Articole care merită citite
38 de ani de la cutremurul din 1977. Clujul, unul dintre cele mai ferite județe

38 de ani de la cutremurul din 1977. Clujul, unul dintre cele mai ferite județe

access_time 4 martie 2015

Anul acesta, pe data de 4 martie, se împlinesc 38 de ani de la devastatorul cutremur din anul 1977, în

Joi 30 aprilie, ziua în care nu s-a înregistrat niciun accident rutier cu victime în judeţul Cluj

Joi 30 aprilie, ziua în care nu s-a înregistrat niciun accident rutier cu victime în judeţul Cluj

access_time 1 mai 2015

Prezenţa poliţiştilor rutieri pe principalele artere de circulaţie şi prudenţa conducătorilor auto au determinat scăderea numărului de accidente rutiere. Joi,

1 Decembrie, sărbătorit la Câmpia Turzii

1 Decembrie, sărbătorit la Câmpia Turzii

access_time 1 decembrie 2014

La Câmpia Turzii manifestările prilejuite de Ziua Națională a României au debutat la ora 11:20. Evenimentul, organizat la monumentul Eroilor

Expoziție etnografică la Turda

Expoziție etnografică la Turda

Expoziție etnografică la Turda

access_time 5 mai 2017 chat_bubble_outline 0 comentarii

etnograficaMuzeul de Istorie Turda în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, alături de colecționarul Sebastian Paic vă invită miercuri, 10 mai 2017, ora 13.00, str. B. P. Hașdeu, nr. 2, Turda, la vernisarea expoziției temporare de etnografie Ia cu ciupag – identitate, artă, valoare – Portul tradiţional de pe Valea Arieşului.

 

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a propus, la 21 ianuarie 2013, ia – bluza tradiţională românească – drept brand de ţară şi a organizat pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei. Evenimentul a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

În acest context, în perspectiva înfiinţării Secţiei Etnografice a Muzeul de Istorie Turda, ne propunem readucerea în atenţia publicului a valoroasei colecţii vestimentare de etnografie pe care muzeul o deţine. În cadrul expoziţiei vor fi prezentate porturi românești și ungurești din zona Văii Arieșului, grupate pe cele trei zone specifice din acest areal: Mocănimea Arieșului, Rimetea și Țara Moților. Exponatul principal este cămașa tradițională (ia) cu ciupag, atât de reprezentativă pentru această zonă etnografică. Totodată, vor fi prezentate ustensile și instalații technice folosite în industria casnică textilă, precum și diferite elemente și accesorii care întregeau aceste porturi.

Meşteri populari, prezenţi la vernisaj, vor încânta publicul cu demonstraţii de lucru şi explicaţii referitoare la technici de cusut și brodat folosite în realizarea cămăşilor tradiţionale. În încheiere va fi susţinut un moment artistic de Casa de Vârstnici Turda, coordonat de preotul Sebastian Zăhan.

Expoziția va fi deschisă în perioada 10 mai – 15 septembrie 2017.

Comentarii Facebook