Articole care merită citite
Maria Ilea: „Dacă toţi am pleca din România s-ar alege praful”

Maria Ilea: „Dacă toţi am pleca din România s-ar alege praful”

access_time 21 ianuarie 2014

c         Ar putea, cu puţină inventivitate, să facă lucrurile să explodeze, dar spune că preferă  să

Lotul Ungheni – Ogra al Autostrăzii Transilvania a fost recepționat

Lotul Ungheni – Ogra al Autostrăzii Transilvania a fost recepționat

access_time 12 decembrie 2018

Reprezentanții CNAIR au efectuat, în vederea recepției, o inspecție a lucrărilor sectorului de autostradă Ungheni – Ogra. Având în vedere

ITM Cluj: Control la angajatori, privind angajații zilieri

ITM Cluj: Control la angajatori, privind angajații zilieri

access_time 20 octombrie 2017

În perioada 09 octombrie – 13 octombrie 2017, ITM Cluj a desfăşurat acţiuni de control în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, privind

Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din Mihai Viteazu în mobilitate în Spania în cadrul unui proiect Erasmus+

Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din Mihai Viteazu în mobilitate în Spania în cadrul unui proiect Erasmus+

Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din Mihai Viteazu în mobilitate în Spania în cadrul unui proiect Erasmus+

access_time 17 mai 2019 chat_bubble_outline 0 comentarii

În perioada 6-10 mai 2019 reprezentanții Școlii Gimnaziale”Mihai Vodă” au participat la activitatea finală din cadrul proiectului Erasmus+ KA219  ”Designing Bridges Among European Citizens Through STEAM, organizată la IES Mestre Ramón Esteve from Catadau, Spania alături de  partenerii din  Narva Keeltelütseum, Estonia, Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Muğla, Turkey și  Instituto Superiore „Alfonso Casanova”, Napoli, Italia. 

Echipajele din cele 5 țări participante au avut la dispoziție câte o zi pentru a desfășura o parte din  activitățile STEAM, propuse la începutul proiectului,  cu implicarea tuturor elevilor prezenți la mobilitate. 

Seria de activități a fost deschisă de echipa Turciei cu o sesiune de realizare  de jocuri video  cu ajutorul aplicației Unity, urmată de o întrecere între echipe mixte, alcătuite din 2-3 elevi din fiecare școală parteneră.

A două zi a fost dedicată roboticii, echipa Estoniei antrenând participanții într-o prietenească întrecere între roboțeii asamblaţi de fiecare grupă în parte.

Ziua a treia a fost ziua României. Echipa formată din eleviiMateiu Mirela, Marton Cristina, Pîrțilă Natalia, Palea Alexandru, Rîștei Darius și Vovea Dragoș, sub îndrumarea doamnelor profesoare Gombasi Gabriela și Suciu Mihaela, și-a inițiat colegii în cercetarea factorilor biotici și abiotici caracteristici unui ecosistem acvatic. Ei au avut marea șansă ca deprinderile și aptitudinile dobândite în studiul Rezervației Naturale Cheile Turzii să le aplice în cazul Rezervației Naturale Lacul Albufera-Spania.

În ziua a patra Italia a readus în centrul atenției posibilitățile realizării unor  circuitele cu ajutorul componentelor și programelor Arduino. Elevii de la Napoli au antrenat simultan  interesul științific și artistic al participanților, având ca obiectiv compunerea și interpretarea unor cântece cu ajutorul dispozitivelor create.

Gazdele au avut la dispoziție ultima zi a mobilității pentru a-i iniția pe participanți în programarea unor mini-drone. Activitatea s-a finalizat cu o competiție prietenească între echipe, care trebuiau să demostreze funcționalitatea programelor realizate, prin zborul dronelor deasupra traiectoriilor marcate de organizatori. 

În fiecare zi câte un echipaj a ocupat locul I, dar toți au avut de câștigat! Cunoștințe din domeniul STEAM, experiență, prieteni noi și  amintiri pentru întreaga viață.  Momentul înmânării certificatelor Erasmus de către inspectorul general al Valenciei a fost unul de încununare a eforturilor depuse de fiecare participant la acest proiect.

În toată perioada mobilității, prima parte a zilelor a fost destinată activităților proiectului, dar în fiecare după-masă elevii au avut prilejul de a vizita principalele puncte de atracție ale Valenciei: Bioparcul, centrul istoric, Orașul științelor și artelor, Oceanograful, parcurile și plaja orașului, încărcându-se de amintiri frumoase și experiențe de neuitat. Nu a lipsit nici faimoasa paella valenciană și nici cântecele, dansul și veselia specifică unei adevărate fiesta, o sărbătoare a prieteniei.

A fost foarte greu momentul despărțirii, pentru că  în cei doi  ani am fost nu doar o echipă de proiect, ci o adevărată familie unită prin recunoașterea unor valori europene reale: prietenie, comunicare, șanse egale pentru toți copiii Europei, implicarea în studiul științelor a tuturor elevilor, în special a fetelor, competențe comune în ariile studiate în proiect.

Director adjunct, prof. Gombasi Gabriela

Coordonator proiect, prof.Suciu Mihaela

Comentarii Facebook