Articole care merită citite
Olimpicii din Republica Moldova în vizită la Câmpia Turzii

Olimpicii din Republica Moldova în vizită la Câmpia Turzii

access_time 13 mai 2015

Șase elevi din Republica Moldova, participanți la Olimpiada Internațională de Limba Franceză din Cluj, au vizitat vineri, 8 mai, Câmpia

80 de ani de la înființarea Grupului 3 Cercetare şi Supraveghere prin Radiolocaţie şi Avertizare Timpurie „General Vasile Mihalache”

access_time 21 martie 2019

La data de 03.03.2019, Grupul 3 Cercetare şi Supraveghere prin Radiolocaţie şi Avertizare Timpurie „General Vasile Mihalache” a împlinit 80

Razie la Valea Ierii la hoții de lemne

Razie la Valea Ierii la hoții de lemne

access_time 16 decembrie 2017

La data de 14.12.2017, în jurul orei 10:00, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comunal Valea Ierii, au oprit pentru

Despărțirea – o lecție asumată

Despărțirea – o lecție asumată

Despărțirea – o lecție asumată

access_time 21 iulie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Se pare că: „Nu în puține cazuri, femeia și bărbatul nu știu să se despartă la vreme” (O. Paler). Chiar dacă cei doi știu, în anumite situații, că este o investiție de timp și sentimente destul de păguboasă, rămân într-o relație agonizantă.

O relație este o experiență care este caracterizată de o anumită dinamică. Nu există nici o regulă în univers care să ne asigure că aceasta va fi definitivă. Schimbările datelor acestei relații, în mod intenționat sau accidental, modificarea traiectoriei ei și decizia ca ea să continue sau nu, ar fi de dorit să fie elemente importante pe care să le putem accepta, chiar dacă sunt provocate de către celălalt, nu de către noi înșine. Pentru că într-o relație sunt doi, care uneori se autoiluzionează că  pot simți că ar funcționa ca unul.

Demn, sănătos, optim este să punem capăt relațiilor care ne produc frecvent suferință, care ne opresc din dezvoltare, care nu ne aduc beneficii: prin neînțelegere, prin situarea la momente și interese diferite de împlinire, prin dominare sau abuz, când viața devine dificilă, dezamăgitoare, blocându-ne în stări și constatări amare.

Adesea, unul dintre parteneri nu acceptă decizia separării. În spatele acestui comportament stă frica. Este vorba de frica de abandon și de frica de suferință. Este frica legată de pierderea obiectului iubirii și că aceasta va conduce, mai grav, la înlocuirea ta. Iar frică de singurătate se insinuează și ea, conducând la elemente care vor forța ideea de reîmpăcare, cu orice preț.

Mai sunt și sentimentele de eșec și de vină, cu repercursiuni în ceea ce privește valorizarea sinelui, în contextul părăsirii.

Se pot găsi căi, se pot face compromisuri, dar, când vorbim de decizii derivate din analize temeinice, este bine să luăm în calcul ideea că o relație, care este menținută artificial, poate afecta profund și mai grav pe cei implicați, decât despărțirea în sine. Pentru că ea își va pierde chiar autenticitatea, perpetuând însă suferința!

Dacă scopurile și sensurile relației nu mai sunt comune, asumarea acesteia va genera frustrări, va descumpăni și obosi.

Eu cred că nu există parteneri buni sau răi, dar cred că există parteneri potriviți și nepotriviți. Mai există conjuncturi care pot crește și hrăni o relație și altele care o pot otrăvi sau distruge.

Frecvent, în momentul despărțirii, se produce un fenomen de biasare negativă, tot ce a fost devine brusc sumbru, fiind amprentat doar de momentele neplăcute ale acelui moment.

O despărțire nu este o catastrofă, tot așa cum o anumită relație nu este o condiție esențială pentru a fi fericit.

Orice despărțire consumă resurse emoționale, epuizează, dar, cu toate acestea, poate fi un moment care să îl ajute pe fiecare să realizeze un exercițiu de reevaluare a propriilor principii, valori, dar și interese de evoluție personală. Nu este vorba de un act egoist, ci de o formă de asigurarea a unei perspective noi de funcționare, nu neapărat limitativă, poate chiar mai complexă decât a fost înaine.

Ce este cert e faptul că fiecare relație ne ajută să ne dezvoltăm, este o lecție din care învățăm să înțelegem și să ne înțelegem. Și dacă durerea despărțirii ne face uneori să credem că aceasta este insuportabilă, atunci când o vom stăpâni, vom ajunge la concluzia că am învățat și lecția răbdării și pe cea a încrederii în puterea de a fi fericiți, în condiții diferite!

 

Cerasela Libeg,

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook