Articole care merită citite
Mircea Irimie: „Am părăsit PDL-ul numai din cauza lui Ştefănie”(Video)

Mircea Irimie: „Am părăsit PDL-ul numai din cauza lui Ştefănie”(Video)

access_time 27 ianuarie 2013

Scandalul dezertărilor politice, ce i-a avut ca protagonişti pe deputaţii Mircea Irimie (ex-PDL), respectiv Ioan Moldovan (ex-PP-DD) a ţinut capul

Urmărit pentru tâlhărie și trafic de droguri, depistat la Cluj

Urmărit pentru tâlhărie și trafic de droguri, depistat la Cluj

access_time 21 noiembrie 2017

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au depistat un bărbat urmărit internațional   La vederea organelor de poliție, bărbatul a încercat

Un grav accident de circulație a avut loc miercuri în localitatea Copăceni din județul Cluj!

Un grav accident de circulație a avut loc miercuri în localitatea Copăceni din județul Cluj!

access_time 29 decembrie 2017

Potrivit polițiștilor clujeni, un bărbat în vârstă de 68 ani din Cluj-Napoca, care se afla la volanul unui autoturism aflat

Deputatul PSD Cristina Burciu susține la Guvern doleanțele logopezilor clujeni

Deputatul PSD Cristina Burciu susține la Guvern doleanțele logopezilor clujeni

Deputatul PSD Cristina Burciu susține la Guvern doleanțele logopezilor clujeni

access_time 8 februarie 2019 chat_bubble_outline 0 comentarii

Deputatul social democrat Cristina Burciu continuă să susțină doleanțele logopezilor clujeni, adresând în acest sens o interpelare parlamentară ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pe subiectul modificării legii salarizării.

Parlamentarul a supus atenției conducerii Ministerului Sănătății solicitarea logopezilor din județul Cluj de modificare a legislației salarizării, având în vedere că, potrivit memoriului trimis de către Psiholog Doctor Profesor Logoped Principal Lupu Ramona, această categorie profesională a fost discriminată prin Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

„În Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la Anexa II Capitolul I, punctul 2, la nr. crt. 5-6-7 apare specialitatea LOGOPED, după cum urmează:

Logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social; principal,  Logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, respectiv Logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social; debutant.

Logopezii fac parte integranta din ECHIPA MULTIDISCIPLINARA care oferă alături de medici servicii de sănătate mintală. Aceștia abordează cazurile care se adresează spitalelor, atât de copii, cât și de adulți. Fără logopezi, kineteoterapeuți și asistenți sociali lipsesc verigi importante din procesul care duce la reușita în intervenția complexă medicală, psihologică, terapeutică, pedagogică. Fără aceștia, medicii ar fi sufocați cu sarcini care nu le sunt specifice – vezi intervenția în caz de Afazie, spre exemplu. Fără aceștia, costurile și durata terapiilor ar crește exponențial. Cheltuielile de spitalizare și de tratament ar fi mult mai mari în situația în care cazurile nu ar fi abordate în același timp de toți membrii echipei multidisplicinare – medici, psihologici, logopezi, asistenți sociali, kinetoterapeuți, ergoterapeuți.

Logopezii se ocupa de  tulburări de limbaj/vorbire – dislalii, dislexo-disgrafii – acum numite TULBURĂRI SPECIFICE DE ÎNVĂȚARE, pentru care Legea învățământului are și o modificare prin Legea 6/2016,  care aduce completări Legii educației naționale 1/2011, și care presupune ca SPECIALISTII SĂ PUNA DIAGNOSTICUL ACESTEI TULBURĂRI – afazii, ca urmare cel mai frecvent a atacurilor vasculare cerebrale – balbâiala, rinolalie, etc.).

Aceștia, LOGOPEZII, reglementați legal prin Legea Psihologului 213/2004 sub denumirea de psihopedagogi în psihopedagogie specială la Comisia de psihologie școlară, educaționala și vocațională, prestează servicii de sănătate mintală în aceeași măsură, în aceleași condiții și cu aceleași riscuri ca și categoriile de la punctele 1-4, respectiv 11-14. În aceleași condiții de muncă, cu aceleași riscuri se confruntă și asistenții sociali și kinetoterapeuții.

Rugămintea mea este ca și Logopezii sa fie luați în considerare și trecuți în proiectul de Lege privind Ordonanța de urgență a Guvernului nr 41/2018 pentru modificarea și completarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Întrucât, așa cum am spus mai sus, fără echipă multidisciplinară nu avem rezultate corespunzătoare, solicit adăugarea și a colegilor kinetoterapeuți și asistenți sociali în proiectul menționat mai sus.

Menționez că numărul Logopezilor, al Kinetoterapeuților și al Asistenților sociali din Spitale și Centre de sănătate mintală este extrem de subdimensionat, motiv pentru care la o analiză financiară aceștia nu ar reprezenta un efort exagerat pentru buget”, se arată în cererea logopezilor clujeni.

Având în vedere memoriul prezentat, deputatul Cristina Burciu a solicitat ministrului Sorina Pintea să formuleze un răspuns și punctual să comunice cadrul legal de rezolvare a celor semnalate.

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu

Comentarii Facebook