Articole care merită citite
CRD organizează dueluri verbale între tineri

CRD organizează dueluri verbale între tineri

access_time 7 februarie 2013

Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD), în parteneriat cu ARDOR Transilvania, organizează o competiţie de discursuri publice. Aceasta va avea loc

Preşedintele „Rei Culturae Fautores” Ion Dănuţ Zăhan: „Consiliul local să-i susţină pe cei care fac cultură la Turda”

Preşedintele „Rei Culturae Fautores” Ion Dănuţ Zăhan: „Consiliul local să-i susţină pe cei care fac cultură la Turda”

access_time 4 septembrie 2013

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99;

Handbal masculin, Divizia A, seria B: Potaissa a încheiat turul cu o înfrângere

Handbal masculin, Divizia A, seria B: Potaissa a încheiat turul cu o înfrângere

access_time 13 decembrie 2014

Echipa a doua a Potaissei Turda a încheiat turul campionatului cu o înfrângere. Formația turdeană a pierdut cu 25 –

Déjà-vu

Déjà-vu

Déjà-vu

access_time 12 august 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: xn-speedclub-mnchen-tzb.de

Sursa imaginii: xn-speedclub-mnchen-tzb.de

Memoria ne asigură un anumit confort în recunoașterea și în reactualizarea unor informații care țin de viața noastră, construită în timp, cu: oameni, locuri, întâmplări, gesturi, imagini, senzații, idei, care se reactivează din când în când, grație contextelor care permit acest lucru.

Trăim prezentul și ne amintim trecutul, având toleranță pentru misterele secundelor ce vor veni. Pornim, natural, de la ideea că timpul e liniar, sensul fiind invariabil, de la trecut spre prezent. Și, totuși… Un procent semnificativ de oameni experimenteză anumite stări, considerate bizare, aproape stranii, derutante și inexplicabile, de déjà-vu.

Déjà-vu este o senzaţie pe care o avem pentru o perioadă scurtă de timp, când ni se pare că am mai trăit ceea ce tocmai se întâmplă. Familiaritatea momentului, sentimentul că am mai fost în acel loc, deși este un loc în care nu am mai fost, de fapt, niciodată, prin recunoașterea oamenilor, în mod real niște necunoscuți, a cuvintelor din conversație, anticipând exact ceea ce se va spune, fac parte din acest fenomen.

În acele momente, ceea ce spunea Albert Einstein, că “trecutul, prezentul si viitorul sunt doar iluzii“ pare o idee susținută de realitate.

Se pare că un număr mare de persoane ( aproximativ 70 la sută) trăiesc acest tip de senzații, frecvența apariției acestora fiind mai accentuată în prima tinerețe (până spre vârsta de 25 de ani).

În momentul în care experimentăm astfel de stări se poate simți teamă, o reacție firească față de necunoscut, atipic și inexplicabil.

Suntem ființe mai complexe decât credem, având acces la planuri de trăire care merită cercetate.

Fenomenul este studiat de specialiști de aproape un secol și jumătate, dar explicațiile apariției acestuia rămân încă incomplet elucidate. Se pot defini manifestările fenomenului, dar nu se pot stabili clar cauzele acestuia.

Sunt cercetători care invocă drept cauză maturizarea neurologică, tocmai datorită faptului că acest fenomen are o mai mare amploare la o grupă de vârstă care are legătură cu schimbările cerebrale și hormonale care se produc la trecerea de la adolescență la maturitate.

Neurologii asociază fenomenul déjà-vu cu episoade epleptice la nivelul lobului temporal. Starea aceasta poate să apară chiar înaintea unui atac de epilepsie sau în momentele dintre crizele convulsive. Apare însă o inadecvare a acestei teorii dată de numărul mare de persoane non-epileptice care trăiesc senzația de  déjà-vu.

Sunt teorii care consideră că este vorba de un ”scurtcircuit” la nivel cerebral, care duce la confundarea prezentului cu un timp preexistent, de fapt un trecut netrăit.

Cer­ce­tări moderne încearcă să demonstreze că viteza pe care creierul nostru o folosește, ca o modalitate de recunoastere a unei imagini, duce la a o percepe familiară sau nu. Dacă procesăm acea imagine rapid, creierul nostru o interpretează ca pe o repetare a ceva ce considerăm că am văzut îna­in­te.

Se pare că această senzație  este mai des întâlnită în cazul oamenilor cu o educație superioa­ră și creativi,  a celor care călătoresc mult, dar și a per­soa­­nelor obosite.

Dacă veți trăi un astfel de fenomen, vă recomand să încercați să îl valorizați ca pe o senzație rară, care vă poate îmbogăți trăirile!

 

Cerasela LIBEG,

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook