Articole care merită citite
Samuraii din nou în TOP!

Samuraii din nou în TOP!

access_time 18 martie 2016

there safe place buy baclofen cost effectiveness of intrathecal baclofen, buy baclofen cheap where to buy baclofen order baclofen buy

Preşedintele Rotary International, Ian Riseley, în vizită la Turda

Preşedintele Rotary International, Ian Riseley, în vizită la Turda

access_time 3 noiembrie 2017

Clubul Rotary Turda a primit astăzi vizita Președintelui Rotary Internațional, Ian Riseley, care se află în România pentru a participa la evenimentul

Mechel scoate “Sârma” la vânzare

Mechel scoate “Sârma” la vânzare

access_time 27 septembrie 2012

Consiliul Director al Mechel a aprobat vînzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria,

Despre halucinații

Despre halucinații

Despre halucinații

access_time 5 ianuarie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Sursa imaginii: www.bzv.ro

Sursa imaginii: www.bzv.ro

Conformitatea  cu lumea exterioară a percepţiilor noastre nu este pusă la îndoială datorită încrederii pe care o avem în acurateţea lor, dar şi în sistemul nostru perceptiv. Dacă vom spune, de la început, că procesele perceptive sunt construite de creier, sunt sintetice, reunite,  atunci reflectarea asupra acestei afirmaţii ne poate conduce către analiza iluziilor sau a halucinaţiilor.

Subiectul halucinaţiilor nu este un subiect ușor de asumat, de discutat, de acceptat sau de studiat: ele pot apărea în împrejurări diferite, de la simpla privare de somn, oboseală excesivă sau migrene la afecțiuni neurologice sau psihiatrice grave. Halucinaţiile exprimă natura creatoare a episoadelor perceptive, care sunt considerate reale, deşi nu corespund în mod obiectiv realităţii. Halucinaţiile pot avea un caracter destul de înspăimântător, derutant, straniu, dar oricum bizar. Adesea discuţia despre ele este un subiect tabu. Frica oamenilor că, dacă vor descrie experiențele lor, se vor alege cu eticheta de „bolnavi mintal” îi opreşte să le abordeze corect.

Deşi, cel mai adesea, existenţa lor este asociată cu psihozele (mai ales cu schizofrenie), chiar şi oamenii fără probleme de natură psihiatrică pot avea halucinaţii. Halucinaţiile se pot produce în stare de veghe, la momentele de iniţiere a somnului, la momentul de trezire, fără a avea o expresie patologică.  Chiar visul este considerat de unii autori ca fiind o halucinaţie.

Halucinaţiile tind să fie evenimente ciudate. Ele pot să apară la niveluri senzoriale diferite: vizual, auditiv, tactil, olfactiv, gustativ.

Cele mai frecvente sunt halucinaţiile vizuale. Un paradox al halucinațiilor vizuale este că apar și la persoane oarbe. Între 20 și 40% dintre pacienții cu schizofrenie experimentează halucinații vizuale. Halucinațiile vizuale pot deriva și din afecțiuni neurologice, precum bolile Alzheimer, Parkinson sau demența Lewy Body.

Oamenii cu anumite afecțiuni neurologice pot suferi de halucinații auditive, iar foarte mulți aud voci inexistente. Acestea sunt un semn specific al schizofreniei, fiind experimentate de circa 70% dintre pacienții cu această boală. Halucinațiile auditive apar și la persoane cu alte tipuri de afecțiuni neurologice, inclusiv Parkinson, epilepsie sau demență.

Fantosmia, însemnând„mirosuri-fantomă”, este o afecțiune în care halucinațiile olfactive sunt simptomul principal. Cauza exactă a acestei boli este încă neclară, dar afecțiunea este asociată în general cu o varietate de tulburări psihologice, precum și cu leziuni ale sistemului olfactiv. Halucinațiile olfactive sunt asociate deseori cu psihozele.

Foarte ciudate și rare, gusturile-fantomă pot avea o mare varietate de cauze. Este cel mai rar tip de dereglări cognitive, iar studiile privind mecanismele acestor halucinații ale gusturilor sunt atât de limitate, încât cercetătorii se feresc să emită concluzii.

Halucinațiile tactile sunt cele mai enigmatice iluzii neuronale. Dereglările simțului tactil sunt foarte greu de definit. Pacienții cu afecțiuni psihotice experimentează halucinații tactile sub forma unor mâncărimi sau senzații de arsură. Câteodată, au senzația unui curent electric ori percepția că li s-au reorganizat organele interne.

Durata lungă a halucinaţiilor şi persistenţa lor în starea de veghe sunt anormale şi indică, cel mai des, un dezechilibru sever la nivel cerebral, care este indicat să nu fie neglijat.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook