Articole care merită citite
Manifestări cultural – folclorice la Vâlcele, Gârbău şi Valea Soporului

Manifestări cultural – folclorice la Vâlcele, Gârbău şi Valea Soporului

access_time 23 august 2016

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, invită

Finanţarea pentru Grupurile de Acţiune Locală se va dubla în 2015

Finanţarea pentru Grupurile de Acţiune Locală se va dubla în 2015

access_time 15 octombrie 2014

Grupurile de Acţiune Locală ( GAL) entităţi ce reprezintă parteneriate public – private, constituite din reprezentanţi ai sectorului public, privat

Peste 150 de pompieri din 10 subunități ale ISU Cluj vor asigura zilnic intervenția cu ocazia minivacanței de 1 Mai

Peste 150 de pompieri din 10 subunități ale ISU Cluj vor asigura zilnic intervenția cu ocazia minivacanței de 1 Mai

access_time 28 aprilie 2017

În perioada ”minivacanței” de 1 Mai, structurile operative ale Inspectoratului pentru Situați de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj vor

Copiii și frica

Copiii și frica

Copiii și frica

access_time 9 iunie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Îi ajutăm pe copiii noștri, când sunt mici, să se ferească de foarte multe lucruri, să controleze, prin evitare, o serie de elemente periculoase care i-ar putea răni, îmbolnăvi sau i-ar pune în alte situații critice. Accentuând prea mult ideea de control al consecințelor, de rezultat al unor acțiuni, se dezvoltă și teama, frica ce va însoți multe acțiuni viitoare, unele devenind chiar o trăsătură.

Așadar frica părinților se transferă la copii prin hiperprotecție și renunțarea la a-i lăsa pe cei mici să experimenteze și să cunoască nivelul resurselor proprii, de a face față și de a depăși momentele de nesiguranță.

Frica devine semnificativă, pentru a intra în aria de interes și abordare psihologică, atunci când produce o deterioare în funcționarea celor mici pe mai multe paliere,  putând fi considerată atunci anxietate.

Temerile copiilor pot fi foarte variate, dar există o serie frecventă de astfel de stări: frica de moarte, frica de despărțire, frica de întuneric sau cea de animale.

Copiilor începe să le fie frică de moarte atunci când pierd pe cineva important, un om sau un animăluț pe care îl iubesc foarte mult. Părinți evită deseori să vorbească despre aceasta. Faptul că nu știe ce s-a întâmplat, că nu își poate explica aceasta, devine pentru copil un plus care se suprapune peste pierdere, în sine. Nu este însă indicat să începem să le vorbim copiilor despre trecerea în neființă oricând, dar dacă e cazul, atunci este important să vorbim în termeni neutri, neimpregnați emoțional, accentuând ideea că propria lui viață nu este în pericol,nici cea a celor foarte apropiați.

Frica de despărțire apare la copiii mai mici, până spre doi ani, cel mai adesea. Uneori poate să se prelungească însă, mai ales dacă acel copil nu este lăsat deloc în compania altor persoane, chiar familiare, fără a fi și însoțit de părinți. Vindecarea stă tocmai în a-l lăsa fără părinți, cu bunicii, mătușile etc. Dacă este nevoie să îl lăsați cu o persoană străină, atunci creați un timp de familiarizare, până cel mic se va obișnui cu acea persoană.

Pe de altă parte, atunci când îl lăsați pe cel mic cu altcineva, nu este permis să vă strecurați pe ușa din spate, să îl păcăliți, să nu îl salutați la plecare. Își poate pierde încrederea în voi, nu va ști unde sunteți, când veniți, simțindu-se abandonat, mințit și debusolat…

Mulți copii iubesc animalele, dar îi sperie uneori faptul că sunt imprevizibile, îi înspăimântă zgomotele pe care acestea le fac, rapiditatea lor etc. Este important să îi arătați că unele animale pot fi prietenoase, îi putem cumpăra un pui de animal, pentru a-l înțelege mai bine, pentru a-l responsabiliza totodată. Este de evitat orice idee de a-l învăța pe copil să fie agresiv cu animalele, deoarece acestea pot riposta nedorit, sporind frica.

Frica de întuneric dă multe bătăi de cap atât părinților, cât și copiilor. Imaginativi, copii consideră adesea că întunericul deformează lucrurile, ascunde tot felul de fantome, vampiri sau monștri. O soluție este să lăsați ușa deschisă la camera copilului, să fie o veioză aprinsă pe un hol, dar fără a proiecat umbre lungi, care pot fi înțelese ca altceva decât umbre. Nu îl încurajați să fugă în patul părinților de câte ori se trezește noaptea, ci manifestați încântare când rămăne în pătuțul lui, fiind curajos. Seara este indicat să îi spuneți povești plăcute, fără încărcătură emoțională negativă, asigurând un climat de siguranță și calm.

În pieptul copiilor bate deseori o inmioară mai curajoasă decât ne imaginăm, dar ca părinți, uneori dintr-o grijă exagerată, înfiripăm frica. De aceea este bine să fim foarte atenți cum le vorbim și cum acționăm faață de aceștia!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook