Articole care merită citite
Amintiri despre Stela Furcovici

Amintiri despre Stela Furcovici

access_time 25 noiembrie 2013

După 13 ani de la trecerea în eternitate a Stelei Furcovici, prietenii și colegii acesteia s-au întâlnit vineri, 22 noiembrie,

Clujeancă plecată la muncă în Italia, căutată de familie și poliție!

Clujeancă plecată la muncă în Italia, căutată de familie și poliție!

access_time 15 ianuarie 2018

O femeie, de 47 de ani, din localitatea Someșu Cald, judeţul Cluj, a plecat voluntar de la domiciliu în Italia

Vacanța de Paște, programată în perioada 31 martie -10 aprilie

Vacanța de Paște, programată în perioada 31 martie -10 aprilie

access_time 4 martie 2018

În condițiile în care Paştele 2018 are loc pe 8 aprilie, vacanța de Paște este programată în perioada 31 martie

“De 700 de euro, mitocan” – scrisoare deschisă adresată fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus

“De 700 de euro, mitocan” – scrisoare deschisă adresată fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus

“De 700 de euro, mitocan” – scrisoare deschisă adresată fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus

access_time 12 iunie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Cum să încep oare această depeşă? Nu ştiu. Îmi pare rău, dar apelativele  “domnule” sau “stimate” nu îmi vine să le folosesc după cuvintele pe care le-aţi spus la adresa românilor care muncesc în străinătate, într-o emisiune televizată, pe vremea când deţineaţi încă portofoliul Ministerului Transporturilor, în Guvernul Ponta.
În replică la afirmaţia prin care aţi constatat “ex-domnule” ex-ministru Ioan Rus că din salariile primite în străinătate “copiii se fac golani acasă” şi “nevestele, curve” respectiv “de 700 de euro” pentru că, după socotelile dumneavoastră “ex-stimate” românii truditori prin străini trimit acasă jumătate din ceea ce câştigă, eu vă prezint un caz concret, ce infirmă, cu prisosinţă, constatările defăimătoare la adresa conaţionalilor dumneavoastră, care şi-au luat lumea în cap şi au plecat în bejenie după pâinea cea de toate zilele şi datorită dumnneavoastră politicienilor, cancerul ce mănâncă România de peste un sfert de veac şi o mai roade încă, pentru că ceva cărniţă pe ciolan tot a mai rămas.
Aşadar, “ex-stimate” iată povestea. Aci, în Turda, la doi paşi de reşedinţa de judeţ ce a dat ţării miniştri precum Victor Ciorbea, Emil Boc, Mihail Hârdău, Aurelia Cristea sau Ioan Rus, vreo 10 mii de oameni au lipsit de la apelul făcut cu ocazia recensământului. Au lipsit pentru că nu au putut lipsi de la locurile lor de muncă, din Spania, Germania, Italia, Irlanda, sau cine mai ştie de pe unde, din lumea largă, ca să vină la domiciliile lor stabile, pentru numărătoarea “per capita” făcută “cu copita” aşa cum lesne aţi putut constata cu ocazia referendumului pentru demiterea lui Băsescu, petrecut în vara anului 2012, pe când deţineaţi portofoliul Internelor şi Administraţiei Publice în Guvernul USL ce promisese românilor că-i scapă de “tumoarea portocalie”. Mi se pare că şi atunci prestaţia dumneavoastră ministerială s-a încheiat tot cu o demisie, dar asta-i altă poveste.
Aşadar, să revenim la “golanii” şi la “curvele” de care aminteaţi de curând în emisiunea “Jurnalul de seară” difuzată de postul de televiziune Digi 24.
