Articole care merită citite
Secretarul municipiului Turda va afla în două zile cine e viceprimarul Turzii

Secretarul municipiului Turda va afla în două zile cine e viceprimarul Turzii

access_time 23 iunie 2014

Viceprimarul Lucian Varo a intrat în concediu iar viceprimarul Lucian Nemeş nu a ajuns astăzi la lucru. Cine este viceprimarul

Bătrân de 79 de ani, cercetat după ce și-a lovit nevasta în cap, cu un corp dur

Bătrân de 79 de ani, cercetat după ce și-a lovit nevasta în cap, cu un corp dur

access_time 2 aprilie 2018

Un bărbat, de 79 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, este cercetat de după ce și-ar fi lovit de mai multe

Pedofil cercetat în libertate la Cluj

Pedofil cercetat în libertate la Cluj

access_time 11 ianuarie 2018

Un pensionar din localitatea Nima, judeţul Cluj, este cercetat în libertate de poliţişti pentru coruperea sexuală a unei fetiţe de

Conviețuiri

Conviețuiri

Conviețuiri

access_time 29 septembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Fiinţa umană, ca fiinţă socială, îşi dezvoltă de timpuriu aptitudinea de convieţuire, care este influenţată de anumite experienţe privind interacţiunea cu ceilalţi, interdicţiile impuse, încurajările şi modele din mediu.

Dar chiar adult fiind, experimentarea unor situaţii noi, în care suntem incluşi în grupuri care vor convieţui sub acelaşi acoperiş, pentru o perioadă, permite observarea modului particular de manifestare a acestei aptitudii.

Nevoile elementare sunt satisfăcute în doze mici, datorită autocontrolului care presupune funcţionarea într-un mod care să nu aducă atingere stării de bine a celuilalt, uneori subminându-ne propriile interese. Se crează un anumit pseudoconfort, pentru că se resimt frustrări, renunţare, autocenzura în exprimarea opiniilor sau dorinţelor, care determină, în plus, şi stări de încordare sau furie, adesea latente, dar se obţine un minim echilibru în acel mediu.

Paradoxal, dar cu cât apropierea spaţială este mai evidentă, apropierea psihologică este mai îndepărtată, datorită stresului generat, un stres interpersonal alimentat de cele mai mărunte gesturi, de cele mai banale atitudini, cărora li se pot atribui dimensiuni exagerate şi complet nerealiste.

A locui din necesitate (de exemplu, în cazul a două generaţii aparţinând la două familii) sau prin conjunctură (în timpul unei excursii, de exemplu) presupune şi ajustări de program sau repartizări, adesea neumiforme, de sarcini. Asculţi muzica, mănânci sau te plimbi doar atunci când doresc şi ceilalţi, fiindcă altfel poţi fi considerat ostil. A avea alte opţiuni poate fi o adevărată culpă, iar a renunţa la aceasta situaţie de manifestare individuală, poate fi considerat un compromis enervant.

Factorii de mediu implicaţi au un efect psihologic care nu poate fi trecut cu vederea: ei acţionând cu forţă asupra noastră. Stilul de viaţă impus de traiul în comun este influenţat de ambient, de disponibilitatea noastră de a-l accepta, dar şi de presiunile create pentru a crea uniformitatea funcţionării (nu fac zgomot între anumite ore, nu folosesc bucătăria decât atunci când îmi este permis etc.).

Pentru o bună convieţuire este necesară încrederea că se poate ajunge la o ajustare a opţiunilor individuale ale membrilor acelui spaţiu, către un nivel acceptabil pentru toate părţile.

Importantă este şi focalizarea pe nevoile celuilalt mai mult decăt pe pierderile personale. Oferirea de ajutor fizic sau emoţional solicitat, de exemplu, ne ajută să ne simţim utili şi bineveniţi în orice mediu.

A fi corecţi, a ne implica în rezolvarea problemelor apărute este cel mai important pas pentru a ne simţi adecvat, iar toleranţa faţă de situaţii noi, mai puţin plăcute, face dovada maturităţii noastre.

A trăi sub acelaşi acoperiş cu alţii poate fi o experienţă interesantă, poate lărgi perspectivele asupra tipologiilor umane, putând deveni sursă de dezvoltarea a empatiei,  răbdării şi toleranţei la frustrare. Dacă ne îngăduim asta. Dacă nu, atunci va fi diferit…

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook