Articole care merită citite
Ședința Consiliului local din Câmpia Turzii a fost amânată

Ședința Consiliului local din Câmpia Turzii a fost amânată

access_time 9 martie 2015

Ședința de îndată a Consiliului local Câmpia Turzii, programată pentru data de 9 martie la ora 12, s-a amânat pentru

Nasra vrea o soluție viabilă pentru sistemul de irigații de la Turda

Nasra vrea o soluție viabilă pentru sistemul de irigații de la Turda

access_time 10 iunie 2017

Situația sistemelor de irigație din zona Turzii a atras atenția deputatului PSD de Cluj, Horia Nasra. Acesta i-a solicitat ministrului

Handbal pentru toate vârstele la Turda

Handbal pentru toate vârstele la Turda

access_time 24 martie 2014

Cea de a III-a ediție a memorialului ”Ioan Deteșan” se va desfășura în zilele de sâmbătă, 29 și duminică, 30

Articol

Controale în constructii pe santierele din Cluj

Controale în constructii pe santierele din Cluj

access_time 19 mai 2017 chat_bubble_outline 0 comentarii

munca-la-negru-inspectia-munciiITM Cluj a desfăşurat controale, în perioada  09-13.05.2017, în vedere identificării cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului de respectare a cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă în domeniul construcţiilor. Această acţiune a avut loc în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional.

 

Motivarea şi obiectivele campaniei

Rezultatele controalelor efectuate în anii anteriori de către inspectoratele teritoriale de muncă au evidenţiat faptul că domeniul construcţiilor reprezintă unul dintre domeniile prioritare pentru acţiunile Inspecţiei Muncii.

În acest sector se  constată  fluctuaţie de personal, prestarea de activităţi cu muncitori necalificaţi, uneori  în lipsa unor forme de angajare.

Astfel, cunoscându-se în decursul anilor faptul că  munca nedeclarată este  un fenomen nociv din cauza consecinţelor sociale şi economice pe care le produce,  obiectivele  majore ale campaniilor desfăşurate sunt nu numai de identificare a angajatorilor care folosesc personal fără forme de angajare ci mai ales  conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor în ceea ce priveşte importanţa respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă.

 

Rezultatele campaniei

Inspectori de muncă, cu sprijinul jandarmilor,  au efectuat controale la un număr de 50 de angajatori.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost  sancţionaţi un număr de 10 angajatori, sau   aplicate  12 sancţiuni contravenţionale din care 3 amenzi pentru munca nedeclarată,  în valoare de 70.000 lei , fiind depistate 13 persoane  care lucrau fără forme legale de angajare.

Au mai fost aplicate 4 amenzi în valoare de 6000 lei,  pentru faptul că angajatorul nu a înmânat un exemplar din contractul individual de muncă  salariatului şi pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la  acordarea repausului săptămânal .

 

Deoarece la o societate au fost găsite un număr de 6 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă (conf.art.264, alin.3 din Codul Muncii “Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă”), toată documentaţia care a stat la baza celor constatate se va înainta organului de urmărire penală, urmând ca acesta să procedeze la cercetarea faptei sub aspectul săvîrşirii infracţiunii.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost sancţionaţi un număr de 27 de angajatori. Numărul sancţiunilor  contravenţionale a fost de 36, din care 8 amenzi în valoare de 30.000 lei.

Amenzile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate pentru: lipsa personalului desemnat şi instruit în vederea asigurării măsurilor de prim ajutor; lipsa personalului competent pentru verificarea echipamentelor de muncă înainte de utilizare; lipsa mijloacelor de protecţie colectivă pentru prevenirea căderii de la înălţime a lucrătorilor; neefectuarea examenului medical de medicina muncii anterior angajării şi periodic; necertificarea echipamentelor de muncă pentru efectuarea lucrărilor sub tensiune; nerealizarea evaluării de riscuri de accidentare şi îmbolnăvire profesională.

Cuantumul total al  amenzilor aplicate de către ITM Cluj, cu ocazia campaniei în construcţii din perioada 09-13.05.2017,  a fost de  106.000  lei.

 

Concluzii

Ca observaţie faţă de anii precedenţi, s-a constatat faptul că unii angajatori, din cauza lipsei forţei de muncă calificate şi necalificate, apeleză la cetăţeni străini.

In cadrul acestei campanii au fost semnalate şi cazuri de cetăţeni străini (din afara U.E.) care desfăşurau activitate fără a avea avize de muncă şi contracte individuale de muncă, prin urmare angajatorul acestora a fost sancţionat.

Prin  acţiunile de control şi îndrumare ITM Cluj doreşte o monitorizare constantă a stării de fapt din domeniul de activitate al construcţiilor, domeniu controversat sub aspectul respectării prevederilor legale, incercându-se înlăturarea aspectelor negative ce derivă din aceasta.

 

 

Inspector Şef,                                                                    Întocmit,

Daniel Păcurariu                                                              Purtător de cuvânt

Corina Gavriluţ

1,363 Vizualizări totale, 1 Vizualizări azi

Comentarii Facebook