Articole care merită citite
Dragobetele, sărbătorit la Turda

Dragobetele, sărbătorit la Turda

access_time 24 februarie 2015

Zeul iubirii, în varianta autohtonă, a fost sărbătorit marţi, 24 februarie, la Turda. De la ora 14.30, pe platoul din

Primul-ministru, Victor Ponta, urmărit penal de DNA

Primul-ministru, Victor Ponta, urmărit penal de DNA

access_time 5 iunie 2015

După o audiere a premierului, desfăşurată vineri, 5 iunie, cu începere de la ora 11, procurorii din cadrul Secției de

Informare privindul regimul TVA in cazul achiziţiilor şi livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi

Informare privindul regimul TVA in cazul achiziţiilor şi livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi

access_time 13 februarie 2017

Conform prevederilor Codului Fiscal, din punct de vedere al TVA, este considerată operaţiune impozabilă în România achiziţia intracomunitară de mijloace

Conferinţa păsărilor, teatru despre drumul spre Sine

Conferinţa păsărilor,  teatru  despre  drumul spre Sine

Conferinţa păsărilor, teatru despre drumul spre Sine

access_time 1 martie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

teatru      Ieri, de la ora 18.30, sala Centrul Raţiu pentru Democraţie a găzduit experimentul teatral „Conferinţa păsărilor”. Piesa de teatru interactivă a fost realizată la iniţiativa regizorului Iwan Brioc, după un text sufi al lui Farid ud-Din Attar. Textul original scris de poetul  persan vorbeşte despre căutarea de sine, iar scenariul este cel al unui stol de păsări ce pleacă în căutarea misticei păsări Simurgh. „Conferința păsărilor” este răspunsul păsărilor lumii la felul în care suntem conduși și ne conducem viețile. “Este o invitație pentru descoperirea lui Simorg, un rege mitic, o ultimă salvare. Cutreieră astfel șapte văi până la poarta castelului, iar odată ajunși acolo, tiparul prezentului și cel al viitorului se dizolvă. Mitul spune că doar trezeci de păsări ajung la castel. Restul și-au pierdut inimile, mințile, sau nici măcar nu îndrăznesc să-și părăsească propria cușcă, poveștile pe care și le repetă, propriile ruine”, se spune în sinopticul piesei.

 Proiectul iniţiat de regizorul Iwan Brioc a adus împreună tineri actori din Europa, Aida Šošić (Bosnia Herţegovina),  Marta Carvalho (Portugalia), Radu Ionescu, Riccardo Tarantola (Italia), Alin State, Deidre Matthee (Africa de Sud), Bogdan Nechifor.  Spectacolul a fost creat de către  de Compania de Teatru Labirint,înfiinţată de turdeanul Bogdan Nechifor și The Republic of The Imagination.

“Am ales un text sufi pentru simplul motiv că spectacolul vorbeşte, într-o alegorie, despre faptul că deşi am evoluat în exterior, în interior nu am evoluat deloc. Problemele cu care se confruntau oamenii acum 1000 de ani sunt, la nivel interior, aceleaşi cu care ne confruntăm şi azi”, a declarat Bogdan Nechifor. Acesta a precizat că piesa de teatru a fost pusă în scenă recent şi la Bucureşti şi că urmează reprezentaţii în luna martie în Cluj iar apoi în Ţara Galilor. “Piesa a fost creată în Portugalia, iar România e a doua ţară în care jucăm. Vom merge pe rând în toate ţările de unde sunt actorii implicaţi”, a mai precizat Bogdan Nechifor.

“Aseara am ramas pentru cateva ore bune sub vraja spectacoului de teatru. Tipul acesta de teatru are marele merit si originalitate in a scoate o persona din amorteala, din confort, din stereotipie, din rutina, din anost prin provocarea mintii, sufletului, spiritului, simturilor… Pot sa spun ca nicicand nu am simtit teatrul mai bine, mai intens, mai personal”, a mărturisit Bogdan Negrea, unul dintre spectatorii care a devenit prin interacţiune şi actor.

Compania de Teatru Labirint este un ONG fondat de Bogdan Nechifor, cu sediul în Bucureşti, care dezvoltă şi implemenează în România proiecte bazate pe forme de artă concepute strâns legat de contextul(fizic, social, emoţional) în care se desfăşoara –  context oriented arts.

Horea HUDREA

Comentarii Facebook