Articole care merită citite
Beat, la volan, pe străzile din Turda

Beat, la volan, pe străzile din Turda

access_time 12 martie 2015

Un tânăr de 28 de ani din Turda s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins de polițiști,

Arieşul poluat: Apă otrăvită şi peşti morţi

Arieşul poluat: Apă otrăvită şi peşti morţi

access_time 31 mai 2013

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99;

Cate E-uri gasim in maioneza? Care este cantitatea de ulei folosita?

Cate E-uri gasim in maioneza? Care este cantitatea de ulei folosita?

access_time 3 august 2018

Am analizat 21 de produse tip maioneză, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la 5 producători / furnizori

Copii din mediul rural din Cluj sunt malnutriţi

Copii din mediul rural din Cluj sunt malnutriţi

Copii din mediul rural din Cluj sunt malnutriţi

access_time 19 iunie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

copii-la-tara   Numărul copiilor care suferă de malnutriţie cronică în mediul rural este în creştere în judeţele Cluj şi Vaslui, arată un studiu care a fost dat publicităţii ieri de către organizaţia World Vision.

Potrivit studiului „Bunastarea copiilor din mediul rural-2014”, în comunităţile rurale se înregistrează procente importante de copii cu vârsta până ăn 5 ani afectaţi de malnutriţie acută.   Medicii din Turda spun însă că în practică nu au costantat creşteri a cazurilor de malnutriţie acută în zona Turzii.

“Prevalenta greutăţii mici pentru talie sub -2 SD (adică 2 grade de derivaţie de la talia standard-nr) refelctă o malnutriţie acută (instalată recent) ca urmare a unor practici nutriţionale incorecte sau a hranei insuficiente sau o stare de boală care determină o nutriţie necorespunzatoare a copilului şi care poate fi corectată. Copilul nu mai ia in greutate sau începe sa piardă din greutate comparativ cu copiii de talia şi vârsta lui. Din analiza rezultatelor a reieşit o prevalenţă a greutăţii mici pentru talie (ponderea copiilor sub -2 SD) de 5,9% pe eşantionul studiat, cu valori semnificativ mai mari pentru comunitatile rurale din judeţele Cluj (8,9%) şi Vaslui (7,3%)”, se menţionează în studiul celor de la World Vision.

Potrivit medicilor de la Spitalul Turda, în practica curentă aceştia nu au constatat o creştere a cazurilor de malnutriţie acută. “Nu am observant o creştere a acestor cazuri şi nu ştiu să există un număr crescut de copii malnutriţi”, spune dr. Andreea Tocan, medic specialist diabetolog, boli de nutriţie şi metabolism.  La rândul său dr. Viorica Mureşan, medic primar pediatrie, şefa secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Turda spune că nu a înregistrat o creştere a cazurilor de malnutriţie acută. “Mă îndoiesc că cifrele sunt corecte pentru Cluj, probabil pentru Vaslui. Noi ne confruntăm cu o cazuistică medicală bogată, chiar cu cazuri serioase dar nu am constatat o creştere a numărului de copii  cu malnutriţie acută”, a declarat dr. Viorica Mureşan.

Horea HUDREA

Comentarii Facebook