Articole care merită citite
”Artă plastică fără froniere” la Salina Turda

”Artă plastică fără froniere” la Salina Turda

access_time 1 septembrie 2013

Cu ocazia Zilelor Orașului, duminică, 1 septembrie, la Salina din Turda a avut loc vernisarea expoziției ”Artă plastică fără frontiere”.

Liceenii de la “Liviu Rebreanu” au câştigat competiţia judeţeană “Sanitarii pricepuţi”

Liceenii de la “Liviu Rebreanu” au câştigat competiţia judeţeană “Sanitarii pricepuţi”

access_time 7 iunie 2014

     Echipajul  Liceului Teoretic “Liviu Rebreanu”Turda, format din elevii Paul Chiroi, Cătălin Miheţ, Ana Ilea, Raluca Rus, Andreea Selegean,

Vești bune pentru români, au 15 sărbători legale în 2019

Vești bune pentru români, au 15 sărbători legale în 2019

access_time 29 decembrie 2018

Românii vor avea 15 sărbători legale pe tot parcursul anului. Dacă le mai leagă de o zi de concediu, aceștia

Ciprian Necula, Ministerul Fondurilor Europene: Intervenţiile la nivel local reprezintă o soluţie pentru comunităţile de romi

Ciprian Necula, Ministerul Fondurilor Europene: Intervenţiile la nivel local reprezintă o soluţie pentru comunităţile de romi

Ciprian Necula, Ministerul Fondurilor Europene: Intervenţiile la nivel local reprezintă o soluţie pentru comunităţile de romi

access_time 1 octombrie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Familie de romi la Turda, ]n secolul XXI

Familie de romi la Turda, ]n secolul XXI

Peste 160 de reprezentanţi ai societăţii civile, activişti din cadrul organizaţiilor neguvernamentale din România şi din alte ţări europene, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi internaţionale au dezbătut, timp de două zile, situaţia incluziunii populaţiei rome, în cadrul conferinţei regionale despre romi şi discriminare, organizată de Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR).
„Pentru a scoate romii din gaura istorică în care se află, e nevoie ca toată lumea să îşi unească forţele şi să coopereze, pentru un interes mai general decât cel al romilor. Dacă romii o duc mai prost decât toţi ceilalţi, toţi ceilalţi o duc cel mai prost. E o logică simplă. Mulţi dintre participanţi au vorbit despre intervenţiile la nivel local. Este una dintre concluziile la care s-a ajuns după 25 de ani de intervenţie în comunităţile de romi. Sperăm să o implementăm cu succes în programele următoare” a declarat Ciprian Necula, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.
În sesiunea de încheiere a conferinţei s-au formulat o serie de concluzii şi recomandări pentru viitoarele acţiuni de incluziune: Formarea şi implicarea tinerilor romi, crearea unei noi generaţii de lideri, dezvoltarea de programe de sprijin a educaţiei romilor, deziderate de a căror împlinire depinde, în mod esenţial, un viitor progres. “Principala măsură de dezvoltare este educaţia, prin programe ce se adresează atât copiilor cât şi părinţilor. Necesitatea participării active a romilor la luarea deciziilor şi dezvoltarea propriilor comunităţi este, de asemenea, una dintre concluziile conferinţei” se arată într-un comunicat al CRCR.
Cu toate rpogresele consemnate în ultimul sfert de secol “discriminarea, stereotipurile şi prejudecăţile rămân o temă importantă în orice dezbatere despre situaţia romilor. De asemenea, sărăcia, injustiţia socială şi marginalizarea rămân constante ale comunităţilor vulnerabile de romi” se menţionează îmn cadrul comunicatului motivele ce generează, printre  altele, migraţia romilor spre statele din Europa occidentală. “Pentru îmbunătăţirea situaţiei, este nevoie de o implicare coerentă, consistentă şi sistematică a guvernelor în elaborarea de politici publice pentru îmbunătaţirea situaţiei romilor.  Aceste politici trebuie să aibă ca punct de plecare o corectă definire a problemelor cu care se confruntă comunităţile de romi şi a efectelor acestora, astfel încât soluţiile adoptate să poată să fie puse în practică. Presupune atât asumarea responsabilităţilor instituţionale, dar şi asigurarea resurselor necesare implementării” a apreciat Florin Moisă, preşedintele executiv al CRCR.
Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, alături de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia pentru Parteneriat administrează Fondul ONG în România, parte a granturilor Spaţiului Economic European 2009 – 2014. Granturile reprezintă sprijinul oferit României de guvernele Norvegiei, Islandei şi Liechtenstein. Incluziunea populaţiei rome este una dintre priorităţile programului derulat de aceste state în România. De aceea, CRCR gestionează una dintre sub-componentele programului, dedicată dezvoltării comunităţilor interetnice. Peste 50 de proiecte ce intervin în aproximativ 160 de comunităţi sunt finanţate prin această sub-componentă. Bună parte dintre acestea se adresează comunităţilor de romi.

Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook