Articole care merită citite
O trecere în rezervă încununată cu o carieră de succes în Forţele Aeriene Române a avut loc astăzi la Baza 71 Aeriană

O trecere în rezervă încununată cu o carieră de succes în Forţele Aeriene Române a avut loc astăzi la Baza 71 Aeriană

access_time 10 mai 2019

Domnul locotenentul colonel, inginer Moroacă Ilie Marian , şef birou infrastructură în cadrul bazei, s-a înaintat în gradul de colonel,

Cânepa pentru fibre, o plantă uitată

Cânepa pentru fibre, o plantă uitată

access_time 22 mai 2013

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in;

Lansarea artificiilor, restricționată la Câmpia Turzii

Lansarea artificiilor, restricționată la Câmpia Turzii

access_time 8 mai 2014

Lampioanele, artificiile, rachetele fără pilot și alte articole pirotehnice, respectiv obiecte cu material incandescent nu pot fi lansate pe cerul

Furie și violență

Furie și violență

Furie și violență

access_time 26 noiembrie 2012 chat_bubble_outline 0 comentarii

responsabil rubrică, Camelia Terec)

foto: Camelia TEREC

Găsim motive, argumentăm atitudini, căutam scuze, considerând că manifestările incontrolabile ale unor emoţii intens disfuncţionale precum furia şi frustrarea, exprimate, din nefericire, comportamental, prin gesturi violente, ar fi cauzate de factori externi. Ca multe alte comportamente sociale complexe, agresivitatea este dobândită prin învăţare socială. Frustrarea şi furia sunt factori importanţi în explicarea violenţei şi a comportamentelor antisociale. Acestea  au fost integrate într-o schemă mai generală, cea a motivaţiei ce trimite la agresivitate, motivaţie în centrul căreia se situează şi un nivel de activism neuropsihic ridicat.

Realitatea este că nimic nu justifică și un scuză atitudini sau gesturi ce îi rănesc verbal sau fizic pe ceilalţi.  Nici condiţiile de viaţă ameninţătoare, nici instabilitatea financiară, nici alcoolul, nici oboseala, nici nerăbdarea sau timpul, care nu ne mai ajunge. Aceștia sunt doar factori ce predispun la o anumită vulnerabilitate. Resursele de a face faţă tendințelor de agresivitate sunt în noi. Şi puterea de a refuza, nu numai să ne implicăm în acte reactive, cât şi de a le accepta din partea celorlalți.

În familie cel mai adesea victime sunt copiii, care, cel puţin în societatea noastră, sunt expuşi  adesea la conflicte, dezacorduri, rezolvări eşuate, la o atmosferă încărcată sau îngheţată.

Victime ale violenţei pot fi şi femeile, care se supraexpun, insistând să normalizeze, de exemplu, un moment tensionat, iar efectul e adesea opus, de accentuare a acestuia. Pentru că o criză de furie nu poate fi oprită în timpul consumării sale, o putem compara cu o explozie, iar  soluţia de criză, de urgenţă  este chiar ieșirea din acel mediu, până ce energiile, odată declanşate, se consumă şi se sting.

Cei care trec prin acte de violenţă în familie devin anxioşi şi  nesiguri, se simt vinovați şi frustraţi, la rândul lor recurgând la violenţe în rezolvarea de probleme, conform modelului cu care au fost amprentaţi sau, dimpotrivă, refugiindu-se într-un comportament pasiv. Sunt traume pe care unii le poartă cu ei o viaţă, iar eliberarea de acestea se face anevoios, pentru că dincolo de învăţarea exprimării emoţionale adecvate, a comunicării eficiente, dincolo de tehnici de autocontrol, sunt învăţaţi să aleagă alt drum în înţelegerea şi acceptarea lumii, a relaţionării cu  ceilalți şi cu ei înşişi.

Pentru a evita furia, frustrarea şi cea mai intensă manifestare comportamentală a acestora, violenţa, este necesar să învăţăm cum să ne controlăm gândurile ce declanșează aceste emoţii şi cum să stingem comportamentele nedorite prin managementul contingenţelor. În domeniul agresivităţii antisociale e important să opereze prioritar mecanisme ale controlului intern înţelegând că cei puternici sunt cei calmi!

Cu incredere, Cerasela Libeg

Psiholog clinician si psihoterapeut CBT

 

Comentarii Facebook