Articole care merită citite
Un nou proiect: ”Câmpia Turzii Smart City”

Un nou proiect: ”Câmpia Turzii Smart City”

access_time 4 septembrie 2015

Administratorul public din cadrul Primăriei Câmpia Turzii, Petre Pop a dat publicităţii informaţii referitoare la un nou proiect pe care

Accident mortal in comuna Florești

Accident mortal in comuna Florești

access_time 7 februarie 2017

La data de 5 februarie a.c., în jurul orei 22:00, pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, s-a produs un

Pietoni neatenţi, accidentaţi pe o stradă din Turda

Pietoni neatenţi, accidentaţi pe o stradă din Turda

access_time 18 noiembrie 2014

Doi pietoni neatenţi au fost accidentaţi de un autoturism, luni seara pe o stradă din Turda. Din primele cercetări efectuate

Cenaclul fără nume a debutat la „Întâlniri colocviale”

Cenaclul fără nume a debutat la „Întâlniri colocviale”

Cenaclul fără nume a debutat la „Întâlniri colocviale”

access_time 5 martie 2013 chat_bubble_outline 0 comentarii

Brenda Ognean – clasa a XII – a A, Colegiul Tehnic Turda
Profesoara sa de limba şi literatura română, Olga Morar, i-a transmis dragostea faţă de Mihai Eminescu. Eleva a materializat sentimentul într-un interviu şi o scrisoare,ambele destinate poetului naţional. Aceste creaţii, izvorâte din dragoste, i-au adus două premii întâi la un simpozion organizat la Iaşi, în memoria lui Mihai Eminescu, poetul care, după cum scrie Brenda „iubeşte în versuri”.

„Tradiţia cenaclului literar la Turda se reînnoadă după aproape 20 de ani” aprecia scriitorul Mircea Ioan Casimcea, unul dintre promotorii reînfiinţării unui cenaclu, alături de profesoarele Maria larisa Oniş, respectiv Dora Arion.

Ideea, ce a avut ecou la amfitrionul „Întâlnirilor colocviale”  Ioan Dănuţ Zăhan, s-a materializat luni, 4 martie. La prima ediţie a cenaclului au citit din creaţiile lor elevele Brenda Ognean (Colegiul Tehnic – Interviu cu Mihai Eminescu şi Scrisoare către Mihai Eminescu), Bianca Nichifor (Poezie de dragoste), respectiv  Maria Lugojan, Andra Vancea şi Ana Maria Costea, toate de la Şcoala „Ioan Opriş”.

Comentate, contestate, disecate, mai mult sau mai puţin lăudate, creaţiile elevelor care au îndrăznit „să spargă gheaţa” la prima şedinţă a Cenaclului încă fără nume, au avut un numitor comun: au fost ascultate cu interes de o asistenţă din care au făcut parte membri ai Societăţii Culturale „Filarmonia” reprezentată la evenimentul găzduit la Casa Zăhan de către pictorul Manole Ciui, în „civil” profesor de biologie, respectiv de Iosif Stegaru, inginerul care şi-a făcut o preocupare de căpătâi din înnobilarea cu karatele artei a rădăcinilor de copac smulse şi cărate de ape. Alături de aceştia s-a aflat alt truditor pe tărâmul artelor plastice, Dumitru Popa, membru al filialei turdene a Uniunii Artiştilor Plastici. La prima şedinţă a Cenaclului literar încă fără nume au participat profesoarele de limba şi literatura română Marcela Matei, de la Colegiul Tehnic „Dr. Ioan Raţiu” Olga Morar, de la Colegiul Tehnic, profesoara care o îndrumă pe Brenda Ognean şi de la care eleva s-a molipsit de dragostea pentru Mihai Eminescu, precum şi Dora Arion, cea care a adus-o la cenaclu pe Bianca Nichifor, elevă la Colegiul „Emil Negruţiu”. Dintre scriitorii „cu patalama” la prima şedinţă a cenaclului a luat parte, alături de Mircea Ion Casimcea, profesoara de chimie Vera Ieremiaş Lazăr, devenită membră a Uniunii Scriitorilor după pensionarea sa de la catedră. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” s-a remarcat atât prin lipsa profesorilor cât şi prin cea a elevilor.

În ton cu tematica creaţiilor ce au dezvăluit talentul viitoarelor poete sau prozatoare ale Turzii, şedinţa s-a încheiat cu un scurt  recital la acordeon, instrument la care gazda, Ioan Dănuţ Zăhan, a interpretat câteva melodii de dragoste.

Viitoarea şedinţă a cenaclului va avea loc în 1 aprilie, într-o zi de luni, potrivit primei şi unicei reguli instituite deocamdată de către organizatorii cenaclului.

Până atunci mai cresc şi mieii şi poate cenaclul, aflat totuşi în stare embrionară, îşi va gădi un naş curajos, care să-l şi boteze.

Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook