Articole care merită citite
Mai multi bani la bugetul local din profitul Salinei Turda

Mai multi bani la bugetul local din profitul Salinei Turda

access_time 14 august 2016

Consilierii turdeni au aprobat joi, într-o ședință extraordinară, majorarea cuantumului dividendelor repartizate de către SC Turda Salina Durgău SA, aferente

Colectă de hrană pentru câinii găzduiți la miniadăpostul Amicii Dog Rescue!

Colectă de hrană pentru câinii găzduiți la miniadăpostul Amicii Dog Rescue!

access_time 16 februarie 2018

Va asteptam cu drag la colecta de hrana de Sambata, care o sa fie de data asta la MINI ADĂPOST intre orele

Cristina Burciu: „Egalitatea de gen, o prioritate politică a Uniunii Europene!”

access_time 16 aprilie 2019

Una dintre preocupările României în cadrul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene este impulsionarea unei noi Strategii a Uniunii Europene

Cel mai frumos dar

Cel mai frumos dar

Cel mai frumos dar

access_time 14 iulie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

„Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit vreodată?”

”Cel mai frumos dar a fost un prieten extraordinar!”.

Mă așteptam la ceva care să mă uimească, fiindcă se vedea că este pregătit să înceapă să-mi spună o poveste întreagă, iar ochișorii îi străluceau fericiți, pentru că nu oricine are un prieten extraordinar, cu siguranță!

Cine poate fi un prieten care să umple multe goluri din relațiile copiilor noștri, mulți singuri la părinți, mulți învățați de aceștia să fie prudenți în stabilirea de relații, pentru că nu poți avea încredere în oricine? În cazul nostru era un câine! Partenerul de joacă este un personaj extrem de important în viața copiilor, iar implicațiile psihologice ale interacțiunilor parteneriale sunt multiple. Un prieten minunat, alături de copil poate fi, așadar, un animal de companie. Prezența lui poate avea un rol important în dezvoltarea socio-emoțională a copilului.

Un prieten extraordinar, cum este câinele interlocutorului meu, manifestă afecțiune, acceptarea necondiționată și obligă la antrenarea unor comportamente pozitive. De asemenea își valorizeză stăpânul! Se realizeză un schimb de afecțiune, atenție, grijă. Acestea se transformă apoi în achiziții sociale și emoționale, care vor avea valențe profunde de responsabilizare și respect, dar și de promptitudine în răspunsuri sau de protecție a celorlalți.

Uneori cererea insistentă a copiilor de a primi un animal de companie poate să exprime o carență de natură emoțională, exprimând o nevoie. Cei mai interiorizați își vor exterioriza mai ușor trăirile și își vor exprima deschis gândurile în fața animalului de companie, renunțând la autocenzură sau la timiditate.

Având un animal de companie, copilul devine mai empatic, deoarece, exercițiul zilnic de înțelegere și de observare atentă a mesajelor transmise de către acesta îl vor obliga să fie un observator implicat.

Copilul învață să prețuiască loialitatea, să fie mai generos, să fie mai răbdător, să înțeleagă, să fie mai flexibil.

Un animal poate deveni un suport emoțional important pentru copil. Este adevărat că, uneori, copilul are tendința de a atribui caracteristici umane animalului de companie, dându-i sarcini care nu sunt specifice acestuia, dar este vorba aici doar de recunoașterea lui ca cel mai fidel prieten, de care se simte înțeles corect.

Un efect puternic formativ al prezenței animalului de companie este cel de autodisciplinare și de abordare responsabilă a acestuia. Pe lângă acestea, copilul învață să își gestioneze mai bine timpul, în funcție de nevoile animalului, să devină mai organizat și să fie eficient în activitățile desfășurate.

Dar, chiar dacă îi veți oferi copilului dumneavoastră un animal de companie pe care și-l dorește, este de dorit să nu considerați că relația copilului cu acesta poate să devină un substitut al relației cu dumneavoastră.

Cel mai bun prieten este de dorit să fie doar un sprijin pentru noi, oamenii, pentru a deveni mai umani, mai calzi și mai profund înțelegători!

 

Cerasela Libeg,

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

 

Comentarii Facebook