Articole care merită citite
Poartă modernizată în piața centrală din Turda

Poartă modernizată în piața centrală din Turda

access_time 10 septembrie 2018

Recent, poarta de intrare în Piața Centrală a fost modernizată prin montarea unui motor electric care va facilita accesul în incintă și

La nivelul județului Cluj nu există drumuri județene închise sau blocate traficului rutier

La nivelul județului Cluj nu există drumuri județene închise sau blocate traficului rutier

access_time 7 ianuarie 2019

Consiliul Judeţean Cluj informează participanţii la trafic în legătură cu faptul că, în cursul dimineţii zilei de luni, 7 ianuarie

PSD depune plângere penală împotriva PNL: este vorba despre copierea sloganului „Îndrăznește să crezi în România”

PSD depune plângere penală împotriva PNL: este vorba despre copierea sloganului „Îndrăznește să crezi în România”

access_time 29 octombrie 2016

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, vineri, că vor acționa în judecată pe liberali pentru furt intelectual. Este vorba despre

Despărțirile definitive

Despărțirile definitive

Despărțirile definitive

access_time 26 mai 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

DSCF2979Să ajustăm prezentul nostru la eternitatea celor plecați definitiv nu este un lucru ușor, dar a vorbi despre aceasta este uneori necesar.

Despre doliu se discută cu discreție și ezitare, iar cei pe care ai vrea să îi consolezi sunt atât de afectați încât simți că devine foarte greu să intri în universul lor atins de durere. Pare un lucru delicat și destul de trist pentru toți.

”Am sunat să îți spun ca îmi pare rău. Simt că aș mai vrea să îți mai zic ceva, dar nu știu ce anume. Pot fi doar alături…”

Cam acestea sunt cuvintele, este un clișeu, dar exprimă multe.

Despărțirile definitive pot fi șocante chiar și în condiția anticipării lor. Deși este cel mai sigur lucru care se va produce cândva în viața noastră, moartea rămâne un subiect ocolit. Adaptarea la pierderea cuiva apropiat solicită eforturi mari, consum emoțional, afectare fizică uneori chiar și complicații. Se pierde atunci nu doar un om, ci relația cu el, ceea ce înseamnă conexiuni complexe, dar se produce și confruntarea cu ideea de efemer al existenței.

Doliul, din punct de vedere psihologic, este procesul prin care experienţa pierderii şi durerea asociată acesteia sunt integrate la nivel psihic şi a cărui finalizare permite reorientarea persoanei către viaţă, o lume şi o viaţă care nu mai includ persoana decedată.

Procesul de doliu se poate manifesta și asociat altor momente din viața noastră. Astfel sunt persoane care manifestă simptome asemănătoare doliului când suferă un avort, când se îmbolnăvesc incurabil, când se rupe relația de cuplu etc.

Fiecare trăiește diferit orice experiență, acest fapt fiind determinat de mai mulți factori, precum tipul de personalitate, sistemul propriu de adaptare, experiențele prin care a trecut, propriile credințe.

Durata acestui proces nu este standard, dar el se manifestă trecându-se prin anumite etape. În general durează aproximativ șase luni, dar poate ajunge până la un an. Dacă durata lui este mai lungă, putem vorbi de complicații și de instalarea depresiei de doliu.

Etapele procesului de doliu sunt: șocul, când se refuză acceptarea situației; conștientizarea pierderii; trăirea efectivă a doliului, a durerii pierderii; acceptarea pierderii și reorientarea spre viață. Uneori aceste etape interferează, se suprapun, revin, au durate și coloratură emoțională de intensități diferite, fiind mult influențate de propriul nostru sistem de convingeri,  credințe și spiritualitate. Doliul nu este un proces continuu, ci oscilant, care implică  pendularea preocupărilor către şi dinspre realitatea dureroasă a morţii.

Emoțiile cele mai frecvente sunt de tristețe, disperare, frică, chiar panică, iar simptomele fiziologice sunt de oboseală, amețeală sau durere, fără a fi bolnav. Se constată adesea o scăderea a imunității, pierderea în greutate, insomnia.

Pentru o parte a oamenilor doliul nu ia niciodată sfârşit, însă pot fi delimitate două niveluri foarte distincte ale acestui proces: doliul acut şi doliul integrat. Doliul acut este un amestec de traumă şi reacţie de separare, este o luptă cu sine pentru a accepta efectul morţii.

În timpul trecerii către doliul integrat, persoana îndoliată devine capabilă să accepte finalitatea şi consecinţele morţii, să reconsidere relaţia cu persoana decedată, pentru că aceasta poate rămâne ca element de referință în viața sa, o poate regăsi în amintiri, o poate iubi în continuare, se poate ruga pentru ea, poate continua un proiect început de aceasta. De asemenea poate să gândească în mod adaptativ planurile proprii de viaţă.

Doliul integrat este acea etapă în care pierderea a fost așezată în memoria autobiografică, persoana plecată nu a fost uitată, iar sentimentele de dor şi tristeţe, chiar dacă  sunt încă prezente, sunt la un nivel adaptativ, care permite funcţionarea  de zi cu zi.

A trăi doliul nu este o opțiune, ci o realiate dureroasă a vieții.

 

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

           

Comentarii Facebook