Articole care merită citite
Ședință minirugby Transilvania, la Cluj-Napoca

Ședință minirugby Transilvania, la Cluj-Napoca

access_time 5 septembrie 2017

Departamentul de Dezvoltare Transilvania din cadrul FRR organizeaza miercuri 06.09.2017 sedinta antrenorilor si conducatorilor de cluburi cu activitate de minirugby din regiunea Transilvania.   Sedinta

REUNIUNE CULTURALĂ: ”NE BATE PRIMĂVARA-N INIMI…”

REUNIUNE CULTURALĂ: ”NE BATE PRIMĂVARA-N INIMI…”

access_time 17 martie 2017

Societatea Culturală Câmpia Turzii 775, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii, organizează miercuri, 22 martie 2017, ora

Copii din mediul rural din Cluj sunt malnutriţi

Copii din mediul rural din Cluj sunt malnutriţi

access_time 19 iunie 2014

   Numărul copiilor care suferă de malnutriţie cronică în mediul rural este în creştere în judeţele Cluj şi Vaslui, arată

Complexitatea unui sărut

Complexitatea unui sărut

Complexitatea unui sărut

access_time 29 februarie 2016 chat_bubble_outline 0 comentarii

Dincolo de mister, romantism și pasiune, un sărut poate deveni sursă de analize și interpretări, cât se poate de obiective.

Senzațiile generate de un sărut nu se limitează doar la nivelul atingerii buzelor. Creierul transmite mesajul că se întâmplă ceva plăcut, corpul reacționând complex. Sunt transmise mesaje chimice de eliberare a stresului și de propensiune pentru relaționarea în pereche. Nervii cranieni transmit informații de bază despre miros, gust, senzațiile tactile și despre emoțiile resimțite, generând o reacție de acceptare sau de respingere. Nivelul cortizolului (hormonul stresului) scade considerabil prin sărut, inducând o stare de relaxare.

Sărutul are un important efect antistres și prin eliberarea în organism a unor hormoni importanți.  Prin sărut se eliberează oxitocina, un hormon care relaxează ritmul cardiac și scade tensiunea arterială. De asemenea, sărutul determină eliberarea de endorfine, generând o stare de bine.
Se pare că sărutul este și o bună sursă de informații privind compatibilitatea genetică cu partenerul. Mirosul și gustul partenerului ne pot oferi date esențiale. Aceste senzații duc la o analiză de compatibilitate genetică, realizată inconștient.

Deși la oameni nu este identificat un detector al feromonilor, cum există la șobolani, de exemplu, sunt teorii care susțin că feromonii ar putea fi sesizați, măcar parțial, prin miros. Există un factor de histocompatibilitate, care marchează  diferențe și care determină alegerea perechii. Se pare că oamenii, la fel ca celelalte viețuitoare, tind să aleagă parteneri cât mai diferiți genetic, cei cu ADN-ul asemănător, rudele noastre apropiate, fiind respinși. Sărutul ne poate ajuta, protejându-ne de alegeri greșite, din acest punct de vedere. Femeile sunt cele care pot detecta o proteină care furnizează date despre acest factor, asigurând apoi selecția sexuală optimă transmiterii genelor în condiții bune.

Sărutul apare asociat cu activitatea sexuală, dar este bine să știm că aceasta are efecte complexe si asupra altor funcții ale organismului. Prin sărut  este stimulată activitatea unor anticorpi în organism și este îmbunătățit sistemul imunitar, de exemplu.

Din punct de vedere psihologic sărutul contribuie substanțial la îmbunătățirea imaginii de sine și la creșterea încrederii în sine, a acceptării necondiționate a propriei persoane.  Crește siguranța în acțiuni complexe, pentru că sentimental de a fi conectat cu altă persoană și de a fi iubit determină o stare optimism, care nu rămâne nevalorificată.

Cel mai important efect este însă cel al stării de fericire. Prin eliberarea de serotonină este alungată depresia, frustrarea, îngrijorările și este evidențiată starea de beatitudine.

Chiar dacă pare excesiv la anumite vârste sau subestimat la altele, ar fi de dorit ca sărutul să fie privit ca un mister pe care îl putem trăi, pur și simplu, dincolo de orice alte explicații, abandonați în starea de implinire pe care o poate genera!

 

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook