Articole care merită citite
Mafiot italian arestat la Cluj!

Mafiot italian arestat la Cluj!

access_time 11 august 2017

Poliţiştii din Cluj şi carabinierii italieni, cu sprijinul Biroului SIRENE din cadrul Poliţiei Române, au localizat şi reţinut un cetăţean

Report de peste 838 de mii de lei la Loto 6/49

Report de peste 838 de mii de lei la Loto 6/49

access_time 8 ianuarie 2016

Duminică, 10 ianuarie, vor avea loc noi trageri la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc.

O nouă oportunitate de angajare oferită de RSC CONSULTING, care recrutează 50 de tinere pentru angajare pe post de  însoţitor de bord  la compania  de aviație FLYNAS din Arabia Saudită

O nouă oportunitate de angajare oferită de RSC CONSULTING, care recrutează 50 de tinere pentru angajare pe post de însoţitor de bord la compania de aviație FLYNAS din Arabia Saudită

access_time 25 septembrie 2016

RSC CONSULTING, agenţie de plasare a forţei de muncă în străinătate, reprezentantul firmei internaționale de recrutare MECCTI Ltd în România

Despre cultura turdeană ”La Papion”

Despre cultura turdeană ”La Papion”

Despre cultura turdeană ”La Papion”

access_time 18 ianuarie 2016 chat_bubble_outline 0 comentarii

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie, la cafeneaua culturală turdeană s-a vorbit despre cultura turdeană. La cea de-a doua întâlnire de La Papion, din acest an, cei prezenți au vizionat fotografii din Turda, dinaintea celui de-al doilea război mondial, din colecția lui Petru Suciu și un film documentar despre Turda, realizat de regizorul Ovidiu Cosac. ”De peste doi ani de zile încercăm să respectăm aici La Papion, denumirea de cafenea culturală. În acești doi ani am discutat despre teatru, fotografie, literatură, politică, film, ș.a. Acum discutăm despre cultura turdeană” a spus jurnalistul Emil Hălăștuan, organizatorul de evenimente de La Papion.

Filmulețul realizat de către regizorul Ovidiu Cosac, cu o durată de şase minute, înfăţişează privitorilor altceva decât secvenţele festiviste ce se pot vedea în filmele prin care se face reclamă obiectivelor turistice. Imaginile zonei industriale „brănduită” de scheletul Uzinelor Chimice şi de magherniţele insalubre înşirate pe străzile Nicolae Teclu, Arieşului şi Zidarilor, ale fostului cinematograf „Tineretului” ce străjuieşte precum un mastodont descărnat de termite, zona „Materna” din Oprişani sau clădirea „casei de cultură” veşnic în construcţie, or cea a blocului neterminat din Piaţa Romană, prima „carte de vizită” oferită vizitatorilor care intră în Turda dinspre Alba Iulia, contrastează cu „succesurile” prea adesea clamate în ultimii ani „traduse” în pliantele turistice.

Despre Turda, văzută prin „ochiul” obiectiv al camerei de filmat, au vorbit, La Papion, profesorii Răzvan Neagu, Dora Fodor, Octavian Gruian, Ioan Gheorghe Rațiu, regizorul Ovidiu Cosac, Maria Botar, Cornel Vana, Indrei Rațiu și Tunde Balint. ”Viziunea mea despre cultura turdeanăeste una glogală, eu o definesc ca fiind o sumă a culturilor care există în acest oraș” a spus Răzvan Neagu.

Jurnalistul Emil Hălăștuan este de părere că ”de 26 de ani ascundem adevărul. Gradul de civism nu poți să îl ai fără cultură. Noi, turdenii, avem pe ce construi, avem zestrea culturală, nu trebuie decât să o folosim. Prin vizionarea acestui filmuleț nu intenționăm să punem Turda la zid, dar nu este o scuză faptul că această situație există peste tot”.

”Nu în toate orașele există situații precum cele prezentate în film. Vreau să dau un exemplu, în Barcelona fiecare care a venit a dat ceva mai de valoare, este vorba despre conducători” a spus Ovidiu Cosac.

”Când am început Turda Fest am încercat să punem accentul pe centrul Turzii. Dar cum ar fi Turda, dacă s-ar favoriza cartierele? Dăcă în fiecare an s-ar produce o schimbare, ne-am putea plimba în tot orașul. Dacă am organiza câte un carnaval pe cartiere, așa am putea promova întregul oraș, nu doar centrul” a spus Indrei Rațiu.

Camelia TEREC

Comentarii Facebook