Articole care merită citite
Câmpia Turzii: Locuitorii de pe Aurel Vlaicu cer imperativ stabilirea sensului unic pe stradă

Câmpia Turzii: Locuitorii de pe Aurel Vlaicu cer imperativ stabilirea sensului unic pe stradă

access_time 20 iunie 2013

  Peste 70 de persoane de pe str. Aurel Vlaicu cer imperativ autorităţilor locale să stabilească sens unic pe strada

Specialiştii Farmec lansează anual circa 100 de produse, dezvoltând unul dintre cele mai valoroase portofolii multibrand

Specialiştii Farmec lansează anual circa 100 de produse, dezvoltând unul dintre cele mai valoroase portofolii multibrand

access_time 19 octombrie 2017

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, va lansa până la final de 2017 cel puţin 3 game noi,

Transmisie televizată în direct La Papion: Decernarea premiului “Ion Raţiu pentru democraţie”

Transmisie televizată în direct La Papion: Decernarea premiului “Ion Raţiu pentru democraţie”

access_time 12 februarie 2015

Ceremonia de decernare a premiului “Ion Raţiu pentru democraţie” aferent anului 2014, eveniment ce va avea loc vineri, 13 februarie,

Conviețuiri

Conviețuiri

Conviețuiri

access_time 29 septembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Fiinţa umană, ca fiinţă socială, îşi dezvoltă de timpuriu aptitudinea de convieţuire, care este influenţată de anumite experienţe privind interacţiunea cu ceilalţi, interdicţiile impuse, încurajările şi modele din mediu.

Dar chiar adult fiind, experimentarea unor situaţii noi, în care suntem incluşi în grupuri care vor convieţui sub acelaşi acoperiş, pentru o perioadă, permite observarea modului particular de manifestare a acestei aptitudii.

Nevoile elementare sunt satisfăcute în doze mici, datorită autocontrolului care presupune funcţionarea într-un mod care să nu aducă atingere stării de bine a celuilalt, uneori subminându-ne propriile interese. Se crează un anumit pseudoconfort, pentru că se resimt frustrări, renunţare, autocenzura în exprimarea opiniilor sau dorinţelor, care determină, în plus, şi stări de încordare sau furie, adesea latente, dar se obţine un minim echilibru în acel mediu.

Paradoxal, dar cu cât apropierea spaţială este mai evidentă, apropierea psihologică este mai îndepărtată, datorită stresului generat, un stres interpersonal alimentat de cele mai mărunte gesturi, de cele mai banale atitudini, cărora li se pot atribui dimensiuni exagerate şi complet nerealiste.

A locui din necesitate (de exemplu, în cazul a două generaţii aparţinând la două familii) sau prin conjunctură (în timpul unei excursii, de exemplu) presupune şi ajustări de program sau repartizări, adesea neumiforme, de sarcini. Asculţi muzica, mănânci sau te plimbi doar atunci când doresc şi ceilalţi, fiindcă altfel poţi fi considerat ostil. A avea alte opţiuni poate fi o adevărată culpă, iar a renunţa la aceasta situaţie de manifestare individuală, poate fi considerat un compromis enervant.

Factorii de mediu implicaţi au un efect psihologic care nu poate fi trecut cu vederea: ei acţionând cu forţă asupra noastră. Stilul de viaţă impus de traiul în comun este influenţat de ambient, de disponibilitatea noastră de a-l accepta, dar şi de presiunile create pentru a crea uniformitatea funcţionării (nu fac zgomot între anumite ore, nu folosesc bucătăria decât atunci când îmi este permis etc.).

Pentru o bună convieţuire este necesară încrederea că se poate ajunge la o ajustare a opţiunilor individuale ale membrilor acelui spaţiu, către un nivel acceptabil pentru toate părţile.

Importantă este şi focalizarea pe nevoile celuilalt mai mult decăt pe pierderile personale. Oferirea de ajutor fizic sau emoţional solicitat, de exemplu, ne ajută să ne simţim utili şi bineveniţi în orice mediu.

A fi corecţi, a ne implica în rezolvarea problemelor apărute este cel mai important pas pentru a ne simţi adecvat, iar toleranţa faţă de situaţii noi, mai puţin plăcute, face dovada maturităţii noastre.

A trăi sub acelaşi acoperiş cu alţii poate fi o experienţă interesantă, poate lărgi perspectivele asupra tipologiilor umane, putând deveni sursă de dezvoltarea a empatiei,  răbdării şi toleranţei la frustrare. Dacă ne îngăduim asta. Dacă nu, atunci va fi diferit…

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook