Articole care merită citite
Cel mai spectaculos nod rutier din România se va afla la Turda!

Cel mai spectaculos nod rutier din România se va afla la Turda!

access_time 7 iulie 2017

El va asigura conexiunea viitoarei Autostrăzi Sebeş-Turda cu şi Autostrada Transilvania (A3) şi DN1. Imagini aeriene ale acestui nod rutier

CAA: ANUNȚ Program casierii și birou relații clienți  în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2017

CAA: ANUNȚ Program casierii și birou relații clienți în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2017

access_time 27 noiembrie 2017

Compania de Apă Arieș informează că JOI – 30 noiembrie și VINERI – 1 decembrie, casieriile și biroul relații clienți

Noi angajări la Turda

Noi angajări la Turda

access_time 22 ianuarie 2019

SC SEKO SIETA SRL organizează interviu Luni, 28 ianuarie 2019 ora 11.00 la sediul Centrului de Consiliere pentru Ocuparea Forţei

Despre adicţii

Despre adicţii

Despre adicţii

access_time 23 martie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Pentru a face faţă unor greutăţi precum singurătatea, boala, teama, tristeţea, neîmplinirea, uneori unii oameni se refugiază în folosirea unor substanţe precum alcoolul, mâncarea, tutunul sau drogurile, în relaţii obsesive, în jocuri de noroc sau pe internet, iar uneori chiar în muncă. După un timp, aceste refugii devin dependenţe.

Recurgerea frecventă la uzul acestora generează o stare de bine, îi distrage de la sursa de stres. Starea obţinută se menţine tot mai greu, crescând toleranţa, iar absenţa elementului adictiv determină un disconfort accentuat.

Spectrul de comportamente care pot deveni adictive este foarte mare şi divers, acestea cuprinzând anumite modele în care controlul impulsurilor poate fi considerat deficitar, iar dependenţa fizică şi psihică sunt prezente.

Persoanele vulnerabile la dependenţe sunt adolescenţii neînţeleşi de părinţi şi care nu se pot afirma, persoanele impulsive, stresate sau care experimentează o situaţie de eşec. Evident că nu doar acestea sunt expuse, dar nivelul unei stime de sine afectat, sau nesiguranţa, determină căutarea unui sprijin exterior care să aibă funcţia de a crea o anumită stare de confort şi relaxare. Uneori dependenţele se pot asocia, o persoană manifestând concomitent mai multe adicţii.

Un prim semnal al schimbărilor date de dependenţe este modificarea comportamentală şi atitudinea antisocială. Nu vorbim neapărat de ostilitate sau agresivitate, ci şi de retragerea şi izolarea celor care ajung sa fie dependenţi, chiar dacă la începutul “consumului” acesta se realizează în cadrul unor grupuri.

Izolarea apare având rol protectiv faţă de situaţia în care tulburarea adictivă ar putea fi identificată de cei din jur, iar etichetarea ar conduce la modificări atitudinale ale acestora faţă de cel dependent. Frica suplimentară adânceşte criza persoanei dependente făcând-o şi mai vulnerabilă şi, implicit, mai orientată spre consum.

O problemă comună a celor care devin dependenţi este un deficit în realizarea scopurilor de lungă durată, a consecvenţei şi a toleranţei la frustrare. Scopurile imediate şi menţinerea unei stări de confort devine prioritară pentru aceştia, ignorând consecvenţele pe termen lung ale comportamentului lor inadecvat.

Persoanele cu dependenţe sunt greu de tratat mai ales pentru că ele nu admit că au o problemă, iar motivaţia pentru schimbare este foarte redusă. Consecinţele pe termen lung sunt nefaste atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Ratele de vindecare sunt mici, iar recăderile frecvente. De aceea este indicat ca în dependenţe să fie combinată intervenţia medicală cu cea psihologică.

În dependenţe pericolul nu este în exterior, ci în interior, unde va fi indicat să începem să căutăm elementul de vulnerabilitate, care predispune la acel comportament.
Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook