Articole care merită citite
Înscrie-te în clasa a IX-a la Colegiul ”Emil Negruțiu” Turda!

Înscrie-te în clasa a IX-a la Colegiul ”Emil Negruțiu” Turda!

access_time 16 iunie 2019

În anul școlar 2019/2020, Colegiul ”Emil Negruțiu” Turda are clase pentru următoarele profesii: LICEU tehnician veterinar (28 locuri) – cod

A căzut de pe bicicletă și a murit instantaneu!

A căzut de pe bicicletă și a murit instantaneu!

access_time 10 ianuarie 2018

Un teribil accident a avut loc la Cluj-Napoca, marți dimineața. Un bărbat a căzut brusc de pe bicicletă și a

Clujul este printre judeţele cu cele mai multe victime ale gripei, dar specialiştii spun că nu este vorba de o epidemie

Clujul este printre judeţele cu cele mai multe victime ale gripei, dar specialiştii spun că nu este vorba de o epidemie

access_time 19 martie 2018

Cele mai multe decese s-au înregistrat în Bucureşti şi judeţul Iaşi, câte 12, urmate de judeţele Bihor, cu 10 cazuri,

Familia politică, expertiza şi integritatea criterii de evaluare a unui europarlamentar

Familia politică, expertiza şi integritatea criterii de evaluare a unui europarlamentar

access_time 29 aprilie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

DSCF0070    Centrul Raţiu pentru Democraţie a organizat astăzi de la ora 18.00 la cafeneaua La Papion a patra serie de întâlniri-dezbateri „Pentru cine şi ce votăm”, care au drept subiect alegerile europarlamentare.  Discuţiile de azi au urmărit identificarea unor criterii în baza cărora alegătorii pot evalua candidaţii şi pot decide la vot, mai informaţi în legătură cu performanţele acestora.

Mădălina Mocan, director de programe în cadrul CRD a precizat că  fundaţia pe care o reprezintă a aderat la o serie de criterii propuse de Expert Forum, CRPE și Europuls. Societatea civilă îşi propune asfel să ofere alegătorilor un mecanism de evaluare a candidaţilor. „Dacă veţi aplica aceste criterii celor de pe listele de candidaţi veţi vedea că nu mulţi corespund. Oricum, aceasta este o metodă prin care candidaţii ar putea fi evaluaţi iar alegătorii ar putea merge la urne mai informaţi”, a explicat Mădălina Mocan.

Societatea civilă propune astfel două seturi de criterii. Primul care să determine eficienţa politică a candidaţilor, al doilea set care să determine profilul individual al candidaţilor.

Printre criteriile legate de eficienţă se numără apartenenţa la familia politică a candidatului şi funcţiile pe care le poate acesta ocupa, parlamentare ori politice, a explicat Mădălina Mocan. Reprezentanta CRD a subliniat că aceste criterii nu sunt ierarhizate valoric şi că fiecare alegător este liber să le acorde importanţa dorită

Capacitatea europarlamentarilor de a influenţa decizii în Parlamentul European ,şi astfel la nivelul întregii Uniuni Europene, este condiţionată de familia politică din care face parte candidatul. Astfel, familiile politice cu mai mulţi membri au şanse mai mari de a-şi impune agenda. Pentru a conta la nivelul unei familii politice trebuie să ai o activitate ireproşabilă care să te recomande. De obicei, persoanele care se află la un al doilea sau al treilea mandat au şanse mai mari de a se impune, după ce s-au remarcat în mandatele anterioare.

Un alt criteriu care asigură eficienţa unui europarlamentar este încredinţarea unui raport. Membrii Parlamentului European cărora li se încredinţează rapoarte pe diferite teme au o mare putere de a influenţa votul final, prin recomandările pe care le fac. Dar nu oricui îi este încredințată sarcina de a prezenta rapoarte.  Membrii PE primesc statutul de raportori de la Comisa Parlamentară în care activează pe baza expertizei pe care au demonstrat-o, pe baza rezultatului negocierilor din cadrul Comisiei Parlamentare şi pe baza imaginii pe care şi-au creat-o. Un raportor va urmări permanent ca raportul său să treacă la vot şi ca recomandările să fie integrate în legislaţia europeană.

Printre europarlamentarii români care au exercitat funcţia de raportor cu succes se numără Monica Macovei (PDL), europarlamentarii  Corina Creţu (PSD) şi Adriana Ticău (PSD).

Ingredientul principal în obţinerea poziției de raportor este  networkingul adică relaţiile politice formate la nivel internaţional. Este necesar ca deputatul să aibă relaţii foarte bune cu colegii şi cu responsabilul de politici din comisie. Iar credibilitatea și imaginea sunt esenţiale.

Printre criteriile individuale, şase la număr, se numără expertiza, integritatea şi relaţiile internaţionale.

Puteţi citi lista completă a criteriilor de evaluare propuse,  aici

 

Horea HUDREA

Comentarii Facebook