Articole care merită citite
ORDINEA ŞI SIGURANŢA COMUNITĂŢII – PRIORITATE A POLIŢIŞTILOR CLUJENI

ORDINEA ŞI SIGURANŢA COMUNITĂŢII – PRIORITATE A POLIŢIŞTILOR CLUJENI

access_time 25 iulie 2016

Ordinea şi siguranţa comunităţii reprezintă o prioritate pentru poliţiştii clujeni, care acţionează zilnic pe raza judeţului pentru prevenirea şi combaterea

Sanex SA angajeaza MAŞINIST LA MAŞINI MOBILE PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST/WOLIST/BULDOZERIST) -cu si fara ISCIR

Sanex SA angajeaza MAŞINIST LA MAŞINI MOBILE PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST/WOLIST/BULDOZERIST) -cu si fara ISCIR

access_time 16 mai 2017

SARCINI / ACTIVITĂȚI: • Descarcă/încarcă materiile prime şi materialele în/din mijloacele auto; • Încarcă morile cu materii prime conform rețetelor

Ultimul bastion al industriei tradiționale turdene – Sticla Turda – în pragul falimentului

Ultimul bastion al industriei tradiționale turdene – Sticla Turda – în pragul falimentului

access_time 16 ianuarie 2014

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes;

Dependența de muncă

Dependența de muncă

Dependența de muncă

access_time 3 noiembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Putem deveni prizonieri ai propriului succes obţinut prin muncă? Se pare că da, iar conştiinţa acestui fapt poate deveni, pentru unii, primul pas spre a dezvolta cea mai acceptată social dintre dependenţe, dependenţa de muncă.

Fără a neglija factorii predispozanţi cum sunt trăsăturile de tip obsesiv-compulsiv, gradul crescut de competitivitate, perfecţionismul, workaholismul (dependenţa de muncă) este adesea încurajat de către organizaţii. Corporaţiile întreţin acest comportament cu cecuri consistente, iar instituţiile cu statut înalt sau cu promovări tentante.

Dependenţa de muncă este însă un simptom psihologic patologic, fiind considerată o problemă absolut serioasă.

De cele mai multe ori dependenţii de muncă sunt persoane inteligente, ambiţioase, care cunosc succesul. Nu acceptă erorile, caută mereu să îndeplinească un maximum de sarcini pentru a fi pe deplin mulţumiţi. Şi mereu mai au ceva de rezolvat, care îi preocupă, îi activează şi, mai ales, îi ţine captivi.

Locurile în care găsim cel mai frecvent workaholicii sunt posturile competitive sau cele de creaţie, posturile manageriale, domeniile  precum medicina, avocatura, învăţământul sau cele artistice.  Se pare că toţi au în comun o nevoie accentuată de apreciere pentru a păstra anumite valori ale stimei de sine. Teama că această apreciere poate fi redusă la un moment dat determină o implicare compulsivă în activitate.

O altă cauză a acestei dependenţe poate fi şi un comportament învăţat în familie, care a dus la valorizarea celui care a demonstrat o implicare accentuatăîn activitate.

Urmările acestei dependenţe sunt multiple. Cei afectaţi de acest sindrom îşi neglijează adesea sănătatea şi experimentează stres la cote înalte,  viaţa personală este sacrificată în favoarea sarcinilor de serviciu şi termenelor din agendă. Preţul succesului este periclitarea sănătăţii şi deteriorarea relaţiilor din afara serviciului.

Semnele dependenţei de muncă sunt multiple: cu mai mult de 50% din timpul standard prevăzut postului este petrecut muncind, munca este ideea prezentă constant în minte, chiar şi când e vorba de timp liber, concediu sau boală, apare sentimentul de vină şi agitaţie când nu se munceşte, trăirea accentuată a satisfacţiilor date de muncă reduce valoarea altor satisfacţii, iar convingerea că ceilalţi sunt incompetenţi este foarte pronunţată.  Persoanele apropiate observă schimbări de comportament, dar ideea de extenuare şi oboseală sunt refuzate de cel dependent de muncă. Simptomele au însă tendinţa de a se accentua, astfel apar tot mai frecvent insomnii, dureri de cap, probleme de respiraţie, cardiovasculare, depresie, atacuri de panică etc.

Ca şi în orice dependenţă şi workaholicul îşi va nega dependenţa, mai ales la început, când este mereu ocupat şi refuză ideea de zile libere, când începe să renunţe la relaţii până la a neglija viaţa socială. Acceptarea vine adesea când încep să apară senzaţiile de epuizare, tulburările de somn şi apetit, pierderile de memorie, tulburările de tensiune sau, mai grav, accidentele vasculare cerebrale sau infarcturile.

Un vechi proverb spunea ” ce rost are să alergi, dacă alergi pe drumul greşit al vieţii tale”. În momentul în care munca se transformă în obsesie, opriţi-vă o clipă şi alegeţi alt drum!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook