Articole care merită citite
Înșelăciune la Turda cu contracte de telefonie mobilă!

Înșelăciune la Turda cu contracte de telefonie mobilă!

access_time 11 iunie 2019

La data de 10 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Turda au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore

Tabară de drumeții la Plăiești

Tabară de drumeții la Plăiești

access_time 30 iulie 2014

Peste 1000 de tineri din Ungaria şi Austria se află la Plăieşti, sat situat la o distanţă de 13 kilometri

Concert de orgă – Maria Abrudan

Concert de orgă – Maria Abrudan

access_time 16 mai 2013

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in;

Combinatul social rămâne o incertitudine

Combinatul social rămâne o incertitudine

Combinatul social rămâne o incertitudine

access_time 5 februarie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

daniel-don

Daniel Don, directorul AJOFM Cluj susţine ideea combinatului social la Câmpia Turzii

Proiectul Combinatului social de la Câmpia Turzii rămâne incert în condiţiile în care nu există un acord final al Comisiei Europene. La sfârşitul anului trecut, reprezentanţii Comisiei Europene au făcut o analiză de risc în teritoriu şi au formulat o serie de observaţii cu privire la proiectul iniţial. Astfel, s-au lansat două idei care rămân în picioare. Prima este cea a combinatului social care să funcţioneze sub forma de cooperaţie şi nu sub forma unei societăţi pe acţiuni sau ca asociaţie. Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, forma de tip cooperaţie a fost aleasă în condiţiile în care combinatele sociale din Europa funcţionează astfel. „Cooperativa presupune că bunurile sunt ale cooperaţiei şi că membrii nu pot ieşi din cooperaţie cu bunuri decât după o perioadă îndelungată de timp. Acest lucru este gândit ca să nu afecteze bunul mers al întreprinderii”, a explicat Daniel Don.

Al doilea proiect gândit să îmbunătăţească situaţia economică problematică din Câmpia Turzii este renunţarea la combinatul social şi subvenţionarea unor locuri de muncă la alţi angajatori. Cele două măsuri sunt în analiza Comisiei Europene, dar încă nu se ştie ce formă va fi agreată de Uniunea Europeană. Directorul AJOFM spune că în 19 ianuarie a fost retrimisă cererea de finanţare revizită  către Comisia Europeană. Printre modificări se numără extindnderea grupului ţintă de la cele aproximativ 200 de persoane cu încă 400 de persoane disponibilizate de la Mechel în februarie 2013, ajungându-se la un număr aproximativ de 1000 de persoane. S-a modificat deasemenea valoarea proiectului de la 6,4 mil de euro la 7,1 milioane de euro precum şi forma juridică, transformarea întreprinderii în cooperaţie.  Unitatea de producţie va funcţiona în sediul complexului Solaris, de la ieşirea din Turda spre Târgu Mureş.

Comisia Europeană va anunţa AJOFM Cluj dacă va agrea forma de întreprindere socială sau va alege subvenţionarea directă a unor locuri de muncă la alţi angajatori. Reticenţa europenilor în a finanaţa o întreprindere socială unde angajaţii sunt şi acţionari, deci decidenţi,  vine de la falimentul acestor forme asociative în Anglia. Eşecul întreprinderilor sociale este dat de conflictul în alocare resurselor, dintre management- alocarea banilor pentru investiţii şi re-tehnologizare versus interesul anagajaţilor-acţionari orientat spre forme de protecţie socială: creşterea salariilor şi a bonificaţiilor   Experienţa britanicilor arată că formele de tipul combinatelor sociale sunt soluţii de scurtă durată deoarece nu înregistrează performaţe economice într-un sistem competiţional puternic şi sunt vulnearabile la formele de corupţie instituţională.

Horea HUDREA

Comentarii Facebook