Printre cei aproximativ 10 mii de turdeni plecaţi în bejenie, s-au aflat şi părinţii unei fete care a rămas singură acasă prin anul 2007, pe când era elevă de liceu. Cu încă un frate şi o soră plecaţi “dincolo” să caute slujbele şi salariile pe care nu le găseau în ţara unde s-au născut, fata nu a devenit “golancă” pentru a rămâne în ton cu termenii prin care i-aţi categorisit dumneavoastră pe copiii ai căror părinţi au plecat “afară”. Nici mama sa nu a apucat să se facă târfă. Nu a putut, pentru că a deviat de la tiparul descris de dumneavoastră “ex-domnule” Ioan Rus. Mama fetei nu şi-a permis să rămână  acasă, ca să vegheze la metamorfozarea celui mai mic dintre cei patru copii ai săi în “golancă” pentru că şi-a urmat soţul în Spania. Deoarece acesta s-a îmbolnăvit, femeia s-a dus acolo să muncească de dimineaţa până seara, în timp ce bărbatul care nu a mai putut să câştige banii necesari, în opinia dumneavoastră, pentru ca nevastă-sa să devină curvă, făcea treburile casei.
Dincoace, acasă-acasă, în Turda, o fată, provizoriu orfană de ambii părinţi şi-a văzut de şcoală, ba s-a mai apucat, la vreo 17 ani, să conducă lucrările de renovare a casei între ai cărei pereţi a rămas singură. Apoi, fata, încăpăţânată şi pornită să facă lucrurile  mereu invers decât se aşteaptă ceilalţi şi-a luat bacalaureatul şi, ex-stimabile, vă rog să o iertaţi că v-a contrazis apriori şi, nici barem după absolvirea liceului nu s-a gândit să urmeze cariera de “golancă” sau pe cea de “curvă” indicate de dumneavoastră ca şi potrivite pentru membrii familiilor rămaşi în ţară, ce îşi primesc banii necesari traiului din străinătate.
Şi, vă declar prieteneşte “ex-stimabile” Ioan Rus, chiar nu ştiu ce se va întâmpla când fata de care vă povestesc va ajunge soacră. Sucită şi îndărătnică nevoie mare, nu s-a mulţumit cu liceul. Aşa, singură-singurică, cu banii primiţi de la părinţii săi, care trudeau pe ogoarele Spaniei, nu ştiu dacă 700 de euro, lunar, mai mult sau mai puţin de atât, s-a apucat să facă facultate: de Jurnalism, la Babeş-Bolyai, în Cluj-Napoca, oraşul devenit “fabrică de miniştri”. Şi, vă rog să o iertaţi că v-a contrazis iarăşi, apriori, dar a mai şi absolvit facultatea. Apoi şi-a luat şi licenţa, cu o lucrare la care a muncit “de i-au sărit ochii” şi chiar lucrează în presă. De vreo trei ani. Şi se întâmplă că atât are de lucru şi la serviciu şi acasă, unde, între timp s-au întors şi părinţii săi, încât chiar de ar vrea, ceea ce nu-i cazul şi tot nu ar avea timp să urmeze “şcoala profesională de golani” sau “cursurile intensive de curve”.
Dar “ex-domnule” fie vorba între noi, jurnalist şi politician, adică un fel de “tusea şi junghiul” sau două feţe ale aceleiaşi monede, altu-i baiul acum. Se nimereşte că fata de care vă vorbesc mă are pe mine de şef. Şi, acum, după cele declarate de dumneavoastră, cum va mai putea să scrie echidistant despre politicieni, în general şi despre cei de la PSD, partidul din care faceţi parte, în special? Că într-o redacţie mică, aşa cum este a noastră, fiecare trebuie să ştie să scrie din orice domeniu, deoarece nu ne putem permite jurnalişti specializaţi.
Aşadar, uite cum declaraţiile dumneavoastră “m-au băgat în ceaţă” “ex-domnule” Rus. Uite cum mi s-a restrâns raza de acţiune. Dar asta-i o problemă. Şi problemele nu-s probleme dacă nu au soluţii. Şi eu vă propun soluţia: Plecaţi şi din PSD, aşa cum aţi plecat din Guvern. Să vă blesteme doar pe dumneavoastră cei 3 milioane de români care trudesc în străinătate şi copiii acestora, care mânăncă pita cea de toate zilele amestecată cu lacrimile dorului de tată, mamă, frate sau soră şi trăiesc, ani buni, lipsiţi de căldura sufletească a familiilor lor. Demisionaţi din PSD “ex-stimabile” Ioan Rus până nu se apucă 3 milioane de oameni să arunce anatema şi asupra partidului pe care aţi pus o mare pată neagră prin declaraţiile dumneavoastră.

Cu regrete sincere, al dumneavoastră,
Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook