Articole care merită citite
Citește motivele pentru care combinatul social de la Câmpia Turzii a fost un proiect sortit eșecului!

Citește motivele pentru care combinatul social de la Câmpia Turzii a fost un proiect sortit eșecului!

access_time 21 aprilie 2016

DNA Cluj a întocmit rechizitoriul în care îl acuză de fapte penale pe fostul director al AJOFM Cluj, Daniel Don,

Reclamaţii de campanie: BEJ nu a muşcat din “mărul” servit de PMP

Reclamaţii de campanie: BEJ nu a muşcat din “mărul” servit de PMP

access_time 8 octombrie 2014

În buna tradiţie a “şicanelor de campanie electorală” Partidul Mişcarea Populară a făcut o mişcare strategică împotriva PSD, dar încercarea

Clubul Sportiv Samurai Turda – 187 de medalii în anul 2013

Clubul Sportiv Samurai Turda – 187 de medalii în anul 2013

access_time 4 ianuarie 2014

În anul 2013, sportivii de la clubul de karate Samurai Turda au obținut numeroase performanțe. Karatiștii de la clubul Saumrai

Efectul de carte

Efectul de carte

Efectul de carte

access_time 14 aprilie 2015 chat_bubble_outline 0 comentarii

Trăim într-o perioadă în care tot mai puţini oameni citesc. Teoretic, foarte mulţi sunt de acord cu nevoia reînvierii acestei pasiuni constructive, în pofida absenţei tot mai constante a acestui fenomen din viaţa de zi cu zi a multor oameni.

Studii nenumărate subliniază ideea conform căreia cărţile sunt cele care produc influenţe puternice asupra formării noastre, încă din copilărie. Lectura determină dezvoltarea psihică, pe fondul unor transformări spectaculoase, profunde, care acţionează asupra structurilor noastre de gândire şi a propriului sistem de valori.

Cercetătorii numesc „absorbire a experienţei” procesul de asimilare a modelelor oferite de cărţi. Altfel spus, fiecare carte devine, la nivel individual, o experienţă transformatoare, iar citind mult noi trăim situaţii multe şi diverse.

Nivelul de absorbţie a experienţelor din cărţi este mai înalt dacă acea carte este scrisă la persoana întâi, pentru că identificarea cu personajul se realizează cu un efort redus. În momentul în care citim, devenim personajele cărţii, ne expunem la situaţii dificile, emoţionante, problematice, contemplative, de acţiune, extreme sau de decizie. Experimentăm imaginar, dar transformăm ceva în noi, devenind mai flexibili, mai deschişi la perspective neaşteptate, mai empatici şi dornici de a cunoaşte şi cerceta.

Prin lectură ne rafinăm nu numai limbajul şi modul de a gândi, ci şi modul de a trăi, înţelege şi autoregla stări emoţionale extrem de nuanţate sau atitudini pe care le vom avea în diverse situaţii. Legătura dintre gânduri şi emoţii este fundamentală, iar o perspectivă mai complexă, analizele de profunzime determinate de experienţa lecturilor, pot influenţa în bine funcţionarea noastră pe planuri diverse.

Lectura poate avea şi un efect terapeutic. Biblioterapia se pare că are efecte surprinzător de puternice asupra unor tulburări. Singurătatea poate fi învinsă prin întâlnirile noastre cu lumi fascinante, anxietatea se reduce prin expunere în imaginar, problemele noastre îşi află rezolvări prin alternative oferite de cărţi, tristeţea poate fi nuanţată, exprimarea emoţională poate contribui la eliberarea de tensiuni, iar metafora ne poate restructura cognitiv.

Credem mai mult ceea ce citim decât ceea ce ne spune cineva, oferim credibilitate ideilor scrise, considerându-le resurse de referinţă. În timp, învăţăm să fim selectivi, să validăm unele informaţii, să invalidăm altele.

Citind mult, învăţăm să înţelegem puterea cuvintelor, distingând efectele lor puternice asupra noastră.

Dar cărţile ne pot schimba doar dacă noi suntem dispuşi să călătorim deschişi în lumea lor, analizând, comparând, având posibilitatea de a intra în situaţii diferite, în epoci diverse, bucurându-ne de faptul că le putem simţi vii şi accesibile. Ne schimbă doar dacă le dăm voie să ne umple viaţa cu darul lor!

Este nedrept faţă de noi înşine să uităm de ele şi să ne refuzăm cea mai plăcută experienţă transformatoare, cea a  lecturii.

Lectură cât mai plăcută!

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745-621459

Comentarii Facebook