Articole care merită citite
Tudor Ştefănie: „Nu s-a pus problema să trec la Mişcarea Populară, am spus clar, rămân la PDL”

Tudor Ştefănie: „Nu s-a pus problema să trec la Mişcarea Populară, am spus clar, rămân la PDL”

access_time 10 februarie 2014

      Primarul Turzii, Tudor Ştefănie care e şi preşedintele PDL Turda, a declarat că va rămâne în PDL

Comunicat PRIVAL – Rugăm posesorii de autoturisme să nu obstrucționeze accesul autospecialelor noastre

Comunicat PRIVAL – Rugăm posesorii de autoturisme să nu obstrucționeze accesul autospecialelor noastre

access_time 4 noiembrie 2016

Datorită dificultăților pe care le întâmpinăm zilnic în ceea ce privește accesul auto la punctele de colectare a deșeurilor, mai

Peste 800 de poziţii destinate stagiilor de practică vor disponibile

Peste 800 de poziţii destinate stagiilor de practică vor disponibile

access_time 6 martie 2014

    Peste 800 de poziţii destinate stagiilor de practică vor disponibile în această primăvară pe platforma stadiipebune.ro, potrivit unui

Coșmar

Coșmar

Coșmar

access_time 26 ianuarie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: www.divahair.ro

Sursa imaginii: www.divahair.ro

“Ştii care este cea mai urâtă urare pe care am auzit-o?”

Nu aveam de unde să ştiu, iar copilul din faţa mea vedea aşteptarea mea:
“Să ţi se împlinească toate visele… Dar, ştii, eu în ultima vreme am des coşmaruri. Nu aş vrea să se împlinească!”

Coşmarurile sunt vise terifiante, care ne întrerup somnul în mod brutal, declanşând o stare de alertă şi teamă. Somnul are mai multe faze, iar coşmarurile se produc în cursul secvenţelor de somn  REM ( cu mişcări oculare rapide), iar conţinutul lor este adesea agresiv, dezvoltând tema pericolului, urmăririi, morţii sau teme mai subtile, dar ameninţătoare pentru siguranţa personală.

Semnificaţia atribuită coşmarului diferă de la caz la caz, uneori factorul cultural determina, în trecut. asocierea lui cu elemente supranaturale, altele privindu-l strict ca un indicator de tulburare psihică sau somatic.

Se ştie că aproape toţi oamenii au încă din  copilărie sau adolescenţă coşmaruri, începând cel mai devreme de la 3-6 ani.

Se pare că aceste vise contribuie la descărcarea unor afecte sau impulsuri primare reprimate în mod conştient. Cenzurările puternice determină ca unică formă de acces spre anumite stări precum frica, ameninţarea, agresivitatea, sexualitatea, să fie visul, calea onirică.

Coşmarurile reprezintă la fel ca alte vise o cale de rezolvare, de negociere a unor trăiri, o soluţie la conflicte interne, care adesea nu sunt exprimate şi soluţionate altfel. Este o formă de soluţionare de moment a unor tensiuni, de aceea este necesar ca acestea să fie punct de plecare către problemele importante, care se află undeva, în culise.

Interesant este cum cei care au coşmaruri pot relata secvenţe ample din vis, iar uneori secvenţe multiple sau derulate în nopţi diferite ceea ce ne determină să admitem că tema acestora poate fi recurentă.

În cazul în care coşmarurile apar după un eveniment traumatic (accident, moartea cuiva apropiat, instalarea unei boli etc.), acesta poate fi reprodus în vis, dar în restul situaţiilor onirice terifiante nu este necesar ca acestea să aibă legătură foarte directă şi explicită cu situaţii de viaţă.

Reluarea somnului este dificilă după coşmar datorită stării de vigilitate  determinată, dar şi a anxietăţii resimţite.

Afectarea pe plan social, şcolar sau profesional este destul de puternică datorită consecinţelor somnului fragmentat de coşmar, a iritabilităţii şi anxietăţii, a unor manifestări vegetative care însoţesc visul: tahicardie, tahipnee, etc.

Este indicat un demers terapeutic în tratarea coşmarurilor, deoarece este necesar nu doar să se poată înţelege ce se întâmplă, ci şi ce soluţii se pot găsi pentru a le soluţiona.  Identificarea cauzelor care declanşează coşmarurile nu este uşor de realizat, dar este o condiţie foarte important în abordarea acestora.

Urarea de vise împlinite, este bine să fie folosită cu rezervă, uneori…
Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook