Articole care merită citite
Temperaturi de toamnă, în acest week-end la Turda

Temperaturi de toamnă, în acest week-end la Turda

access_time 12 decembrie 2014

Vremea se va încălzi uşor în acest week-end, potrivit prognozei realizate de Administrația Națională de Meteorologie. În zona municipiului Turda,

Nume mari în concert la Zilele Turzii!

Nume mari în concert la Zilele Turzii!

access_time 25 iulie 2018

La Turda vor mai fi prezenți: Holograf (cu Dan Bittman), Proiectul ”Bună seara prieteni” (Iris), Connect-R, Adda, 3 Sud-Est, Iuliana Beregoi și Proiectul patriotic ”Să se ridice țara” (Dan Puric și

Turdean condamnat la 3 ani de închisoare după ce a fost prins că vindea droguri la UNTOLD!

Turdean condamnat la 3 ani de închisoare după ce a fost prins că vindea droguri la UNTOLD!

access_time 25 martie 2017

Apahidean Bogdan, turdeanul acuzat de trafic de droguri de mare risc, rămâne cu condamnarea la 3 ani de închisoare, cu suspendare, după ce magistrații

Dialogul muţilor cu surzii

Dialogul muţilor cu surzii

Dialogul muţilor cu surzii

access_time 30 octombrie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Autorităţile, în special funcţiile alese, văd în presă un mijloc al cărei rol s-ar reduce la formarea unei imagini pozitive a foştilor-viitorilor candidaţi, la primărie, la consiliile locale, sau judeţene, la parlament şi mai sus, de s-o putea. Politicienii au nevoie de publicitate electorală, pentru întreţinerea unei imagini ce are menirea de a atrage voturile alegătorilor. Cetăţenii, în schimb, aşteaptă de la presă semnalarea disfuncţionalităţilor dintr-o comunitate, iar cei în drept nu au decât să îşi facă imagine prin disponibilitatea de a se apleca spre nevoile contribuabililor şi a rezolva problemele acestora, conform fişei postului la care au râvnit, de vreme ce au candidat.
Tema ce se vrea disecată aici a revenit în actualitate la Turda, de câteva zile. Printr-o scrisoare postată pe www.petitiionline.ro un grup de turdeni încearcă să adune semnături în favoarea declanşării operaţiunii de asfaltare a tuturor străzilor din oraş.
Întâmplător, atât cât pot fi coincidenţele rodul hazardului, la câteva zile după ce „bila neagră a explodat în spaţiul virtual” primarul Turzii, Tudor Ştefănie, recomanda, într-un discurs rostit la sfârşitul şedinţei forului deliberativ local, de joi, 30 octombrie, promovarea „succesurilor” administraţiei locale, ce şi în acest mandat există (ele „succesurile” nu administraţia) în ciuda unor discuţii ce au iscat oareşceva disensiuni între taberele politice din oraş, reprezentate în Consiliul local.
Cum în sala de şedinţe se aflau, mai ales, membrii forului deliberativ şi reprezentanţii mass-media locale, oare cui se adresa Ştefănie cu precădere? „Pălărie-ntr-un picior, ghici ciupercă ce-i!” Păi dacă se adresa presei, Ştefănie nu făcea decât un apel la deturnarea rosturilor acesteia. Una din axiomele profesiei de jurnalist stabileşte, fără echivoc, ce înseamnă ştirea: „O ştire nu este atunci când un câine muşcă un om, ci dacă un om muşcă un câine”. În traducere, definiţia, conţinută de toate manualele de specialitate, înseamnă că jurnaliştii trebuie să surprindă nefirescul, disfuncţionalitatea, tocmai pentru ca autorităţile cu atribuţii în domeniu să aşeze lucrurile pe făgaşul firesc, în folosul comunităţii, pentru că, teoretic şi politicienii şi jurnaliştii se află în slujba binelui public.
Cât despre „succesuri” (sărut –mâna Elenei Băsescu, că teribil cuvânt a mai născocit) să avem pardon. Stimabilii pentru asta sunt plătiţi. Ca să îşi facă datoria. Cetăţenii pot face un mic exerciţiu de imaginaţie: Cu ocazia alegerilor, de exemplu, a celor locale, comunitatea scoate la concurs nişte posturi, funcţii, calităţi, etc, vacantate din cauza încheierii unor contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată, de patru ani. Practic, în exemplul concret al Turzii, la alegerile locale cetăţenii funcţionează ca o adunare generală a unei companii, ce are ca obiect de activitate administrarea oraşului. Şi suma voturilor decide cui încredinţează turdenii gospodărirea oraşului pentru altă perioadă de patru ani. Adică turdenii angajează primar, viceprimar şi consilieri. Pe care îi plătesc. De ce? Ca să îşi facă treaba, nu ca să culeagă laude şi osanale. Meritele deosebite în muncă se răsplătesc prin alte mijloace, stipulate de Codul Muncii sau de clauzele contractelor încheiate de comunitate cu cei în cauză, nu prin articole elogioase în eventualele „gazete de perete” ale primăriei.
Oare cu ce îi încălzeşte pe turdeni, cărora li s-a promis că, încă din primăvara anului 2012 îşi vor putea duce copiii şi nepoţii la grădina zoologică modernizată, dar au trecut peste trei ani de atunci şi parcul Zoo tot închis a rămas, enumerarea „faptelor de arme” ale primarului? Umbresc oare „măreţele realizări” ale administraţiei turdene „fericirea” contribuabililor care îşi rup maşinile, picioarele şi tocurile pantofilor în gropile ce se înmulţesc pe străzile oraşului, fie acestea asfaltate sau ba?
Şi enumerarea problemelor cu care se confruntă Turda poate continua. Cetăţenii oraşului reclamă, sesizează, se plâng, dacă vreţi. Edilii oraşului se laudă cu „măreţele realizări”. Oare ce poate ieşi din acest dialog al surzilor cu muţii? Soluţiile de rezolvare ale problemelor Turzii, cu siguranţă nu. Încă un mandat de primar sau de membru al Consiliului local, pentru câte cineva, aproape sigur, da!
Pe plăcile de la intrările în oraş nu ar trebui să scrie  „Turda, oraş turistic de interes local” ci „Turda, oraş de interes politic”… Mai mult sau mai puţin local!

Emil HĂLĂŞTUAN

Comentarii Facebook