Articole care merită citite
Susținem economia locală și promovăm produsul local! La Zilele Recoltei, între 16 și 18 septembrie

Susținem economia locală și promovăm produsul local! La Zilele Recoltei, între 16 și 18 septembrie

access_time 13 septembrie 2016

Cumpărăm de la ei, așa vor trăi și ei și noi! Vin trei zile pline cu tot ce-i mai bun

Clujeancă dată dispărută

Clujeancă dată dispărută

access_time 26 februarie 2015

O clujeancă de 41 ani, a fost dată dispărută de familie, după ce aceasta, a plecat voluntar de la domiciliu

Clubul Rotary Turda – 10 ani

Clubul Rotary Turda – 10 ani

access_time 27 aprilie 2015

Înfiinţat după un secol de la apariţia primului club Rotary, în Statele Unite ale Americii, clubul rotarienilor turdeni a sărbătorit

Dorințe și amăgire

Dorințe și amăgire

Dorințe și amăgire

access_time 9 decembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Dacă lucrurile excepţionale, râvnite, aşteptate, visate ar începe să devină elemente cotidiene, ar mai fi la fel de îndrăgite de noi sau nu?

Legile înnăscute ale firii umane spun că ceea ce devine greu accesibil, rar, interzis, riscant de obţinut, ne determină să ne dorim mult mai mult acel lucru, decât dacă el ar fi uşor de avut. Aşadar, începem să ne consumăm timpul şi energia căutând, chiar luptând pentru ceva ce poate nici nu ne va putea aparţine, care nu este sigur că ne este folositor, dar pare a fi preţios.

Ofertele vieţii care ne pun într-o stare de urgenţă, din cauza insuficienţei timpului necesar pentru obţinerea acestora sau  a cantităţii lor, a apariţiei posibilităţii ca acel ceva să devină al altcuiva, care devine concurent, creşte nivelul de  implicare, amplificând nevoia de posesiune, dar şi stresul.

Adevărata problemă este aceea că deseori reacţionăm emoţional la situaţii care ar fi bine să fie abordate raţional. Apărarea cea mai corectă e cea de sorginte raţională: nu putem pune semn egal între rar şi bun, iar ideea de irepetabilitate este corectă doar până la un punct. Mereu putem avea variante alternative ale unei situaţii, ale unui obiect, ale unei soluţii la nevoile noastre.

Comportamente automate, alegerile noastre în funcţie de ceea ce dorim, pot fi scurtcircuitate doar prin analiza la rece, care presupune o anumită detaşare, care se poate realiza doar dacă putem fi atât de oneşti cu noi încât să nu dorim să ne amăgim sau să greşim şi să ne înfrânăm pentru un moment tendinţele hedonice sau mofturile care umple unele goluri mai profunde.

Foarte frecvent, aceste alegeri ale lucrurilor rare, dar non-necesare, apar ca un element compensator, în măsură să ne abată atenţia de la elemente stresante, să ne creeze sentimentul de realizare, de împlinire tocmai bună pentru o amăgire de moment. Problema este că atunci când suntem nesiguri pe noi înşine recurgem la sprijin pe elemente exterioare care ne creează iluzia de control.

Studii nenumărate indică faptul că materialismul, deşi este atât de mult promovat,  generează nefericire, pentru că mereu este loc de mai mult, mai diferit, mai rar, mai scump. Ca nişte iluzionişti, ne permitem să ascundem realitatea cu o mână şi să ne asumăm riscul de a ne amăgi arătând altceva decât ceea ce este fundamental necesar.

Ne dorim lucruri crezând că obiectele sunt importante, deşi experienţele de viaţă sunt cele care ne îmbogăţesc în mod real. Dacă atunci când dorim să facem alegeri şi să ne creionăm dorinţe ne permitem ca întâi să ne punem întrebarea ce vrem: lucruri valoroase sau fericire, atunci vom alege cu o anumită moderaţie lucrurile rare, poate complet inutile şi chiar prea puţin importante, dar ne vom opri cu mai multă atenţie asupra celor care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi.

Fericirea adevărată este alimentată de lucruri care nu sunt excepţionale, greu de imaginat sau imposibile. Sursa ei sunt relaţiile interumane, cultivate consistent, latura spirituală, accesarea cu o anumită frecvenţă a valorilor culturale, crearea de mici cauze nobile, orientate  spre cei dragi, cunoscuţi sau care au nevoie de noi şi preţuirea vieţii noastre cea de toate zilele.

În rest, este doar iluzia din dorinţe.

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook