Articole care merită citite
Prietenii naturii: Copii de la Grădinţa Sf Maria au învăţat despre animale

Prietenii naturii: Copii de la Grădinţa Sf Maria au învăţat despre animale

access_time 17 ianuarie 2014

  Copii de la Grădiniţa Sf. Maria s-au întâlnit ieri cu Viorel Todea, de la  Ocolului Silvic Turda care le-a

Concurs de proză scurtă la Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda

Concurs de proză scurtă la Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda

access_time 17 aprilie 2015

La Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda vor avea loc în perioada următoare o serie de activități culturale. Acestea vor fi

Lansare proiect ”Restaurarea, punerea în valoare și introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii V Macedonica, Potaissa-Turda”

Lansare proiect ”Restaurarea, punerea în valoare și introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii V Macedonica, Potaissa-Turda”

access_time 1 iunie 2018

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publiceîn calitate de Autoritate de Managementpentru Programul Operațional Regional 2014-2020, Agenția de Dezvoltare  Regională Nord-Vestîn calitate de

Editorial: Fantoma de la Turda

Editorial: Fantoma de la Turda

Editorial: Fantoma de la Turda

access_time 3 ianuarie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Iată că din vâltoarea Revelionului a ieșit la suprafață o fantomă. Și, în ton cu vremurile, fantoma, răsărită din aburii vinului prost sau ai țuicii contrafăcute, bântuie facebook-ul, spre deosebire de ilustra sa predecesoare, aciuită în Opera pariziană. O tempora, o mores!
Și înainte de a încerca o succintă analiză a exemplului oferit de ”Candidatul la Primăria Turda” cum se autointitulează fantoma facebook-istă, ce se încadrează în categoria ”un nebun aruncă piatra și zece înțelepți se aruncă în fântână să o scoată” trebuie menționat un detaliu: ”Fantoma de la Operă” reprezintă creația scriitorului francez Gaston Leroux, în timp ce fantoma – candidat s-a ”autonăscut”. Am amintit acest amănunt așa, în treacăt, ca să se știe cum stă cu modestia ”Candidatul la Primăria Turda”.
De două-trei zile, candidatul-stafie, care le reamintește turdenilor din două în două propoziții că actualul și foștii primari doar au promis, nu ezită să promită că va veni cu proiecte. Dar în afara unor citate ale unor autori celebri ”fantoma de pe facebook” nu vine cu nimic concret în fața turdenilor. Își încheie divagațiile cu o altă promisiune: ”va urma”.
Sigur, rețelele de socializare ce funcționează în spațiul virtual permit adesea escaladarea bunelor maniere și a regulilor bunei cuviințe. Dar, de regulă, cel care dorește să se adreseze unui grup de oameni începe prin a se prezenta. ”Candidatul la Primăria Turda” își ascunde indentitatea invocând fel de fel de motive. În acest scop, oferă partenerilor săi de dialog din spațiul virtual un cocktail în care ”ilustrul anonim” înoată alături de ”Dragi Turdeni! Chiar atât de mult contează cine sunt, dacă sunt cunoscut sau nu, dacă fac parte dintr-un partid politic sau nu, dacă sunt slab sau gras, urât sau frumos, deștept sau prost. Oare pentru o funcție atât de importantă , ca cea de primar a municipiului Turda , nu ar trebui să conteze mult mai mult ceea ce eu aș putea face, pentru orașul nostru? Știu că mare parte dintre dumneavoastră sunteți sătui de promisiuni aruncate în vânt, tocmai de aceea pentru moment nu voi promite nimic, voi veni cu proiecte, pe care împreună le vom dezbate și le vom analiza”.   
”Candidatul la Primăria Turda” a mai comis o impolitețe. Și-a etichetat postările cu numele unor oameni care au conturi pe facebook, fără a solicita sau a primi acceptul acestora. Ceea ce se permite între prieteni și atunci cu respectarea unor limite ale bunului-simț, nu îi este permis unui necunsocut și, cu atât mai puțin unei fantome. 
Eu unul nu cred în stafii, nu vreau un primar căruia îi sunt străine reguli elementare de politețe și am rezerve serioase cu privire la credibilitatea cuiva care, după ce ne avertizează că ar fi cazul să ne fi săturat de promisiuni neonorate, începe să promită! ”Voi veni cu proiecte!” Când? ”Va urma”. Să judece fiecare cu mintea sa: merită să fie scos bolovanul aruncat de fantoma de la Primărie în fântâna facebook-ului?

Emil HĂLĂȘTUAN                      

Comentarii Facebook