Articole care merită citite
Vezi liceele la care au fost repartizati elevii scolii generale ,, Ioan Opris”

Vezi liceele la care au fost repartizati elevii scolii generale ,, Ioan Opris”

access_time 20 iulie 2016

Scoala generala ,, Ioan Opris” a publicat repartizarea celor  80 de candidati care au promovat examenul de evaluare nationala: 80 candidaţi:

Drumarii la datorie

Drumarii la datorie

access_time 15 ianuarie 2016

Drumarii au fost la datorie în noaptea de joi spre vineri, astfel încât, în dimineața zilei de 15 ianuarie, la

Acțiune de amploare a polițiștilor în municipiul Turda (video)

Acțiune de amploare a polițiștilor în municipiul Turda (video)

access_time 21 martie 2015

Polițiștii au desfășurat, vineri 20 martie, o amplă acțiune de prevenire a și combatere a faptelor ilicite, atât pe raza

Fantasma partenerului ideal

Fantasma partenerului ideal

Fantasma partenerului ideal

access_time 22 septembrie 2014 chat_bubble_outline 0 comentarii

“Banchetul” lui Platon prin a sa explicare a iubirii relevă o căutare a jumătăţii cu care, în timpurile mitice, am format un întreg, o unitate armonioasă, perfectă, având îndeplinite condiţiile, în cazul găsirii ei, pentru  a exista fericirea şi împlinirea, prin recrearea singurei fiinţe suficientă sieşi „androginul” fiinţa completă.

Printre căutările noastre importante în această viaţă este căutarea fiinţei pereche. Această căutare presupune: dorinţe, vise, definirea unui ideal, asumarea nevoii de completitudine, speranţa, riscul, teama…

Ne începem căutarea fără a porni însă de la zero. Căutăm, pentru început, tipologii bazate pe asemănare şi identificare, la nivelul calităţilor, cu fiinţele dragi, de ataşament, chiar cu noi înşine sau complet diferite, la nivelul defectelor. Căutăm o persoană, ca şi când am căuta o comoară ce ne va asigura fericirea absolută. Căutăm tot ceva asemănător cu noi la nivelul valorilor, la nivel socio-cultural, la nivel de preferinţe. Când aceste condiţii sunt indeplinite pare a fi suficient totul, deşi nu e chiar aşa.

Fantasma unei relaţii este prezentă in vitro, în imaginar, destul de curând, din adolescenţă, pentru a se nuanţa, graţie schimbării perspectivelor noastre datorate maturizării. Imaginea devine tot mai complexă, mai îndepărtată, chiar imposibil de găsit, cu cât numărul anilor scurşi este mai mare.

A alege un partener este foarte dificil, iar a te lăsa dus de valul unei relaţii atipice standardelor şi idealurilor personale pare a fi un risc pentru o persoană care este mai puţin flexibilă şi realistă sau care este temătoare.

Fantasma partenerului ideal este însă adesea infantilă, prin imposibilul găsirii condiţiei ideale, dar şi prin fixaţia dezvoltată pe aceasta.

Partener ideal nu vom găsi niciodată, tot aşa cum nu putem găsi dragostea ideală. Vom căuta mereu, pentru a descoperi oameni care ne pot însă îmbogăţi viaţa prin relaţia cu ei şi sentimente pe care noi le vom dezvolta pentru ei. Măsura idealului acelei relaţii poate fi dată doar de acceptarea necondiţionată a acestora.

Pentru o relaţie funcţională pe termen lung este necesar să iubim la celălalt şi ceea ce ne diferenţiază, să acceptăm că are şi defecte, nu doar calităţi, unele pe care le avem şi noi, altele pe care le putem suporta sau nu…

Într-o relaţie este important să depăşim pragul egocentrismului şi să accedem la a recunoaşte nevoia de a cunoaşte şi a-l accepta pe celălalt ca agent al schimbării unor elemente care ne compun. Influenţele reciproce, cedarea versus persistarea în anumite convingeri sau comportamente, depăşirea unor conflicte, revizuirea unor poziţii tipice nouă, flexibilizarea, nevoia de a împărţi viaţa cu cineva, vor presupune efort şi suportarea unor pierderi la nivel individual, care se constituie în costuri de care este necesar să devenim conştienţi şi să ni le asumăm încă de la început.

Imaginea partenerului ideal este partea din gândurile noastre care dezvăluie ceva din ceea ce suntem, ce dorim să fim, ce putem suporta şi mai ales ceea ce credem că avem nevoie pentru a fi compleţi.

 

Cerasela LIBEG

Psiholog clinician și psihoterapeut

Telefon programări: 0745621459

Comentarii Facebook