Articole care merită citite
Testarea candidaților pe loc câștigă teren ca metodă de recrutare. Care sunt avantajele Speed Challenge și Instant Interview

Testarea candidaților pe loc câștigă teren ca metodă de recrutare. Care sunt avantajele Speed Challenge și Instant Interview

access_time 23 ianuarie 2017

  Companiile sunt tot mai interesate să-i testeze pe candidați încă de la primul interviu de angajare. În felul acesta

”Produs de Cluj” revine la Turda

”Produs de Cluj” revine la Turda

access_time 10 iunie 2015

O nouă ediție a Târgului ”Produs de Cluj” se va desfășura în perioada 12 – 14 iunie la Turda. Maifestările

Fotbal liga a III-a, seria a V-a: Arieșul Turda pe primul loc după trei etape

Fotbal liga a III-a, seria a V-a: Arieșul Turda pe primul loc după trei etape

access_time 17 septembrie 2014

Formația turdeană ocupă primul loc în clasamentul ligii a III-a, seria a V-a, după trei etape derulate din ediția 2014

Dorim ceea ce avem

Dorim ceea ce avem

Dorim ceea ce avem

access_time 2 iunie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Uneori oamenii doresc cu disperare ceea ce au deja. Răvășiți de căutarea propriei fericiri, nu mai sunt siguri că ceea ce trăiesc este suficient pentru a umple spațiul acestui concept, din perspectiva iubirii. Pentru cei aflați deja într-un cuplu, ideea că este interzisă orice altă relație de iubire, doar din punctul de vedere al unor norme sociale universal recunoscute, a altor legi morale sau standarde proprii, sporește îndoiala că ceea ce au este și suficient, de vreme ce ar mai putea fi ceva în plus. Iar faptul că acel ceva este interzis, îl face să fie considerat periculos prin posibilele lui efecte, dar și extrem de tentant pentru ca cei care îl găsesc, făcând posibil ca ei să-și depășească propriile limite.

Există o diferență mare între a iubi pe cineva sau doar a-l dori. Diferența derivă din două nevoi fundamentale ale omului, implicate în aceste două situații posibile. Pe de o parte este vorba de nevoia de atașament, siguranță, de relaționare bazată pe încredere, de permanență a funcționării lângă cineva.  Pe de altă parte este vorba de nevoia de nou, de surpriză, de risc, de reafirmare, de mister, de căutare. 

Dorim ceva atunci când devenim conștienți că acel ceva ar putea face parte din viața noastră completând-o  sau atunci când simțim acut că el lipsește, ori  l-am pierdut. Așadar orice aventură  poate fi considerată un simptom al unei probleme ce prinde a se contura într-un cuplu. O problemă poate fi chiar și îndoiala, nesiguranța sau rutina.

Există o jumătate de măsură în jocul acesta al vieții. Căutările se fac de obicei fără a renunța la stabilitatea și predictibilitatea de acasă. Se caută senzații noi, se simte atracție până când noul se estompează și devine familiar, implicarea se realizează fără a se simți prea multă obligație a unuia față de celălalt. Este o manifestare destul de centrată pe sine, pe trăirea acestei experiențe ca pe o favoare, acceptând jumătăți de normă, jumătăți de viață de cuplu.

Imaginația transformă deseori realitatea vieții. Se speră în această căutare că se vom găsi posibilități care să determine a demonstra anumite calități, potențialități, talente, stări, reconfirmând tot ce se poate pentru cei implicați. Noul obținut cu implicare și insistență, dar și un anume specific al acestor relații pare că declanșează energii ascunse. Dincolo de atracție, dincolo de admirație intensă, stă un anumit entuziasm, dar și o impresie de loialitate,  o idee de reușită, de succes,  de înțelegere totală, dincolo de condiții oricât de aversive.

Spre deosebire de aceasta, iubirea din cuplu este o stare pentru care se luptă puțin: ea este asigurată, este legală, este morală, este potolită, este reamintită de la cafeaua de dimineață până la sărutul de seara, strecurată în telefoane care încep cu ”Alo, iubito!” și risipită printre cumpărăturile cotidiene sau planurile de vacanță. Chiar de aceea pare pentru unii o stare suprasaturată, inautentică, ușor enervantă sau inexistentă, în mod real. Ea  este prea la îndemână pentru a mai fi tentantă, spre a mai fi visată, pentru a mai fi o scânteie care să aprindă inimi sau pentru a fi crezută.

Cel mai adesea însă căutările sfârșesc prost. Cei mai mulți descoperă că cea mai mare iubire a vieții lor este cea de care se îndoiau, cea pe care au înșelat-o, cea pe care deja o aveau, cea la care ar dori să se întoarcă. Este o descoperire dramatică pentru că adesea constatarea aceasta este realizată în momentul în care totul pare pierdut. Și nu pentru că ar fi decis ei, de această dată, alegerea…

           

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Comentarii Facebook