Articole care merită citite
Poliția Locală Turda: Concurs pentru ocuparea a 10 posturi vacante de polițist

Poliția Locală Turda: Concurs pentru ocuparea a 10 posturi vacante de polițist

access_time 23 septembrie 2016

SERVICIUL PUBLIC POLIȚIA LOCALĂ TURDA ORGANIZEAZĂ CONCURS ÎN PERIOADA 24, 25 și 27 OCTOMBRIE 2016 PENTRU OCUPAREA FUNCȚIIILOR PUBLICE VACANTE

Comunicat: Premii la împlinirea a 50 de ani de căsătorie

Comunicat: Premii la împlinirea a 50 de ani de căsătorie

access_time 4 aprilie 2017

SERVICIUL PUBLIC DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ Turda aduce la cunoștința cuplurilor care împlinesc 50 ani de căsătorie că ceremonia de sărbătorire

Ziua Copilului celebrată alături de aviație la Câmpia Turzii

Ziua Copilului celebrată alături de aviație la Câmpia Turzii

access_time 2 iunie 2017

Elicopterul aparținând Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” a aterizat joi dimineață, în spatele Bercului din Câmpia Turzii. Copiii au

De ce să fim altruişti?

De ce să fim altruişti?

De ce să fim altruişti?

access_time 24 decembrie 2012 chat_bubble_outline 0 comentarii

Responsabil de rubrică: Camelia TEREC

Foto: Camelia TEREC

 

Impregnați de ideea de Crăciun, cu tot ce ţine de acesta, atât din perspectiva religioasă, cât şi personală, declanşăm manifestarea unor comportamente poate atipice nouă, poate compensatorii pentru anumite manifestări intrapersonale mai putin clare şi echilibrate. Încercăm astfel să fim generoşi, empatici, iertători, brusc oferindu-ne şansa de a fi consumatori de emoţii pozitive şi totodată generatori ai acestora.

Graniţa dintre grija evidentă şi dezinteresată şi ajutorul interesat este slab conturată adesea. Chiar unităţile de măsură pot fi diferite. Dăruim pentru a-i face pe alţii fericiţi sau pentru a ne împăca cu noi înşine? Dăruim pentru a ne conforma unei tendinţe a sezonului sau dintr-o convingere ce nu are de-a face cu iarna şi sărbatorile ei?

Comportamentele prosociale sunt învăţate. Ca orice comportament, altruismul se învaţă prin mecanismul direct al întăririlor, mai ales sociale, prin observarea consecinţelor dezirabile ale acestuia. Când manifestarea consecinţelor devine frecventă datorită unor contexte specifice, sunt activate anumite norme morale care ne determină să performăm cu o anumită asiduitate şi convingere aceste comportamente.

Printre prescripţiile fundamentale, religioase şi morale, stă şi datoria de a-i ajuta pe alţii, dovedirea iubirii aproapelui devenind acum brusc necesar a primi o formă concretă. Şi atunci  ne amintim că sunt azile, centre de plasament, vecini bătrâni şi singuri, sărmani necunoscuţi. Animaţi de etica grijii le oferim atenţie, obiecte, bani. Pentru a respecta o normă morală minimă, aceea de a contura o stare de bine, chiar efemer, pentru alţii. Aceasta devenind premisă pentru confortul nostru psihic, pentru a putea gusta relaxaţi din prea plinul acestor zile.

În familie şi între prieteni se respectă o normă a reciprocităţii când dăruim. Aici nu negociem nici măcar cu noi înşine implicarea, decentrarea de pe sine fiind mai intensă, deşi se fac ajustări în funcţie de nivelul de implicare a celuilalt. Când situaţia e inechitabilă sau nonrezonantă, relaţia poate să  sufere pe motivul lipsei de generozitate, care primeşte noi semnificaţii, fiind brusc considerată o expresie a lipsei de iubire, de exemplu.

Altruismul real ar fi, aşadar, varianta maximală a dezinteresului personal, urmărind doar satisfacţia spirituală pură, fără alte idei de compensare, interpretare sau beneficiu. A fi altruist nu înseamnă estimarea de costuri şi beneficii ale implicării, cât o acţiune de internalizare a ideii de responsabilitate faţă de binele celuilalt, de influenţare a acestei stări prin preocupare empatică.

Vă doresc un Crăciun plin de emoţii pozitive!

 

Cerasela Libeg

Psiholog clinician si psihoterapeut

 

Comentarii Facebook