Articole care merită citite
Bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice

Bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice

access_time 21 august 2018

Potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Mediului (MM), românii care vor să-şi instaleze panouri solare fotovoltaice proprii pentru

Noi baterii subterane au fost montate la Turda

Noi baterii subterane au fost montate la Turda

access_time 12 octombrie 2017

Primarul municipiului Turda, Cristian matei, a asistat la punerea în funcțiune a încă 4 baterii de pubele subterane, pentru colectarea

USL Turda: „Informația potrivit căreia Guvernul ar majora taxele și impozitele locale  cu 16 la sută este falsă”

USL Turda: „Informația potrivit căreia Guvernul ar majora taxele și impozitele locale cu 16 la sută este falsă”

access_time 15 decembrie 2012

Referitor la informaţiile apărute în mass-media, privind majorarea impozitelor şi taxelor locale, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări: Hotărârea de

Drumul spre sine

Drumul spre sine

Drumul spre sine

access_time 27 octombrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

Există experienţe, momente de viaţă, clipe în care conştiinţa noastră ne face atenţi la ceea ce suntem. Uneori întâlnim oameni pe care îi invităm în viaţa noastră şi aceştia vin spre noi cercetându-ne ca pe un tărâm străin, alteori pierdem sau renunţăm la alţi oameni pentru a ne regăsi în singurătate.

Iubirea, ura, dezamăgirea sau speranţa, alături de interpretarea experienţelor trăite, pot deveni facilitatori ai acestor momente sublime, de căutare a sinelui, pentru că toată viaţa călătorim fiind puţin străini sau neştiutori faţă de ceea ce suntem noi înşine, cu adevărat, iar ceea ce simţim acut ne poate îndruma spre a zări fărâme din această imagine, despre care adesea vorbesc alţii, cu sentimentul nevoii de cunoaştere a ceea ce vom putea fi şi în continuare. Perspectiva nu poate fi obiectivă, cum dorim, cel mai adesea,  deoarece suntem fie prea îngăduitori, fie prea aspri faţă de noi, dar exerciţiul în sine, de analiză şi asumare este cât se poate de necesar şi seducător.

Aşadar cunoaşterea de sine e relativă. Sinele  cuprinde cognoscibil si incognoscibil. Deoarec, practice, exista fenomene ale constiinţei şi fenomene ale inconştientului, sinele ca totalitate psihică are atât un aspect constient, cât şi unul inconştient.

În psihologia cognitivă sinele este conceput ca structură a cunoaşterii, ca un corp al informaţiilor polarizate evaluativ. Sinele este foarte bine organizat, el este un sistem de cunoştinţe despre ceea ce este eu-l, care ne ajută să recunoaştem, să interpretăm ceea ce suntem şi ceea ce este important pentru noi. Aşadar sinele este şi el un ghid, construit activ în cursul vieţii, având o imagine care ne influenţează mereu în ceea ce facem.

Sinele este considerat ca schemă cognitivă, o structură generală de cunoştinţe activate simultan, corespunzând unei situaţii complexe. Ea, schema, favorizează apoi procesarea selectivă a informaţiilor

Cunoşterea de sine e dificilă şi adesea înşelătoare. Se acumuleaza cunostinte despre noi înşine, pe care le organizeazăm în structuri, pornind de la observaţie, introspectare, comparaţii sociale şi feed-back-ul oferit de ceilalţi. Dar realitatea poate excede aceste informaţii, fiind mai complexă!

Stabilitatea conceptului de sine este nesigură. Din anii 70 a apărut viziunea privind dinamica conceptului de sine. Putem vorbi de stabilitatea unor aspecte, dar şi de fluiditatea altora. Nucleul de reprezentare a sinelui este stabil, este vorba de un set de cunoştinţe bine elaborate. Dar există şi o structură temporară, infuenţată de evenimentele de viaţă, dispoziţii, cerinţe, aşteptări, derivată din combinaţii neaşteptate de interpretări conjuncturale etc. Sunt momente când apar variaţii ale conceptului de sine, în funcţie de accesibilitatea diferitelor informaţii din memorie.

Aşadar nucleul sinelui e stabil, iar conceptele provizorii sunt relative.

În construcţia sinelui un rol important îl are şi memoria autobiografică, cea care reconstruieşte constant informaţiile, reamintind trecutul într-un mod actualizat (!), această distorsiune egocentrică ducând frecvent la supraestimarea rolului personal, deformând conceptul de sine (Greenwald, 1980: „rememoram trecutul ca pe o piesă de teatru în care propria persoană a fost actorul principal”).

Cunoaşterea de sine este o provocare şi probabil o imposibilitate. Sinele pare mai mult o idee filozofică, în măsura în care nu îţi poate enunţa suficient propria existenţă. El nu are, practice, decât semnificaţia unei ipoteze.

Dar ceea ce ne surprinde, incită şi atrage este mereu drumul spre sine!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook