Articole care merită citite
Atenţie la lănţişorul de la gât! Acesta este ţinta hoţilor în această perioadă

Atenţie la lănţişorul de la gât! Acesta este ţinta hoţilor în această perioadă

access_time 21 iulie 2015

Pentru prevenirea comiterii unor infracţiuni de tâlhărie, comise prin smulgerea lănţişorului de la gât, poliţiştii clujeni recomandă cetăţenilor să aibă

Primăvara culturală turdeană – ediția a XVI-a

Primăvara culturală turdeană – ediția a XVI-a

access_time 4 martie 2015

Mai bine de o lună, din 6 martie până în 10 aprilie, la Turda se vor desfășura manifestările incluse în

Deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda, motiv de campanie pentru Elena Udrea

Deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda, motiv de campanie pentru Elena Udrea

access_time 29 august 2014

Primari din peste 15  localităţi din Cluj, delegaţiile oficiale din oraşele înfrăţite cu Turda, parlamentari, un candidat la preşedenţie şi

Din efectele sindromului „Noi vrem pământ”: Ardealul poate rămâne fără soiuri româneşti de cereale

Din efectele sindromului „Noi vrem pământ”: Ardealul poate rămâne fără soiuri româneşti de cereale

Din efectele sindromului „Noi vrem pământ”: Ardealul poate rămâne fără soiuri româneşti de cereale

access_time 21 mai 2013 chat_bubble_outline 0 comentarii

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

 

Profesorul universitar dr. Ioan Haş, directorul SCA Turda: "Soiurile de plante şi colecţile de germoplasmă de la Staţiunea de Cercetări Agricole din Turda se află în pericol!" Foto: Camelia TEREC

Profesorul universitar dr. Ioan Haş, directorul SCA Turda: „Soiurile de plante şi colecţiile de germoplasmă de la Staţiunea de Cercetări Agricole din Turda se află în pericol!”
Foto: Camelia TEREC

Agricultura din Transilvania poate rămâne fără soiurile tradiţionale de cereale. Marea majoritate a acestor soiuri au fost create la Staţiunea de Cercetări Agricole din Turda (SCA). Din cauza diminuarii succesive a suprafeţelor de teren de care dispune, staţiunea de la Turda poate ajunge în situaţia de a sista activitatea de cercetare. „Din cauza retrocedărilor am mai rămas cu 570 de hectare de teren, din care 400 de hectare de teren arabil, dintr-un total de 1967 hectare, din care 1400 de hectare arabil. Dacă vor dispărea şi cele 400 de hectare de teren arabil pe care le mai deţinem, nu vom avea unde să ne facem cercetările” a afirmat profesorul universitar dr. Ioan Haş, directorul SCA Turda.

Retrocedările după ureche omoară cercetarea agricolă

 

Povestea retrocedărilor terenurilor pierdute de SCA Turda nu este una tocmai în regulă. În acest caz, retrocedarea s-a făcut mai mult „după ureche” decât după lege. „Aplicarea legilor fondului funciar s-a făcut prin repartizarea aceleiaşi suprafeţe la doi sau trei proprietari. Astfel, totalul suprafeţelor revendicate a fost de 870 de hectare, dar s–au repartizat mult mai multe hectare în plus” a precizat directorul SCA, Ioan Haş. Apoi, toată lumea a vrut numai terenuri arabile. S-a uitat că au existat şi păşuni, fâneţe, teren neagricol şi drumuri de exploatare, a completat Ioan Haş. Din cauza noii legi a retrocedării, SCA Turda poate rămâne şi fără cele 570 de hectare de teren pe care le mai deţine, deşi zestrea iniţială a unităţii, de 600 de hectare, era alcătuită din terenuri aflate în proprietatea statului încă din 1904.    

Despre „circuitul nepăsării” şi dispariţia soiurilor româneşti

 

Staţiunea de la Turda este a doua unitate de cercetare în domeniul agricol din România, după institutul de la Fundulea. Înfinţată în anul 1957, SCA Turda produce cinci soiuri de grâu de toamnă, un soi de grâu de primăvară, un soi de ovăz, două soiuri de orzoaică de primăvară, cinci soiuri de soia, cinci hibrizi de porumb cu bob normal şi doi hibrizi de porumb zaharat. Toate aceste soiuri, rezultat al cercetărilor specialiştilor de la SCA Turda, sunt adaptate condiţiilor climatice ale Transilvaniei. „Circuitul nepăsării în natură”poate duce la dispariţia SCA ceea ce, potrivit directorului unităţii, Ioan Haş, ar însemna dispariţia soiurilor româneşti din agricultură, îndeosebi pe terenurile din Transilvania. Apoi ar dispărea „cele mai mari colecţii de germoplasmă din ţară la porumb, soia, orzoaică de primăvară şi unele din ceel mai mari colecţii de germoplasmă a grăului de toamnă” a adăugat Ioan Haş.

Pe lângă soiurile de cereale create aici, SCA Turda a rămas singura unitate ce menţine rasele de porci autohtone, Mangaliţa şi Bazna, respectiv rasa de oi Ţigaie ruginie. Dispariţia SCA ar însemna şi dispariţia soiurilor de plante şi a raselor de animale enumerate.

Ingeniozitatea, antidot la lipsa banilor: până la un punct.

Subfinanţarea cronică a cercetării în agricultură nu împiedică Staţiunea de Cercetări de la Turda să continue proiectele de dezvoltare. Potrivit lui Ioan Haş, din 14 ianuarie anul acesta, se află „pe rol” un proiect ce prevede refacerea din temelii a trei clădiri destinate amenajării unor noi laboratoare destinate cercetării. Proiectul, în valoare totală de 5,5 milioane de euro, beneficiază de finanţare din fonduri europene. Dar directorul SCA, Ioan Haş, se întreabă, retoric, ce rost ar mai avea noile laboratoare, ce ar trebui să devină funcţionale în următorii trei ani, dacă vor dispare terenurile necesare cercetării? O altă întrebare retorică al cărui răspuns ar vrea să îl ştie Ioan Haş: Din ce bani vor fi plătiţi cei zece cercetători şi cei 15 angajaţi ca personal auxiliar ce ar trebui angajaţi, potrivit prevederilor proiectului?

Certitudinile sunt sumbre din acest punct de vedere, atâta vreme cât finanţarea cercetării la SCA provine în proporţie de circa 90 la sută din surse proprii şi doar 10 – 12 la sută reprezintă suma primită de la bugetul statului.            

Acum, la SCA Turda lucrează 110 persoane cu contracte de muncă şi în jur de 30 de angajaţi cu convenţii civile. Directorul SCA, Ioan Haş, încearcă să compenseze întrucâtva salariile mici prin care statul român încurajează cercetarea. Astfel, prin eforturi proprii, anul trecut, SCA a pus la dispoziţia salariaţilor opt apartamente şi patru garsoniere, locuinţe aflate într-un bloc situat în incinta unităţii. Anul acesta încă doi angajaţi au primit câte un apartament.

Camelia TEREC

Emil HĂLĂŞTUAN

   

                    

Comentarii Facebook