Articole care merită citite
S-a deschis traficul pe loturile 3 și 4 ale autostrăzii Sebeș – Turda

S-a deschis traficul pe loturile 3 și 4 ale autostrăzii Sebeș – Turda

access_time 31 iulie 2018

Luni, începând cu ora 19:10 s-a deschis circulația rutieră pe Autostrada Sebeș – Turda, loturile 3 și 4. Reamintim faptul

Parcare subterană şi alei de promenadă la Turda

Parcare subterană şi alei de promenadă la Turda

access_time 20 noiembrie 2015

Autorităţile locale din Turda au prezentat joi, 19 noiembrie, rezultatele parţiale obţinute în cadrul proiectului “Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă

Elevă din Turda angrenată într-un program european de voluntariat

Elevă din Turda angrenată într-un program european de voluntariat

access_time 26 mai 2016

Elevă turdeană, la vârsta de doar 16 ani, selectată într-un program privind fonduri europene. Andra Vancea activează în cadrul organizației

Când tu taci

Când tu taci

Când tu taci

access_time 17 noiembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Tăcerea poate fi un lacăt pus pe uşa dintre noi şi restul lumii, atunci când renunţăm, poate fi o fărâmă de teamă, o neînţelegere, sau o pauză, atunci când suntem prea încordaţi. Dar niciodată tacerea nu este o soluţie pentru o problemă, ea putând chiar agrava o situaţie incertă.

Se spune că „tăcerea e de aur”. Este vorba de tăcerea reflexivă, de tăcerea ca meditaţie şi timp de regăsire a sinelui. Dar când vorbim de tăcerea care urmează unei situaţii supărătoare, înţelegerea ei devine alta. Când vorbim despre cuplu aflat într-un moment de criză, nu mai este deloc valabilă această învăţătură veche.

Abilitățile de comunicare, de a susține un proces de comunicare funcțional manifestă în acest caz, al tăcerilor instituite voluntar,  o incapacitate, care maschează o poziţie care ar vrea să aparţină unui control absolut.

Prin tăcere se încearcă adesea manipularea celuilalt, se forţează acceptarea unei decizii, se pedepseşte. Fiecare om are nevoie de atenţie şi apreciere,  iar atunci când este ignorat complet, când căile de comunicare cu el sunt rupte, el se va simţi inadecvat, umilit şi redus la a fi insignifiant pentru celălalt.

Tăcerea poate să ascundă neputinţa de a recunoaşte o greşeală. Naşte tensiune, prin neasumarea unei erori de care fiecare devine conştient, dar care consideră că poate genera răspunsuri potrivnice din partea celorlalţi, ducând la devalorizare. Este o perspectivă protectivă şi în situaţia în care un membru al cuplului consideră că nu este ascultat, când e respins sau când partenerul pune bariere, refuzând să-i vorbească.

Rezultatele unei tăceri care poate dura ore multe, zile, săptămâni sunt: tensiuni, suferinţă emoţională, îndepărtare, însingurare, stres, probleme care rămân nerezolvate. Situaţia, departe de a se detensiona, tinde spre a se complica.

Practicată frecvent, tăcerea de durată din cuplu poate  duce la apariţia unui tipar de funcţionare, la o obişnuinţă, care indică posibilitatea de a trăi şi fără ca celălalt să fie alături deplin, ducând uneori chiar la destructurarea relaţiei.

Tăcerea funcţională, utilă, este cea care poate dura puţin, de ordinul minutelor sau a unui număr redus de ore, doar atât cât să fie timp de reflexie şi de calmare.  Ea este bine să fie doar un preambul pentru o discuţie focalizată pe găsirea de soluţii pentru problemele preexistente acelei tăceri.

Contaminarea cu tăcerea impusă sau manifestată de celălalt nu poate fi decât o limită personală, un comportament agresiv, prin ostilitate, sau pasiv, prin neimplicare, prin ceea ce putem numi blocarea în problemă. Soluţia salvatoare este iar calea de mijloc, cea a asertivităţii, cea prin care putem pretinde celuilalt să comunice, să se implice, să colaboreze.

La orice situaţie de cuplu se ajunge în doi, atât în generarea sa, cât şi în soluţionare, depinde cât de tare se doreşte rezolvarea sau cât de puternic începe să se contureze ideea de retragere şi renunţare.

Tăcerea lungă este un simptom demn de luat în seamă, un mesaj că nu ştim să spunem celorlalţi ceea ce ar trebui spus şi, mai ales, că nu ştim să îi ascultăm corect.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook