Articole care merită citite
La Școala ”Teodor Murășanu” elevii învață programare cu ajutorul limbajului Scratch

La Școala ”Teodor Murășanu” elevii învață programare cu ajutorul limbajului Scratch

access_time 10 octombrie 2018

Școala Gimnazială ”Teodor Murășanu” din Turda s-a implicat activ și în acest an în evenimentele marca Europe Code Week.  

Creștere cu aproape 50% a numărului de părinți care apelează ALOPEDI

Creștere cu aproape 50% a numărului de părinți care apelează ALOPEDI

access_time 4 aprilie 2017

ALOPEDI 0364 – 917, serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgență al Spitalului de Copii Cluj-Napoca din subordinea Consiliului

Poliţiştii Secţiei 9 Poliţie Rurală Turda cercetează un bărbat din comuna Moldoveneşti după ce l-au depistat conducând o motocicletă neînmatriculată

Poliţiştii Secţiei 9 Poliţie Rurală Turda cercetează un bărbat din comuna Moldoveneşti după ce l-au depistat conducând o motocicletă neînmatriculată

access_time 3 iulie 2018

De asemenea, poliţiştii au stabilit că bărbatul nu avea permis de conducere. La data de 2 iulie a.c., în jurul

Coșmar

Coșmar

Coșmar

access_time 26 ianuarie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: www.divahair.ro

Sursa imaginii: www.divahair.ro

“Ştii care este cea mai urâtă urare pe care am auzit-o?”

Nu aveam de unde să ştiu, iar copilul din faţa mea vedea aşteptarea mea:
“Să ţi se împlinească toate visele… Dar, ştii, eu în ultima vreme am des coşmaruri. Nu aş vrea să se împlinească!”

Coşmarurile sunt vise terifiante, care ne întrerup somnul în mod brutal, declanşând o stare de alertă şi teamă. Somnul are mai multe faze, iar coşmarurile se produc în cursul secvenţelor de somn  REM ( cu mişcări oculare rapide), iar conţinutul lor este adesea agresiv, dezvoltând tema pericolului, urmăririi, morţii sau teme mai subtile, dar ameninţătoare pentru siguranţa personală.

Semnificaţia atribuită coşmarului diferă de la caz la caz, uneori factorul cultural determina, în trecut. asocierea lui cu elemente supranaturale, altele privindu-l strict ca un indicator de tulburare psihică sau somatic.

Se ştie că aproape toţi oamenii au încă din  copilărie sau adolescenţă coşmaruri, începând cel mai devreme de la 3-6 ani.

Se pare că aceste vise contribuie la descărcarea unor afecte sau impulsuri primare reprimate în mod conştient. Cenzurările puternice determină ca unică formă de acces spre anumite stări precum frica, ameninţarea, agresivitatea, sexualitatea, să fie visul, calea onirică.

Coşmarurile reprezintă la fel ca alte vise o cale de rezolvare, de negociere a unor trăiri, o soluţie la conflicte interne, care adesea nu sunt exprimate şi soluţionate altfel. Este o formă de soluţionare de moment a unor tensiuni, de aceea este necesar ca acestea să fie punct de plecare către problemele importante, care se află undeva, în culise.

Interesant este cum cei care au coşmaruri pot relata secvenţe ample din vis, iar uneori secvenţe multiple sau derulate în nopţi diferite ceea ce ne determină să admitem că tema acestora poate fi recurentă.

În cazul în care coşmarurile apar după un eveniment traumatic (accident, moartea cuiva apropiat, instalarea unei boli etc.), acesta poate fi reprodus în vis, dar în restul situaţiilor onirice terifiante nu este necesar ca acestea să aibă legătură foarte directă şi explicită cu situaţii de viaţă.

Reluarea somnului este dificilă după coşmar datorită stării de vigilitate  determinată, dar şi a anxietăţii resimţite.

Afectarea pe plan social, şcolar sau profesional este destul de puternică datorită consecinţelor somnului fragmentat de coşmar, a iritabilităţii şi anxietăţii, a unor manifestări vegetative care însoţesc visul: tahicardie, tahipnee, etc.

Este indicat un demers terapeutic în tratarea coşmarurilor, deoarece este necesar nu doar să se poată înţelege ce se întâmplă, ci şi ce soluţii se pot găsi pentru a le soluţiona.  Identificarea cauzelor care declanşează coşmarurile nu este uşor de realizat, dar este o condiţie foarte important în abordarea acestora.

Urarea de vise împlinite, este bine să fie folosită cu rezervă, uneori…
Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook