Articole care merită citite
CAMPANIA M.A.I. ,,O VIAȚĂ CÂT UN CENTENAR”, MARCATĂ LA CLUJ-NAPOCA DE ZIUA IMNULUI NAȚIONAL

CAMPANIA M.A.I. ,,O VIAȚĂ CÂT UN CENTENAR”, MARCATĂ LA CLUJ-NAPOCA DE ZIUA IMNULUI NAȚIONAL

access_time 30 iulie 2018

De Ziua Imnului Naţional, la Cluj-Napoca a fost marcată campania ,,O viață cât un Centenar”, în cadrul unei ceremonii publice

Un demisionar în Consiliul Local Câmpia Turzii!

Un demisionar în Consiliul Local Câmpia Turzii!

access_time 21 iulie 2016

  Csutak Ludovic și-a prezentat demisia din funcția de consilier local, pe care a dobândit-o în urma alegerilor locale din

Schimb de cărți de Zilele Turzii

Schimb de cărți de Zilele Turzii

access_time 20 iulie 2017

Muzeul de Istorie Turda și Biblioteca municipală ”Teodor Murășanu lansează Campania ”O carte pentru fiecare”, ce se va desfășura între

Când aştept

Când aştept

Când aştept

access_time 10 noiembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Aşteptăm ceva de la ceilalţi, aşteptăm pe cineva în viaţa noastră, aşteptăm rezultatul unei investigaţii medicale importante, aşteptăm să treacă timpul, aşteptăm ceva care este chiar viaţa noastră şi pe care nu o mai trăim în prezent…

Aşteptarea, în sine, este un factor de stres pentru că ne plasează în incertitudinea unei dorinţe, ne consumă resurse, generând frustrare prin neîmplinire imediată, determinând teamă că lucrurile vor merge prost. Ea, aşteptarea, ne obligă la a imagina un viitor imediat sau îndepărtat, care ar fi indicat să corespundă unei aspiraţii, dar care ne poate învinge orice optimism.

Aşteptăm şi ne aşteptăm la ceva, iar informaţiile care ne bombardează zi de zi ne alimentează această stare, de la ştiri la horoscoape, de la starea se sănătate la relaţiile pe care le avem, de la ceea ce citim în vechi scrieri biblice la ultimele alegeri.

Ce ne menţine în această stare este adesea căutarea unei fericiri superioare stării de bine oferite de prezent, pentru că în spatele aşteptărilor stă o speranţă sau o nevoie de realizare.

Când se împlinesc visele trăim o descătuşare de tensiuni, totul are un farmec al mulţumirii, dar atunci când este o neîmplinire apar nelinişti, revoltă, frustrare şi nemulţumiri.

“Poţi dori ceva aşa de chinuitor şi de tare, încât, îndeplinindu-ţi-se, nu te mai bucuri: te-a costat prea mult suflet”,  spunea Lucian Blaga.

Aşteptările este de dorit să fie realiste, altfel vor veni împotriva noastră din plin. Există riscul de a fi dezamăgiţi, atunci când ne dorim cu prea multă forţă, alocând prea multe resurse, mazimizând valoarea unei împliniri  în viaţa noastră.

Cea mai mare provocare este să nu mai aştepţi, să schimbi ceva fundamental, să te resetezi astfel încât să te poţi avânta liber în prezent.

Nu este uşor, nu poate fi decât un exerciţiu pe care ţi-l poţi permite din când în când, pentru că modul nostru de viaţă ne obligă la aşteptare, am fost educaţi pentru aceasta. Pentru a nu mai aştepta este necesar să uiţi de ceasuri, de agende, de planuri. Este nevoie doar de întoarcerea în prezent, aşa cum te-ai întoarce acasă, să accepţi necondiţionat ce se întâmplă.

Este o  găsire a realităţii, dar şi a sinelui. Este o găsire a clipei, evadând din timpul perceput liniar şi trăirea lui punctuală. Aşa ne permitem să fim fericiţi, nu doar să dorim să fim fericiţi, ne permitem să trăim, nu să sperăm la o situaţie perfectă, care să ne facă să ne simţim vii.

Aşteptarea are şi virtuţi. Sigur că atunci când aşteptăm valoarea recompensei aşteptate creşte în plan mintal. Ne educăm răbdarea,  aşteptând devenim mai toleranţi în cazul unui prezent agresiv, iar atitudinea temperată poate duce la decizii optime în cazul unor potenţile alegeri.

Dar, fără a fi neapărat nerăbdători, este bine să ne îngăduim acceptarea unor clipe din viaţă exact cum vin, necondiţionate de expectanţe şi standarde la care să le aliniem. Să ne lăsăm duşi de val, fără a ne opune noului, surprizei şi timpului prezent.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

 

Comentarii Facebook