Articole care merită citite
Depozitul Logistic Kaufland Turda angajează stivuitoriști.

Depozitul Logistic Kaufland Turda angajează stivuitoriști.

access_time 10 august 2016

Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă și a unui salariu atractiv într-o companie germană în plină dezvoltare, tot

Câinii comunitari încep să dispară de pe străzile din Câmpia Turzii

Câinii comunitari încep să dispară de pe străzile din Câmpia Turzii

access_time 9 octombrie 2017

Administrația locală din Câmpia Turzii a demarat acțiunea de ecarisare a zonei teritorial-administrative, reușind să prindă 50 de câini, începând

Vezi ordinea de zi a ședinței de îndată a Consiliului Local al Municipiului Turda din data de 16 ianuarie 2017

Vezi ordinea de zi a ședinței de îndată a Consiliului Local al Municipiului Turda din data de 16 ianuarie 2017

access_time 13 ianuarie 2017

Ordinea de zi a ședinței de îndată a Consiliului Local al Municipiului Turda din data de 16 ianuarie 2017, ora

Cum să îmi aleg cariera?

Cum să îmi aleg cariera?

Cum să îmi aleg cariera?

access_time 19 mai 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

E momentul în care mulți adolescenți își aleg cariera, decid care sunt drumurile spre viața profesională. E vremea alegerii de profesii care vrem să fie vis împlinit, sursă de satisfacție, mod de definire, condiție de dezvoltare personală prin valorizarea unor înclinații personale, potențialități existente sau interese mistuitoare.

Este categoric un moment dificil. Pe lângă perspectivele alimentate de mic copil cu întrebări amuzante puse de către părinți sub forma: ”Ce vrei să fii tu când ești mare?”, acum atitudinea acestora devine brusc gravă, destul de tăioasă și categoric justificată de bune intenții, căci ”ce părinte vrea răul?”. De aici derivă mii de sfaturi și cerințe: ”Trebuie să te aliniezi standardelor familiei”, ”Te duci acolo unde îți zic eu, dacă vrei să ai un viitor!”, ”Știu eu ce ți se potrivește!”.  Pe de altă parte, la școală te asalteză pe ultima suta de metri programe de genul ”Alege cariera”, iar ceea ce credeai că îți dorești este tot mai des pus sub semnul întrebării, fiindcă nu mai ești sigur dacă merită, are perspective sau chiar ți se potrivește.

Nu mai prea știi ce calități ai, ți-ai dori brusc să poți să înșiri cu liniuță ce știi să faci, la ce excelezi, ce te interesează și  ce ai vrea să înveți nou. Dar toate au dat năvală în viața ta acum, când stresul examenelor pare și el tot mai amenințător, când te consumi pentru iubiri ce par vitale, iar alegerile acestea par definitive, iar tu ești complet bulversat.

Nu știu câți părinți stau să discute cu copiii lor reflectând empatic la trăirile, dorințele și deciziile acestora și câți mai au puterea de a asculta și analiza împreună. Sper că mulți. Sunt sigură însă că unii se consideră răspunzători a prelua frâiele și a influența, în virtutea statutului de părinte disperat la ideea de a nu apărea erori. Uneori însă eroare vine chiar de la aceștia, prin căutarea unei autoîmpliniri, altfel spus încearcă să realizeze prin copilul lor ceea ce ei înșiși nu au reușit. Alteori eroarea vine din exagerarea ideii de ”bine” prevăzut, care devine o nefericită precondiție a împlinirii dictonului: ”Drumul spre iad este pavat cu intenții bune”.

Sunt câțiva factori care ar fi necesar să fie analizați înainte de a decide ce să alegeți. Cei mai importanți sunt: abilitățile, personalitatea, interesele și valorile personale.

Nu putem neglija  abilitățile și aptitudinile individuale, pentru că ele te vor ajuta să excelezi în profesie, asigurând succes și satisfacții. Abilitățile pot fi diverse: inițiativă, spirit organizatoric, capacități de comunicare și negociere, de a fi lider, aptitudini tehnice etc.

Este important să știi ce caracteristici te definesc cognitiv, emoțional și comportamental. Fiecare personalitate are afinități profesionale specifice. Poți fi analitic, reflexiv, intuitiv sau afectiv, poți fi introvertit sau extrovertit. Pentru unele profesii sunt de dorit anumite caracteristici, pentru altele, caracteristici diferite.

Este bine să reflectezi și asupra unor date mai generale, să definești măcar domeniul care te atrage, dacă ai vrea un loc de muncă în aer liber sau nu, dacă ai vrea să lucrezi cu oameni sau nu, dacă ești atras de domenii artistice, sociale. Sunt interese personale la care nu ai vrea să renunți și este bine să fie luate în calcul înainte de a alege.

Rezistența  în fața greutăților specifice fiecărei profesii este adesea condiționată de valorile avute față de muncă, vei fi așadar motivat să lucrezi oricât de mult, să te angajezi cu efort,  dacă ceea ce faci îți place, dar este considerat și important sau relevant. Pentru unii este important prestigiul, pentru alții independența, siguranța zilei de mâine, beneficiile materiale sau ajutarea celorlalți.

Concluzia la care se ajungi este că pentru a face o bună alegere este important efortul de cunoaștere de sine. Iar dacă ceea ce dorești să devii se pliază pe condiția oferită de ceea ce ești, atunci vei și reuși să alegi corect.

Vă doresc succes și vise împlinite!

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Comentarii Facebook