Articole care merită citite
Școlile din Câmpia Turzii sunt pregătite pentru noul an şcolar

Școlile din Câmpia Turzii sunt pregătite pentru noul an şcolar

access_time 10 septembrie 2015

Pregătirea şcolilor pentru noul an şcolar este în această perioadă prioritatea adiministraţiei locale din Câmpia Turzii. În acest sens, autorităţile

4 medalii de aur pentru o karateka din Turda!

4 medalii de aur pentru o karateka din Turda!

access_time 29 octombrie 2018

Tânăra turdeancă Maria Simina Morar (11 ani) a cucerit patru medalii de aur la European Karate Championship, Malta, 2018!   A cucerit cea

Porți deschise și în acest an la Baza 71 Aeriană

Porți deschise și în acest an la Baza 71 Aeriană

access_time 1 iunie 2017

Și în acest an Ziua Porților deschise va avea loc la Baza 71 Aeriană, eveniment la care vor participa peste

De-ale vacanțelor

De-ale vacanțelor

De-ale vacanțelor

access_time 7 iulie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Partea bună a concediului este că vine întotdeauna atunci când simțim că nu am mai putea continua așa și este necesară o rupere de ritm. De ce considerăm că bateriile sunt complet descărcate și nivelul de suportabilitate e redus? Pentru că vorbim de acumularea unor strări de oboseală și solicitare, fără îndoială, dar și de o anume pregătire a schimbării registrului, prin cunoașterea momentului până la care avem de rezistat, ziua de debut a vacanței. Apropierea ei duce la o anumită reducere a activității, la o concentrare diminuată asupra cerințelor specifice, dar și printr-o anumită pasivitate, adesea surprinsă suficient de bine în expresia ”Azi nu am chef de nimic!”.

Partea proastă a concediului este că se termină tocmai când considerăm că este cel mai bine, când, deja familiarizați cu noua stare, nu am dori să o înlocuim cu cea veche, pe care abia am așteptat să o schimbăm.

Există un fenomen cunoscut de foarte mulți dintre noi, acela al depresiei post-vacanță, o stare cât se poate de reală, care, deși este numită așa, nu este chiar o depresie adevărată, fiind, mai mult, un regret al pierderii sau consumării unui moment plăcut, adesea considerată un pretext în sustragerea de la unele obligații. Aceste obligații se referă atât la cele de la serviciu, cât și la cele cotidiene, pe care le abandonăm în momentul plecării, căci în vacanță nu avem cu noi nici măcar gândul facturilor de plătit, al îndeletnicirilor casnice, cum nu avem nici ședințe, raportări sau termene limită pentru unele proiecte.

În vacanță nu mai avem rutine, programul fiecărei zile poate fi complet diferit de cel al celorlalte zile, în funcție de ceea ce dorim să facem, nu de ceea ce este necesar neapărat. Putem lenevi cât vrem, la fel cum putem să pierdem nopți în șir. Ne simțim liberi și ne permitem să funcționăm imprevizibil, pe fondul acestei libertăți generatoare de mulțumire.

Sunt factori care pot îngreuna sau pot facilita momentul reîntoarcerii din vacanță.

Readaptarea la un program riguros, obligă la un efort de adaptare fizică și psihică. Pentru a fi regăsit ritmul, este necesară exersarea lui un timp, mai scurt pentru unii, mai lung pentru alții. Alături de această reobișnuire apar regretele că acea perioadă s-a terminat  prea repede.

Dacă suntem organizați și rezolvăm o serie de probleme ale casei înainte de a pleca (facturi plătite,  pregătirea bagajelor astfel încât la plecare să lăsăm totul în ordine etc.), există bucuria de a ne regăsi casa ca pe un spațiu primitor, plăcut.

Ar fi de dorit ca în momentul calculării sumei de vacanță să avem tăria de a lăsa o parte din bani pentru a-i găsi la întoarcerea acasă. Așa nu vor fi cheltuiți toți pe suveniruri absolut inutile…

Ar fi bine ca între întoarcerea din vacanță și momentul reîntoarcerii la serviciu să fie câteva zile care să ne ajute să aplicam în viața de zi cu zi un program mai ordonat de somn și masă, pentru că, altfel, ne vom simți obosiți și plini de nemulțumiri în prima zi de serviciu.

Altă idee este  cea de a prelungi vacanța în weekend-urile care urmează, reîntâlnind prietenii și reeditând starea de bine a verii…

Vacanță plăcută!

 

Cerasela LIBEG,

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook