Articole care merită citite
Ședință ordinară de Consiliu Local la Turda, în 26 iulie 2018

Ședință ordinară de Consiliu Local la Turda, în 26 iulie 2018

access_time 21 iulie 2018

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Turda din data de 26 iulie 2018, ora 13.00:  

Salina Turda premiata in Coreea de Sud

Salina Turda premiata in Coreea de Sud

access_time 24 noiembrie 2017

In aceste zile, Salina Turda prin sef serviciu turism drd. Tudor Bodea este prezenta la conferinta: “Cave City International Conference

A vorbi despre sex

A vorbi despre sex

access_time 21 octombrie 2013

Deși ne considerăm foarte deschiși și moderni în modul în care trăim, mai există subiecte tabu, mai sunt tăceri în

Cuvintele noastre

Cuvintele noastre

Cuvintele noastre

access_time 6 aprilie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Am scris cândva despre cuvintele nefericirii. Nu mi-am propus atunci să vă învăţ să fiţi fericiţi, dar doream să vă ajut în a înţelege cum nefericirea este creaţia noastră. Din “drepturile de autor” ale acestei stări nu sunt alte câştiguri decât anumite învăţăminte pe care, graţie înţelepciunii din noi, le putem extrage.

Realitatea ne dezvăluie faptul că toţi suntem vulnerabili: oricare dintre noi putem fi nefericiţi la un moment dat. Protective nu sunt nici inteligenţa, nici studiile, nici suportul celorlalţi, nici sănătatea, nici averile. Singura care ne poate ajuta este capacitatea de a înţelege că adesea nu suntem îndeajuns de înţelepţi, dar putem mereu învăţa, că nu putem aştepta efecte noi acţionând mereu după tipare rigide şi vechi, că cel mai greu e să avem aşteptări de la noi înşine,  nu de la alţii.

Fericirea este cea mai râvnită stare, pe care o definim greu, ce adesea este considerată o consecinţă a îndeplinirii unor condiţii. Fiecare are propria sa imagine a fericirii, în funcţie de propriile nevoi, aspiraţii sau vise. Adevărul este că imaginea aceasta, mereu reconstruită, tot îndepărtându-se de noi, pare aproape o himeră, fiind mai curând un produs imaginat, decât unul trăit. Am întâlnit puţini oameni care să îşi asume trăirea fericirii sau a stării de bine, dar foarte mulţi care declarau că sunt complet nefericiţi.

Cred în cuvinte, în puterea lor.  Îmi place să spun că noi, ca fiinţe inteligente, ne definim şi prin gândurile noastre, iar cuvintele sunt expresii ale acestora. Instrumente complexe, cuvintele pot influenţa modul cum simţim, cum trăim, cum acţionăm şi cum reacţionăm.

“Vrei să te ajut?”, l-am întrebat într-o zi pe un adolescent.

“Vai, ce bine! Trebuie să faci asta, fiindcă eu nu ştiu ce să mai încerc!”

În câteva secunde am aflat despre el o mulţime de lucruri, doar din cuvintele pe care mi le spusese şi care nici măcar nu puteau umple un rând.

Totul era confuz şi amestecat pentru el. Mesajele erau contradictorii şi iraţionale. Asocierile acestea îmi spuneau atât de mult!

Analiză sumară:

1. “Vai”, exprimă o suferinţă. Alături de exclamaţia: “ce bine!” nu face altceva decât să creeze ambiguitate asupra trăirilor.

2. “Trebuie” este expresia cea mai clară a gândirii absolutiste şi rigide.

3. “Nu ştiu” devine adesea refugiul, e ideea ce exprimă renunţarea în a căuta soluţii, a încerca. Când “nu ştiu” prefer să aştept de la alţii răspunsuri sau mă complac într-o situaţie.

4. “Încerc” nu este un cuvânt care să definească foarte clar un plan. Reduce totul la o intenţie în care nu credem deplin, pe care nu o apreciem ca fiind neapărat necesară sau de succes. Iar pe noi nu ne considerăm apţi a o îndeplini, în mod sigur.

Cuvintele şi gândurile noastre au puterea de a ne construi fericirea, starea de bine, funcţionalitatea? Da. Este important să vă cunoaşteţi modul de a gândi. Fiţi atenţi la cuvintele care vă îmbracă gândul, iar dacă sunt nepotrivite schimbaţi-le şi veţi putea schimba un întreg univers: universul vostru! Fericirea vă poate aparţine, fiindcă ea nu este altceva decât un răspuns la ceea ce suntem, în cel mai profund mod!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook