Articole care merită citite

Dezbatere publică: PROIECT DE HOTĂRÂRE privind buna gospodărire a municipiului Turda

access_time 5 aprilie 2019

Prin prezenta aducem la cunostinta publicului, in temeiul art. 7 , alin. 1 si alin. 2 din Legea 52/2003privind transparenţa

Cod Galben de ploi până marți dimineață la Cluj!

Cod Galben de ploi până marți dimineață la Cluj!

access_time 7 august 2017

Administrația Națională de Meteorologie a emis un avertisment de Cod Galben de instabilitate atmosferică, atrăgând atenția că ar putea apare

Hotel din Cluj-Napoca angajează personal pentru mai multe poziţii vacante

Hotel din Cluj-Napoca angajează personal pentru mai multe poziţii vacante

access_time 4 decembrie 2018

Deschis din primăvara anului 2012, hotelul de 4 stele este situate pe axa principală de intrare în Cluj-Napoca, la mică

De ce bârfesc unii?

De ce bârfesc unii?

De ce bârfesc unii?

access_time 8 martie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

De ce bârfesc oamenii? Atunci când analizăm un comportament, încercăm să identificăm, în primul rând, funcţia pe care acesta o are pentru cel care îl realizează, deoarece comportamentul vine să îndeplinească anumite nevoi individuale.
Nevoile sunt, cel mai adesea, de culise. Sub lentila critică a comentariilor faţă de ceea ce sunt, cum sunt sau ce fac ceilalţi, se nasc bârfele, discuţiile răutăcioase sau răuvoitoare. Nu este vorba însă de un spirit critic justificat, ce argumentează, sau  susţine ceva, ci, cel mai frecvent, bârfa este expresia unei personalităţi problematice a celui care bârfeşte.
Se pare că bârfa are funcţia de a distrage atenţia de la sine, îndreptând-o către alţii, pentru a transmite ideea că ceea ce se constată ca defect la celălalt este ceva inexistent la cel care bârfeşte, dar şi pentru a comuta discuţia de la aspecte despre care acesta se ştie inferior. De exemplu, în momentul în care se condamnă lipsa de eleganţă a cuiva, indirect e transmisă ideea că el e mereu impecabil, vrând să distragă atenţia însă de la alte limite, mai profunde decât nişte aspecte exterioare relative.
Bârfa este un demers abil şi insinuos. Are mare trecere, fiindcă pornind de la ceva real, creează impresia unei oneste constatări adesea, iar ideea că celălalt o împărtăşeşte, o acceptă,  determină o lipsă a ideii de vină.
Bărfa nu ucide, nu vrea să distrugă neapărat, dar contribuie la eliberarea unor emoţii negative diverse. Oamenii bârfesc când sunt nervoşi, când invidiază, când se simt în inferioritate faţă de cineva, când au o stimă de sine inadecvată.
Când bârfesc, în loc să vorbească despre ei, oamenii vorbesc despre alţii, îi doboară cu această “armă socială” atât de uşor de manevrat. Rănindu-i pe ceilalţi constată că nu au chiar cea mai anostă, nefericită şi urâtă viaţă. Totul devine mai suportabil decât dacă ar considera că ceilalţi trăiesc într-un univers perfect, al armoniilor.
Efectele acestui mod de atac indirect asupra celui care devine victimă pot varia: de la dezamăgire, la relaţii distruse, de la încredere zdruncinată, la grave distorsionări ale realităţii şi atingerii efective a reputaţiei.
Pentru a ne proteja este important să nu dăm o valoare exagerată acestui comportament şi celor care îl au, pentru că altfel le vom da satisfacţie, reacţionând prea intens. Atunci când însă limitele unei bârfe “de cafea” depăşeşc un nivel admisibil şi ne ştirbeşc imaginea, devenind în ochii unora mai puternică decât însuşi adevărul,  atunci există posibilitatea de a ne confrunta deschis, pentru a clarifica lucrurile.
Când alţii bârfesc, încercaţi să vedeţi câtă invidie, ură, neîmplinire, lipsă de mulţumire personală există dincolo de cuvintele celui cel care bârfeşte. Şi atunci tăceţi sau schimbaţi subiectul. Pentru că e nedrept pentru voi şi pentru ceilalţi să acceptaţi ceva care este din start considerat nedrept!

Cerasela LIBEG
Psiholog clinician și psihoterapeut
Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook