factor de stres pentru că ne plasează în incertitudinea unei dorinţe, ne consumă resurse, generând frustrare prin neîmplinire imediată, determinând teamă că lucrurile vor merge prost. Ea, aşteptarea, ne obligă la a imagina un viitor imediat sau îndepărtat, care ar fi indicat să corespundă unei aspiraţii, dar care ne poate învinge orice optimism.

Aşteptăm şi ne aşteptăm la ceva, iar informaţiile care ne bombardează zi de zi ne alimentează această stare, de la ştiri la horoscoape, de la starea se sănătate la relaţiile pe care le avem, de la ceea ce citim în vechi scrieri biblice la ultimele alegeri.

Ce ne menţine în această stare este adesea căutarea unei fericiri superioare stării de bine oferite de prezent, pentru că în spatele aşteptărilor stă o speranţă sau o nevoie de realizare.

Când se împlinesc visele trăim o descătuşare de tensiuni, totul are un farmec al mulţumirii, dar atunci când este o neîmplinire apar nelinişti, revoltă, frustrare şi nemulţumiri.

“Poţi dori ceva aşa de chinuitor şi de tare, încât, îndeplinindu-ţi-se, nu te mai bucuri: te-a costat prea mult suflet”,  spunea Lucian Blaga.

Aşteptările este de dorit să fie realiste, altfel vor veni împotriva noastră din plin. Există riscul de a fi dezamăgiţi, atunci când ne dorim cu prea multă forţă, alocând prea multe resurse, mazimizând valoarea unei împliniri  în viaţa noastră.

Cea mai mare provocare este să nu mai aştepţi, să schimbi ceva fundamental, să te resetezi astfel încât să te poţi avânta liber în prezent.

Nu este uşor, nu poate fi decât un exerciţiu pe care ţi-l poţi permite din când în când, pentru că modul nostru de viaţă ne obligă la aşteptare, am fost educaţi pentru aceasta. Pentru a nu mai aştepta este necesar să uiţi de ceasuri, de agende, de planuri. Este nevoie doar de întoarcerea în prezent, aşa cum te-ai întoarce acasă, să accepţi necondiţionat ce se întâmplă.

Este o  găsire a realităţii, dar şi a sinelui. Este o găsire a clipei, evadând din timpul perceput liniar şi trăirea lui punctuală. Aşa ne permitem să fim fericiţi, nu doar să dorim să fim fericiţi, ne permitem să trăim, nu să sperăm la o situaţie perfectă, care să ne facă să ne simţim vii.

Aşteptarea are şi virtuţi. Sigur că atunci când aşteptăm valoarea recompensei aşteptate creşte în plan mintal. Ne educăm răbdarea,  aşteptând devenim mai toleranţi în cazul unui prezent agresiv, iar atitudinea temperată poate duce la decizii optime în cazul unor potenţile alegeri.

Dar, fără a fi neapărat nerăbdători, este bine să ne îngăduim acceptarea unor clipe din viaţă exact cum vin, necondiţionate de expectanţe şi standarde la care să le aliniem. Să ne lăsăm duşi de val, fără a ne opune noului, surprizei şi timpului prezent.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

 

Comentarii Facebook